Система за автоматично локализиране на бракониерска дейност в планински и горски райони

22.03.2012, Брой 1/2012 / Фирмени статии / Инфраструктура

  • Система за автоматично локализиране на бракониерска дейност в планински и горски райони
  • Система за автоматично локализиране на бракониерска дейност в планински и горски райони
  • Система за автоматично локализиране на бракониерска дейност в планински и горски райони

Инфраструктура

 

Системата Terasonic за автоматично локализиране на бракониерска дейност в планински и горски райони е инсталирана на южния склон на Черни връх, в изпълнение на договор с Дирекция Природен парк Витоша. Тя е изградена от съвременни електронни и комуникационни съоръжения, които откриват и локализират шум от бракониерска дейност на територията на планински и горски райони, информират от фирма Тераком.

""Принципът й на действие, представен на фиг. 1, се основава на многостранен анализ на звуците, които съпровождат всеки изстрел. Инсталирани в контролния участък (2) контролни точки (3) приемат, селектират и анализират околните звуци. При наличие на звук от изстрел, контролните точки предават информацията през GSM (4) и Интернет (5) към контролен център (6), където данните се анализират, сравняват се с данни от други контролни точки, изчисляват се координатите на стрелящия и се изпраща информация до лицата (7), охраняващи контролния район"", разказват от компанията.Кратко техническо описание
Контролната точка представлява преносимо съоръжение, състоящо се от: ветроустойчив микрофон, селектираща електроника, комуникационна електроника (GSM в GPRS режим), електроника за измерване на географските координати и точно време (GPS), захранващ блок. Според условията и изискванията за точност на локализиране, могат да се използват от една до три контролни точки на квадратен километър. Селектирането на звуците от изстрели се извършва от цифрова анализираща електроника: първичен анализ – амплитудно временен; вторичен анализ – спектрален (Фурие анализ).

Контролният център (вж. фигура 2) представлява специализирана географско-информационна система (ГИС), състояща се от персонален компютър-сървър, с достъп до Интернет и GSM модем, под управлението на специализиран софтуер TeraSonic V1.11.2.476.

Използвани информационни канали
- Двупосочна връзка между контролния център и контролните точки: PC-WWW-GPS/GPRS; GPS/GPRS/-WWW-PC;
- Еднопосочна връзка от контролния център до контролните точки: PC – модем GSM/SMS;
- Еднопосочна връзка от контролния център към охранителите: PC – модем GSM/SMS.Основни функции на системата
- събира данни за регистрирани от контролните точки събития и ги визуализира върху карта или снимка на местността;
- обработва събраните данни и изчислява местоположението на възпроизвеждане на изстрела;
- с използване на принципа на хиперболична многократна оценка, по закъснението на сигнала до различните контролни точки се изчислява точката на изстрела;
- при изчисленията се вземат предвид и параметрите: посока и скорост на вятъра; температура, влажност и налягане на въздуха.

 

Тези параметри автоматично се събират от метеостанция, която се явява разширение на една от контролните точки;
- от получаваната информация, в резултат от сравнение с предварително зададени критерии, системата изработва съобщение за произведен изстрел;
- съобщението за произведен изстрел се изпраща като SMS на предварително въведен списък на служители от охраната. Съобщението съдържа време на изстрела, координати на стрелящия, вероятност на оценката (60% до 100%);
- всички събития и служебни съобщения се записват от системата в база данни за контрол и анализ;
- всички режими, параметри и софтуер на контролните точки се предават от компютъра дистанционно, без да се налага ходене на терена;
- с цел пестене на енергия, на контролните точки може да се задава работно време - изключване през тъмната част на денонощието, изключване при буря и др.;
- при опит за взлом, контролните точки излъчват алармиращо съобщение;
- захранването на контролните точки се осъществява от слънчеви панели или от LiFePo акумулатори с голям капацитет, които осигуряват непрекъсната работа в продължение на повече от 3 месеца.

 

 

 

ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ ПО ТЕМАТА

 

Нов онлайн барометър позволява извършването на мониторинг на зелената дигитализация в БългарияФирмени статии

Нов онлайн барометър позволява извършването на мониторинг на зелената дигитализация в България

Използването на барометъра ще подпомогне бързото ориентиране на ръководителите на предприятията и организациите по отношение на това как се справят и къде са позиционирани по отношение на зелената дигитализация. Целта е да се повиши нивото им на информираност и да бъдат насърчени да изготвят последващ детайлен анализ на всички свои бизнес дейности, за да планират подобрения.

Ecomondo 2023 с +15% посещаемост: екологичният преход стартираФирмени статии

Ecomondo 2023 с +15% посещаемост: екологичният преход стартира

На площ от 150 000 кв. м в продължение на четири интензивни дни на бизнес срещи бяха разположени щандовете на над 1500 изложители – с 10% повече спрямо миналата година. Дигиталното участие също нарасна чрез B2B приложението GreentechInsights, което регистрира 600 хиляди разглеждания на изложителски профили.

Компактните инвертори на Mitsubishi Electric: най-високият стандарт за надеждност и ефективностФирмени статии

Компактните инвертори на Mitsubishi Electric: най-високият стандарт за надеждност и ефективност

Освен с характерния за портфолиото честотни инвертори на Mitsubishi Electric компактен дизайн новите стандартни регулатори от гамата FR-D 700 се открояват с опростена и безопасна работа, усъвършенствани работни характеристики и широки функционални възможности. 

Дългогодишен експертен опит в реализацията на мащабни проекти във водния секторФирмени статии

Дългогодишен експертен опит в реализацията на мащабни проекти във водния сектор

Поемайки предизвикателствата на нови проекти, компанията се стреми да следва световните норми в опазването на околната среда, както и тенденциите за енергийна ефективност и екологична целесъобразност на работа.

Ехнатон е надеждният доставчик на широка гама услуги и продукти за водния секторФирмени статии

Ехнатон е надеждният доставчик на широка гама услуги и продукти за водния сектор

Ехнатон помага на клиентите си да намалят водния си отпечатък чрез оптимизиране на процесите и мониторинг, което същевременно води до генериране на значителни икономии на енергия и понижена консумация на химикали.

Ехнатон с успешен инженерингов проект за автоматизация на локални пречиствателни станции в ПакистанФирмени статии

Ехнатон с успешен инженерингов проект за автоматизация на локални пречиствателни станции в Пакистан

В сътрудничество с фирма Електроинвент Ехнатон разработва и въвежда в експлоатация PLC и HMI софтуер за управление на над 120 локални пречиствателни станции за питейна вода в районите на Хавалпур, Бахавалпур, Бхавалнагар, Рахим Яар Кан и Лодран – Пакистан.


Уеб дизайн от Ей Ем Дизайн. Списание Екология & Инфраструктура. TLL Media © 2024 Всички права запазени. Карта на сайта.

Top