Внедряват дигитално управление на битовите отпадъци в Мездра

12.06.2024, Внедрено / Отпадъци

  • Внедряват дигитално управление на битовите отпадъци в Мездра

Внедрено

 

Община Мездра, в сътрудничество с телекомуникационната компания Новател, която е част от Deutsche Telekom Group, стартира иновативен проект за внедряване на интелигентна система за дигитално управление на битовите отпадъци, специално разработена за българските общини. Това съобщиха от Национално сдружение на общините в Република България (НСОРБ).

Системата функционира и събира данни от няколко седмици, като се предвижда да обхване всички съдове в Мездра и да следи детайлно количеството отпадъци в тях. Решението дава възможност за детайлно отчитане на отпадъците от всеки контейнер, фирма и институция.

Интелигентната система за сметосъбиране се състои от три компонента: сензор за измерване на налягането, благодарение на който се изчислява колко тежи даден контейнер; комуникационен модул, изпращащ данните в реално време в облачна система, за да се следят и анализират от съответното общинско звено; и поставен върху контейнера идентификатор (RFID таг). Този таг съдържа уникален код, чрез който автоматично се разпознава кой е контейнерът и към него и към локацията му се зачислява измереното количество.

"Община Мездра е пример за това как иновациите и модерните технологии могат да доведат до реална промяна. Екипът на общината е сред водещите в страната, които активно търсят и прилагат иновативни решения, и сме горди, че можем да бъдем част от този процес. Такива партньорства между общините и бизнеса са ключови за постигането на по-устойчиво и ефективно управление на отпадъците", коментира Павел Найденов, търговски мениджър в Новател.

Събраните до момента данни разкриват локации с висока концентрация на отпадъци, което предоставя на Община Мездра ценна информация за оптимизация на графиците и маршрутите на сметосъбиращите машини. По този начин може да се реагира бързо и ефективно, като се адаптират ресурсите спрямо актуалните нужди.

"С новата система ще можем да знаем точно колко отпадъци има във всеки един съд. Това ни позволява не само да прогнозираме натрупването на отпадъци, но и да оптимизираме маршрутите на сметосъбиращите автомобили в реално време. С помощта на тази технология ще можем да предоставим по-добри услуги на гражданите и едновременно с това да опазваме околната среда", обясни Калин Стойчев, управител на Общинско предприятие Чистота.

Община Мездра планира в следващите месеци да проведе обучения за гражданите, за да ги запознае с новата система и начина й на работа. Предвижда се пълното внедряване на системата да завърши до края на следващата година, когато и гражданите ще могат да се възползват от всички предимства, които тя предлага.


 

ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ ПО ТЕМАТА

Нов онлайн барометър позволява извършването на мониторинг на зелената дигитализация в БългарияФирмени статии

Нов онлайн барометър позволява извършването на мониторинг на зелената дигитализация в България

Използването на барометъра ще подпомогне бързото ориентиране на ръководителите на предприятията и организациите по отношение на това как се справят и къде са позиционирани по отношение на зелената дигитализация. Целта е да се повиши нивото им на информираност и да бъдат насърчени да изготвят последващ детайлен анализ на всички свои бизнес дейности, за да планират подобрения.

Кои са актуалните тенденции при управлението на отпадъциТехнически статии

Кои са актуалните тенденции при управлението на отпадъци

Производителите на оборудване разработват иновативни решения като роботизирани рециклиращи машини, които сортират отпадъците чрез алгоритми, включващи изкуствен интелект, дронове, следящи депата и измерващи качеството на въздуха около тях и много други.

RecyclingAKTIV & TiefbauLIVE събират рециклиращия и строителния сектор в Карлсруе през априлБизнес

RecyclingAKTIV & TiefbauLIVE събират рециклиращия и строителния сектор в Карлсруе през април

Около 230 изложители ще представят своята строителна техника, оборудване и системи за рециклиране в реалистични процеси или на фирмените си щандове, или в една от петте демонстрационни строителни площадки и специални тематични зони.

Може ли пиролизата да запълни празнините при рециклирането на пластмаса?Бизнес

Може ли пиролизата да запълни празнините при рециклирането на пластмаса?

Как да се справим с пластмасовите отпадъци, които генерираме, е въпросът, който индустрията за управление на отпадъци си задава много преди пандемията да доведе до отделянето на още повече отпадъци от очакваното. Един от вариантите може да бъде химичното рециклиране, но повечето експерти не смятaт тази опция за икономически целесъобразна. Организацията Alliance to End Plastic Waste (Алиансът) поръча проучване на Eunomia Research & Consulting, разглеждащо в детайли пиролизата.

ЕП одобри включването на инсинераторите за битови отпадъци в Европейската схема за търговия с емисииБизнес

ЕП одобри включването на инсинераторите за битови отпадъци в Европейската схема за търговия с емисии

С включването на инсинераторите в ETS компаниите ще са задължени да закупуват емисионни кредити за всеки тон въглероден диоксид, който те отделят при третиране на битови и промишлени отпадъци. Очаква се този допълнителен разход да насърчи предотвратяването на генерирането на отпадъци и рециклирането им, което ще стане по-конкурентоспособно от изгарянето.

Учени разработиха ензим, който разгражда пластмаса за 24 часаИновации

Учени разработиха ензим, който разгражда пластмаса за 24 часа

Откритието може да реши един от най-наболелите екологични проблеми – какво да се прави с милиардите тонове пластмасови отпадъци, натрупващи се в депата и замърсяващи почвите и водите.

Дигитални двойници във ВиК сектораТехнически статии

Дигитални двойници във ВиК сектора

Чрез въвеждането на модел за хидравличните характеристики на системата и качеството на водата, който отразява настоящите условия, дигиталните двойници дават възможност за симулиране на събития като неизправности в тръбопроводната мрежа, спирания на електрозахранването, пожари, замърсявания и др.

Подземни системи за събиране на отпадъциТехнически статии

Подземни системи за събиране на отпадъци

Подземните системи могат да функционират или като отделни събирателни пунктове, или могат да включват система за автоматично вакуумно събиране (AVAC), чрез която отпадъците пневматично се транспортират до централизирано съоръжение за последваща обработка


 

Уеб дизайн от Ей Ем Дизайн. Списание Екология & Инфраструктура. TLL Media © 2024 Всички права запазени. Карта на сайта.

Top