Siemens: Siwa LeakControl предоставя надеждно откриване и локализиране на течове във водопроводни мрежи

06.03.2015, Брой 1/2015 / Фирмени статии / Води

  • Siemens: Siwa LeakControl предоставя надеждно откриване и локализиране на течове във водопроводни мрежи

Води

 

Мрежите за разпределение на водата са сложни системи. Течовете могат да предизвикат сериозни финансови загуби на общините и градовете. Например, пробив от 5 mm при 5 bar налягане генерира годишни загуби от около 12 000 m3.

При средна консумация от 160 л на ден това количество е достатъчно да осигури годишната нужда от питейна вода за около 200 човека. За да се предотврати това, Siemens предлага решение, което непрекъснато следи дебита в различните клонове на водопроводните мрежи, като така се намалява значително времето за откриване на течове, разходите, свързани с този процес, както и загубите на вода.

Системата за наблюдение Siwa LeakControl на Siemens се основава на концепция за тристъпково решение. По време на първата стъпка се взимат мерки за автоматично откриване на течовете чрез непрекъснато измерване на дебита в дефинирани участъци на мрежата. Методът се основава на сложна система за наблюдение, която измерва дебита чрез ултразвуковите разходомери за неинвазивен монтаж - Sitrans FSТ020.Тук от основно значение е високата точност и повторяемостта на измерването. FST020 позволява коректно измерване на дебита дори и при ниски скорости на потока. Лесни за монтаж и демонтаж, “clamp-on” трансдюсерите нямат досег с питейната вода и могат да бъдат положени в земята дори и без наличие на шахта.

Данните от разходомерите се предават към централен блок, където те се събират и оценяват, а при съмнения за теч се подава алармен сигнал. Във втората стъпка течът се локализира чрез временно поставяне на допълнителни акустични датчици. Последната стъпка е точното определяне на мястото на утечката с помощта на корелатор.

Контролният шкаф на Siwa LeakControl се състои от разходомер Sitrans FST020, контролер Simatic S7-1200 с GSM/GPRS комуникация и захранващ модул Sitop с допълнително акумулаторно резервиране. Siwa LeakControl има модулна структура и се състои от измервателен блок, централен блок за статистически анализ на данните за потока и интерфейсен модул.Той може да се инсталира самостоятелно или да бъде интегриран към съществуваща SCADA система за управление. Софтуерното приложение се използва първо за записване на измерените данни на разход на всички тръби в наблюдаваните зони на водоснабдяване и след това за оценяване на данните въз основа на различни статистически и математически методи. Софтуерът има модулна структура, включваща модули за комуникация, статистически анализ на данните за потока, баланс на цялата водоснабдителна мрежа.

Siwa LeakControl помага на дружеството, опериращо водопроводната мрежа, да намалява времетраенето на течовете посредством непрекъснато наблюдение. Системата също така намалява косвените щети, минимизира загубите на вода и допринася за увеличаване на ефективността и намаляване на разходите за експлоатация и поддръжка.

 

Други контролно-измервателни прибори, които имат приложение при мониторинг на питейни и отпадъчни води, са специално разработените магнито-индуктивни разходомери тип MAG 5100W (DN15 – DN1200) с покрития от EPDM (за питейна вода) или Hard Rubber (за отпадъчни води), покриващи високи технологични изисквания и актуалните европейски норми.

Иновация при тези разходомери е моделът MAG8000 (DN25 – DN1200) с независимо захранване на батерии, достигащо до 6 години за стандартните приложения. Той има възможност да предава данни чрез GSM/GPRS комуникация. Други подходящи прибори са трансмитерите за измерване на налягането в тръбопроводите от серията Sitrans P200 (0-1 bar или 0-60 bar), издържащи на претоварване до 2,5 пъти от обхвата.

Интересно приложение на този измервателен принцип е хидростатичното измерването на ниво с трансмитера от серията Sitrans LH100 с керамична мембрана и обхват от 0-4 m до 0-20 m воден стълб. Компактният им размер позволява приложения като измерване ниво на вода в сондажи, кладенци, резервоари и т. н.

Сименс Направление Процесни индустрии

 

АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО СЕГА

 

 

ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ ПО ТЕМАТА

 

Сензорите на Mettler Toledo отговарят на специфичните нужди на пивоварния секторФирмени статии

Сензорите на Mettler Toledo отговарят на специфичните нужди на пивоварния сектор

Предлагаме апаратура за анализ на основните параметри на пивоварния процесФирмени статии

Предлагаме апаратура за анализ на основните параметри на пивоварния процес

Високонапорната помпа URACA P3-10 осигурява надеждност в процеса на екстракцияФирмени статии

Високонапорната помпа URACA P3-10 осигурява надеждност в процеса на екстракция

Европейският експозиционен център на кръговата икономика EcomondoФирмени статии

Европейският експозиционен център на кръговата икономика Ecomondo

ECOMONDO е търговският панаир, лидер на зелената и кръгова икономика в европейското Средиземноморие, международно събитие с иновативен формат, което обединява в една платформа всички сектори на кръговата икономика.  От енергийната ефективност до енергията от възобновяеми източници, от оползотворяването на суровини и енергия до устойчиво развитие: това са само някои от разглежданите теми в дните, посветени на събитието.

Би Ар Ес Болканс, Петър Муховски: Решението ни за реновиране на батерии е напълно екологосъобразноФирмени статии

Би Ар Ес Болканс, Петър Муховски: Решението ни за реновиране на батерии е напълно екологосъобразно

Маркетинговият директор на Би Ар Ес Болканс разказва за същността, предимствата и приложимостта на технологията за реновиране на батерии, която компанията предлага на българския пазар.

Решения за управление на дъждовни и отпадни води, проектирани с холандски опит и произведени в БългарияФирмени статии

Решения за управление на дъждовни и отпадни води, проектирани с холандски опит и произведени в България

Даниел Тен Хоор е изпълнителен директор на КВТ Груп и заема тази позиция от края на 2013 г.Г-н Тен Хоор, представете накратко структурата и предмета на дейност на КВТ Констракшън.

Уеб дизайн от Ей Ем Дизайн. Списание Екология & Инфраструктура. TLL Media © 2018 Всички права запазени. Карта на сайта.

Top