Учени създадоха нова молекула, улавяща сулфатни йони във води

12.06.2024, Иновации / Води

  • Учени създадоха нова молекула, улавяща сулфатни йони във води

Иновации

 

Изследователи разработиха нов метод за измерване и отстраняване на сулфати от води, което ще допринесе за по-чисти водни тела и по-ефективно третиране на ядрени отпадъци. Екипът от учени от Университета в Куийнсленд в Австралия и Университета Сямън в Китай създава подобна на клетка молекула за улавяне на естествено присъстващите във водите сулфатни йони.

Професор Джак Клег от Школата по химия и молекулярни бионауки към Университета в Куийнсленд обяснява, че контролирането на концентрацията на сулфати във водите е значително предизвикателство за здравето, индустрията и управлението на околната среда. "Сулфатният йон е много разпространен и важен. В ниски концентрации в човешкото тяло сулфатите имат различни метаболитни роли, като елиминиране на токсини и подпомагане на ефективното действие на лекарствата. В околната среда обаче високите концентрации на сулфати могат да замърсят питейната вода и да ускорят корозията на тръбите. Наличието на сулфати създава проблеми и с имобилизирането на радиоактивни отпадъци. Възможността да се следят и напълно да се отстранят сулфатите от водите има огромен потенциал в редица области."
Учените разработват молекула, която измерва и улавя сулфатите във води с висока степен на селективност. "Молекулярният капан" може да бъде получен на ниска цена от широко достъпни химикали.

Д-р Шин Ву, базиран в Университета Сямън, казва, че освен че има значителни ползи от евтиното и лесно измерване на сулфатните нива, способността на молекулярния капан да улавя отрицателно заредени химикали във водите също е ценна. "Възможността да стабилизира силно отрицателно зареден химикал като сулфатите в неутрална кухина е забележителна характеристика на нашата молекула", подчертава д-р Ву.

"Това имитира функцията на естествените белтъци, свързващи се със сулфатите. Технологията може да има приложения и в медицината, например за извеждане на хлоридни и бикарбонатни йони през клетъчни мембрани при третиране на заболявания, включващи нарушен йонен транспорт, като кистозна фиброза. Това е само началото – вълнуваме се да видим как тази фундаментална наука може да бъде приложена във всякакви области", споделя още Ву. 

ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ ПО ТЕМАТА

IFAT Eurasia отваря врати за пети път в Истанбул между 27 и 29 априлБизнес

IFAT Eurasia отваря врати за пети път в Истанбул между 27 и 29 април

Тази година форумът ще е домакин на над 370 изложители от цял свят, сред които Benli, Disan, Gea Westfalia, Hach Lange, Ideal Makina, İzaydaş, Oz-Kan, Tomra Sorting, Xylem и много други компании лидери в сектора, които ще представят най-новите си продукти и иновации за евразийския пазар.

Ecomondo 2022 показва пътя към успешния екологичен преходСъбития

Ecomondo 2022 показва пътя към успешния екологичен преход

Най-добрите "зелени" технологични решения ще бъдат показани в залите на изложбения център на Italian Exhibition Group (IEG) в Римини между 8 и 11 ноември т. г.

IFAT Мюнхен ще акцентира върху устойчивото потребление на ресурсиБизнес

IFAT Мюнхен ще акцентира върху устойчивото потребление на ресурси

По традиция много национални и международни асоциации активно участват в оформянето на програмата на изложението – дали като изложители, със специални изложби, демонстрации на живо, обиколки или лекции.

Нов метод за селективно пречистване на води от оловоИновации

Нов метод за селективно пречистване на води от олово

Новият подход използва процес, наречен ударна електродиализа, при който електрическо поле генерира ударна вълна в електрически зареден порьозен материал, напоен със замърсената вода. Ударната вълна се разпространява от едната страната до другата с повишаването на напрежението, оставяйки зона, в която металните йони са изчерпани, и разделяйки потока на луга и пречистена вода.

Йонообменно пречистване на водиТехнически статии

Йонообменно пречистване на води

Запознайте се с работния принцип на йонообменния процес при третирането на води, приложимостта и предимствата на метода, както и с особеностите на различните видове йонообменни смоли.

Софийска вода, Станислав Станев: СПСОВ Кубратово е отражение на дългогодишния ни ангажимент за иновацииИнтервю

Софийска вода, Станислав Станев: СПСОВ Кубратово е отражение на дългогодишния ни ангажимент за иновации

Регионалният директор "Технически дейности и ефективност" във Веолия за България и директор "Експлоатация и поддръжка" в Софийска вода разкрива интересни подробности за новостите в Софийската пречиствателна станция за отпадъчни води.

Резервоари за питейна водаТехнически статии

Резервоари за питейна вода

Резервоарите за съхранение на чиста вода са широко използвани за задоволяване на питейни нужди в сградния сектор, за напояване, пожарогасене, в селското стопанство, както и в редица промишлени отрасли. Статията е посветена на основните компоненти и особеностите при монтажа на тези съоръжения.

Община Павликени, инж. Емануил Манолов: Най-мащабният ни проект е изграждането на ГПСОВИнтервю

Община Павликени, инж. Емануил Манолов: Най-мащабният ни проект е изграждането на ГПСОВ

Кметът представя приоритетите в екологичната политика на Павликени и разказва за добри практики от Франция в областта на управлението на води, с които експерти от общината са се запознали в рамките на конкурса ЕКООБЩИНА.


 

Уеб дизайн от Ей Ем Дизайн. Списание Екология & Инфраструктура. TLL Media © 2024 Всички права запазени. Карта на сайта.

Top