Високонапорната помпа URACA P3-10 осигурява надеждност в процеса на екстракция

13.09.2017, брой 5/2017 / Фирмени статии /

  • Високонапорната помпа URACA P3-10 осигурява надеждност в процеса на екстракция

 

Аква Джет 2011 е партньор на немския производител на високонапорни помпени системи URACA и предлага на българския пазар оптимизирана версия на компактен помпен агрегат с честотно регулиране за транспортиране на течен въглероден диоксид, модел P3-10.
Въпреки всеобщата си популярност като парников газ, въглеродният диоксид намира различни приложения в индустрията благодарение на своите свойства. Той се използва в хранително-вкусовата промишленост и в лабораторната техника при получаване на аромати, овкусители или оцветители чрез екстракция. Предимството на тази сравнително модерна технология за екстракция с СО2 спрямо досегашните методи е, че вместо синтетични разтворители, като например вредния за здравето хексан, се използва безопасният СО2.

Процесът включва първоначално охлаждане на течния CO2, след което той се подава към помпата. Същевременно, вследствие на силно компресиране до 1000 bar, въглеродният диоксид се загрява и достига свръхкритично състояние. СО2 показва свойства както на газ, така и на течност и се отличава предимно със способността си да разтваря. Поради високата си течливост свръхкритичният СО2 прониква в най-малките пори на хранителните вещества и извлича например кофеина от зърната кафе, смолите от хмела, никотина от тютюна или ароматите от растенията. Чрез последващо загряване свръхкритичният СО2 става отново газообразен и от него остава само чистият екстракт.

Причина за сложността на помпената техника в случая е самият флуид – при нормални условия на околната среда въглеродният диоксид е газообразен, като при точно спазване на процесните параметри той трябва да бъде в течно състояние, за да се предпази помпата от кавитация. Освен това, поради лошите си смазващи свойства и висока степен на свиваемост, течният СО2 може да се транспортира и да се препомпва само от специално разработени и надеждни помпи. Трансмисията на модела Р3-10 е с оптимизирани клапани и охлаждане в салника и в клапанния блок. Помпите са конструирани за налягане от 125 до 1000 бара и дебит от 5 до 163 л/мин, а задвижващата мощност е от 8,5 до 38 kW. Първата помпа Р3-10 за СО2 е внедрена в инсталация за екстракция на аромати и оцветители от домати и е с непрекъснат режим на работа.


Марияна Добрева, управител на Аква Джет 2011

 

 

 

ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ ПО ТЕМАТА

 

Разнообразни решения за почистване с вода под високо налягане от  Аква Джет 2011Фирмени статии

Разнообразни решения за почистване с вода под високо налягане от Аква Джет 2011

Високонапорната технология за почистване с вода под високо налягане предлага много и разнообразни решения. С този метод ефективно могат да бъдат отстранявани отложения от жп цистерни, реактори, резервоари, топлообменници, индустриални подове, отливки, филтърни платна. Премахването на пътна маркировка, санирането или разрушаването на бетон, почистването на кошовете на бетоносмесители е възможно с използването на водна струя под високо налягане.

Сензорите на Mettler Toledo отговарят на специфичните нужди на пивоварния секторФирмени статии

Сензорите на Mettler Toledo отговарят на специфичните нужди на пивоварния сектор

Предлагаме апаратура за анализ на основните параметри на пивоварния процесФирмени статии

Предлагаме апаратура за анализ на основните параметри на пивоварния процес

Избрани оферти за екологични продукти и технологии за пивоварната индустрияБизнес

Избрани оферти за екологични продукти и технологии за пивоварната индустрия

Посветихме брой 4/2017 на темата Екологични практики и технологии в пивоварната индустрия
Продължаваме я с представяне на три знакови за нашия пазар продукта, свързани с устойчивите практики в пивоварния сектор, високо качество на крайната продукция и опазване на околната среда.

 

Екологични практики и технологии в пивоварната индустрияБизнес

Екологични практики и технологии в пивоварната индустрия

Въпреки отбелязания значителен технологичен напредък през последните 20 години, консумацията на вода, енергопотреблението, генерирането на отпадъчни води, твърди отпадъци, странични продукти и емисии във въздуха остават основни екологични предизвикателства за пивоварната промишленост.

Аква Джет 2011 ще представи иновативни продукти от партньорите си на Вода СофияФирмени статии

Аква Джет 2011 ще представи иновативни продукти от партньорите си на Вода София

На щанд C10 в зала 1 компанията ще демонстрира иновативни решения от продуктовите каталози на някои от партньорите си - Uraca, Schiebel, ENZ и Vetter. Акценти сред експонатите ще са хидробластиращ агрегат от новата серия SmartLine, хидравлична тест помпа и трибутална помпа на немската компания Uraca.

Буталните помпи URACA са се доказали като отлично решение за широк кръг приложенияФирмени статии

Буталните помпи URACA са се доказали като отлично решение за широк кръг приложения

Фирма Аква Джет 2011 предлага на българския пазар продукти на немската компания URACA, която е световен лидер в производството на високонапорни помпи за монтаж върху машини за комунално и индустриално почистване. Хиляди машини по целия свят ежедневно трябва да се справят с тежки предизвикателства и да почистват големи профили канали, тръбопроводи, шахти и кладенци или да отстраняват ефективно отложения, образувания, обраствания и др.


Уеб дизайн от Ей Ем Дизайн. Списание Екология & Инфраструктура. TLL Media © 2023 Всички права запазени. Карта на сайта.

Top