Siemens: Siwa LeakControl предоставя надеждно откриване и локализиране на течове във водопроводни мрежи

06.03.2015, Брой 1/2015 / Фирмени статии / Води

  • Siemens: Siwa LeakControl предоставя надеждно откриване и локализиране на течове във водопроводни мрежи

Води

 

Мрежите за разпределение на водата са сложни системи. Течовете могат да предизвикат сериозни финансови загуби на общините и градовете. Например, пробив от 5 mm при 5 bar налягане генерира годишни загуби от около 12 000 m3.

При средна консумация от 160 л на ден това количество е достатъчно да осигури годишната нужда от питейна вода за около 200 човека. За да се предотврати това, Siemens предлага решение, което непрекъснато следи дебита в различните клонове на водопроводните мрежи, като така се намалява значително времето за откриване на течове, разходите, свързани с този процес, както и загубите на вода.

Системата за наблюдение Siwa LeakControl на Siemens се основава на концепция за тристъпково решение. По време на първата стъпка се взимат мерки за автоматично откриване на течовете чрез непрекъснато измерване на дебита в дефинирани участъци на мрежата. Методът се основава на сложна система за наблюдение, която измерва дебита чрез ултразвуковите разходомери за неинвазивен монтаж - Sitrans FSТ020.Тук от основно значение е високата точност и повторяемостта на измерването. FST020 позволява коректно измерване на дебита дори и при ниски скорости на потока. Лесни за монтаж и демонтаж, “clamp-on” трансдюсерите нямат досег с питейната вода и могат да бъдат положени в земята дори и без наличие на шахта.

Данните от разходомерите се предават към централен блок, където те се събират и оценяват, а при съмнения за теч се подава алармен сигнал. Във втората стъпка течът се локализира чрез временно поставяне на допълнителни акустични датчици. Последната стъпка е точното определяне на мястото на утечката с помощта на корелатор.

Контролният шкаф на Siwa LeakControl се състои от разходомер Sitrans FST020, контролер Simatic S7-1200 с GSM/GPRS комуникация и захранващ модул Sitop с допълнително акумулаторно резервиране. Siwa LeakControl има модулна структура и се състои от измервателен блок, централен блок за статистически анализ на данните за потока и интерфейсен модул.Той може да се инсталира самостоятелно или да бъде интегриран към съществуваща SCADA система за управление. Софтуерното приложение се използва първо за записване на измерените данни на разход на всички тръби в наблюдаваните зони на водоснабдяване и след това за оценяване на данните въз основа на различни статистически и математически методи. Софтуерът има модулна структура, включваща модули за комуникация, статистически анализ на данните за потока, баланс на цялата водоснабдителна мрежа.

Siwa LeakControl помага на дружеството, опериращо водопроводната мрежа, да намалява времетраенето на течовете посредством непрекъснато наблюдение. Системата също така намалява косвените щети, минимизира загубите на вода и допринася за увеличаване на ефективността и намаляване на разходите за експлоатация и поддръжка.

 

Други контролно-измервателни прибори, които имат приложение при мониторинг на питейни и отпадъчни води, са специално разработените магнито-индуктивни разходомери тип MAG 5100W (DN15 – DN1200) с покрития от EPDM (за питейна вода) или Hard Rubber (за отпадъчни води), покриващи високи технологични изисквания и актуалните европейски норми.

Иновация при тези разходомери е моделът MAG8000 (DN25 – DN1200) с независимо захранване на батерии, достигащо до 6 години за стандартните приложения. Той има възможност да предава данни чрез GSM/GPRS комуникация. Други подходящи прибори са трансмитерите за измерване на налягането в тръбопроводите от серията Sitrans P200 (0-1 bar или 0-60 bar), издържащи на претоварване до 2,5 пъти от обхвата.

Интересно приложение на този измервателен принцип е хидростатичното измерването на ниво с трансмитера от серията Sitrans LH100 с керамична мембрана и обхват от 0-4 m до 0-20 m воден стълб. Компактният им размер позволява приложения като измерване ниво на вода в сондажи, кладенци, резервоари и т. н.

Сименс Направление Процесни индустрии

 

 

 

ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ ПО ТЕМАТА

 

Кръговата икономика премина през Ecomondo 2021 в РиминиФирмени статии

Кръговата икономика премина през Ecomondo 2021 в Римини

За шеста поредна година Експо Бизнес Партнерс, в ролята си на официален представител на Italian Exhibition Group за България, организира делегация от 10 български фирми, заинтересовани от въвеждането на машини и технологии, свързани с кръговата икономика.

Проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на нов метантанк 7000 m³ Фирмени статии

Проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на нов метантанк 7000 m³

За да изпълни проекта, освен на инженеринговия си опит и компетенция, Ехнатон разчита на партньорството си с водещи световни производители на апаратура и технологии. Основното оборудване, вложено в проекта и обезпечило високото ниво на изпълнение, е производство на един от лидерите в индустриалната автоматизация – Schneider Electric.

SCHIEBEL – комплексен доставчик на електрически изпълнителни механизми за сектор питейни водиФирмени статии

SCHIEBEL – комплексен доставчик на електрически изпълнителни механизми за сектор питейни води

Модулно структурираната серия CM може да покаже своите предимства в пълна степен и при големи спирателни клапани, а благодарение на променливата си скорост на действие, ефективно да предотврати хидравлични удари. Допълнителната възможност за включване на функцията Fail-Safe при отпадане на ел. захранването осигурява максимална безопасност, включително и за UV дезинфекционни системи.

Ефективно използване на ресурсите в ПФБ ПРЕСО ФОНДАЛ-БЪЛГАРИЯ ЕООД чрез внедряване на производствени иновацииФирмени статии

Ефективно използване на ресурсите в ПФБ ПРЕСО ФОНДАЛ-БЪЛГАРИЯ ЕООД чрез внедряване на производствени иновации

Внедряването на производствената иновация допринесе за постигането на значителни екологични ефекти, тъй като в резултат е налице значителен и видим напредък към целта за устойчиво развитие чрез намаляване на вредата върху околната среда и постигане на по-ефективно и отговорно използване на природните ресурси.

ПФБ ПРЕСО ФОНДАЛ-БЪЛГАРИЯ ЕООД внедри хибридни технологии за повишаване на ресурсната си ефективност с финансовата подкрепа на Оперативна програма Фирмени статии

ПФБ ПРЕСО ФОНДАЛ-БЪЛГАРИЯ ЕООД внедри хибридни технологии за повишаване на ресурсната си ефективност с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" 2014-2020

В сравнение с алтернативните технологични решения за производство предлаганата нова за българския пазар технология притежава специфични показатели, по които се наблюдава конкурентоспособност и превъзходство спрямо сходните производства.

Ехнатон – инженерингови проекти за ПСОВ с технологии на Schneider ElectricФирмени статии

Ехнатон – инженерингови проекти за ПСОВ с технологии на Schneider Electric

Доказателство за успешната инженерингова дейност на фирмата в проекти за автоматизация на пречиствателни станции са ключовите реализации в множество ПСОВ в България, сред които: Пазарджик, Стара Загора, Димитровград, Кубратово, Мездра, Свищов, Павликени, Равда, Ямбол, Стамболийски, Момчилград, Елхово и др.


Уеб дизайн от Ей Ем Дизайн. Списание Екология & Инфраструктура. TLL Media © 2022 Всички права запазени. Карта на сайта.

Top