Siemens: Siwa LeakControl предоставя надеждно откриване и локализиране на течове във водопроводни мрежи

06.03.2015, Брой 1/2015 / Фирмени статии / Води

  • Siemens: Siwa LeakControl предоставя надеждно откриване и локализиране на течове във водопроводни мрежи

Води

 

Мрежите за разпределение на водата са сложни системи. Течовете могат да предизвикат сериозни финансови загуби на общините и градовете. Например, пробив от 5 mm при 5 bar налягане генерира годишни загуби от около 12 000 m3.

При средна консумация от 160 л на ден това количество е достатъчно да осигури годишната нужда от питейна вода за около 200 човека. За да се предотврати това, Siemens предлага решение, което непрекъснато следи дебита в различните клонове на водопроводните мрежи, като така се намалява значително времето за откриване на течове, разходите, свързани с този процес, както и загубите на вода.

Системата за наблюдение Siwa LeakControl на Siemens се основава на концепция за тристъпково решение. По време на първата стъпка се взимат мерки за автоматично откриване на течовете чрез непрекъснато измерване на дебита в дефинирани участъци на мрежата. Методът се основава на сложна система за наблюдение, която измерва дебита чрез ултразвуковите разходомери за неинвазивен монтаж - Sitrans FSТ020.Тук от основно значение е високата точност и повторяемостта на измерването. FST020 позволява коректно измерване на дебита дори и при ниски скорости на потока. Лесни за монтаж и демонтаж, “clamp-on” трансдюсерите нямат досег с питейната вода и могат да бъдат положени в земята дори и без наличие на шахта.

Данните от разходомерите се предават към централен блок, където те се събират и оценяват, а при съмнения за теч се подава алармен сигнал. Във втората стъпка течът се локализира чрез временно поставяне на допълнителни акустични датчици. Последната стъпка е точното определяне на мястото на утечката с помощта на корелатор.

Контролният шкаф на Siwa LeakControl се състои от разходомер Sitrans FST020, контролер Simatic S7-1200 с GSM/GPRS комуникация и захранващ модул Sitop с допълнително акумулаторно резервиране. Siwa LeakControl има модулна структура и се състои от измервателен блок, централен блок за статистически анализ на данните за потока и интерфейсен модул.Той може да се инсталира самостоятелно или да бъде интегриран към съществуваща SCADA система за управление. Софтуерното приложение се използва първо за записване на измерените данни на разход на всички тръби в наблюдаваните зони на водоснабдяване и след това за оценяване на данните въз основа на различни статистически и математически методи. Софтуерът има модулна структура, включваща модули за комуникация, статистически анализ на данните за потока, баланс на цялата водоснабдителна мрежа.

Siwa LeakControl помага на дружеството, опериращо водопроводната мрежа, да намалява времетраенето на течовете посредством непрекъснато наблюдение. Системата също така намалява косвените щети, минимизира загубите на вода и допринася за увеличаване на ефективността и намаляване на разходите за експлоатация и поддръжка.

 

Други контролно-измервателни прибори, които имат приложение при мониторинг на питейни и отпадъчни води, са специално разработените магнито-индуктивни разходомери тип MAG 5100W (DN15 – DN1200) с покрития от EPDM (за питейна вода) или Hard Rubber (за отпадъчни води), покриващи високи технологични изисквания и актуалните европейски норми.

Иновация при тези разходомери е моделът MAG8000 (DN25 – DN1200) с независимо захранване на батерии, достигащо до 6 години за стандартните приложения. Той има възможност да предава данни чрез GSM/GPRS комуникация. Други подходящи прибори са трансмитерите за измерване на налягането в тръбопроводите от серията Sitrans P200 (0-1 bar или 0-60 bar), издържащи на претоварване до 2,5 пъти от обхвата.

Интересно приложение на този измервателен принцип е хидростатичното измерването на ниво с трансмитера от серията Sitrans LH100 с керамична мембрана и обхват от 0-4 m до 0-20 m воден стълб. Компактният им размер позволява приложения като измерване ниво на вода в сондажи, кладенци, резервоари и т. н.

Сименс Направление Процесни индустрии

 

 

 

ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ ПО ТЕМАТА

 

Платформата за зелена икономика Ecomondo се завръща в Римини от 5 до 8 ноемвриФирмени статии

Платформата за зелена икономика Ecomondo се завръща в Римини от 5 до 8 ноември

Фокусът на Ecomondo 2019 ще се насочи към някои приоритетни теми в сектора, сред които е увеличаване присъствието на глобални компании от управлението на отпадъците, включване на нови компании, прилагащи кръгов подход, разширяване на веригата на биоикономиката с акцент върху органичния сектор и интегрираните биорафинерии, екодизайн и нови материали, Индустрия 4.0 IoT/ITC, нискоемисионен транспорт, енергийна ефективност, развитие на зоната за комунални услуги, раздел за рекултивация на замърсени терени и преустройство на територии.

Кои са иновациите в управлението на отпадъците през тази година?Фирмени статии

Кои са иновациите в управлението на отпадъците през тази година?

Продуктови премиери в управлението на отпадъците: кои фирми ще участват на Save the Planet 2019?Фирмени статии

Продуктови премиери в управлението на отпадъците: кои фирми ще участват на Save the Planet 2019?

Разнообразни решения за почистване с вода под високо налягане от  Аква Джет 2011Фирмени статии

Разнообразни решения за почистване с вода под високо налягане от Аква Джет 2011

Високонапорната технология за почистване с вода под високо налягане предлага много и разнообразни решения. С този метод ефективно могат да бъдат отстранявани отложения от жп цистерни, реактори, резервоари, топлообменници, индустриални подове, отливки, филтърни платна. Премахването на пътна маркировка, санирането или разрушаването на бетон, почистването на кошовете на бетоносмесители е възможно с използването на водна струя под високо налягане.

MAPS - революция в автоматизационния инженерингФирмени статии

MAPS - революция в автоматизационния инженеринг

MAPS (Mitsubishi Adroit Process Suite) - решения за инженеринг, SCADA, HMI, управление на алармите и изпращане на отчети за намаляване на общите разходи за притежание

Mitsubishi Adroit Process Suite (MAPS), разработен съвместно с партньора на Mitsubishi Electric за e-F@ctory - Adroit Technologies, е софтуерно средство за цялостно управление. Този единен интегриран пакет води потребителите през всички етапи на проектирането на процесите, инженерното проектиране, проектирането на системата за автоматизация, монтажа, пускането в експлоатация, приемането и текущото техническо обслужване; поддържа последователността и целостта в системата за автоматизация, подобрява качеството и намалява разходите.

Хидролиа е предпочитаният ВиК партньорФирмени статии

Хидролиа е предпочитаният ВиК партньор

"За разлика от повечето компании в бранша, Хидролиа предлага цялостно обслужване на своите клиенти, от обследване, през анализ, проектиране, реализация, до последваща поддръжка на изпълнените проекти", разказва в интервю за читателите на Екология & Инфраструктура Добромир Симидчиев, изпълнителен директор на Хидролиа. "Моделът на Хидролиа е класически пример за ВиК оператор, с тази разлика, че нашата услуга е насочена към частните клиенти", допълва той. 


Уеб дизайн от Ей Ем Дизайн. Списание Екология & Инфраструктура. TLL Media © 2019 Всички права запазени. Карта на сайта.

Top