Siemens: Siwa LeakControl предоставя надеждно откриване и локализиране на течове във водопроводни мрежи

06.03.2015, Брой 1/2015 / Фирмени статии / Води

  • Siemens: Siwa LeakControl предоставя надеждно откриване и локализиране на течове във водопроводни мрежи

Води

 

Мрежите за разпределение на водата са сложни системи. Течовете могат да предизвикат сериозни финансови загуби на общините и градовете. Например, пробив от 5 mm при 5 bar налягане генерира годишни загуби от около 12 000 m3.

При средна консумация от 160 л на ден това количество е достатъчно да осигури годишната нужда от питейна вода за около 200 човека. За да се предотврати това, Siemens предлага решение, което непрекъснато следи дебита в различните клонове на водопроводните мрежи, като така се намалява значително времето за откриване на течове, разходите, свързани с този процес, както и загубите на вода.

Системата за наблюдение Siwa LeakControl на Siemens се основава на концепция за тристъпково решение. По време на първата стъпка се взимат мерки за автоматично откриване на течовете чрез непрекъснато измерване на дебита в дефинирани участъци на мрежата. Методът се основава на сложна система за наблюдение, която измерва дебита чрез ултразвуковите разходомери за неинвазивен монтаж - Sitrans FSТ020.Тук от основно значение е високата точност и повторяемостта на измерването. FST020 позволява коректно измерване на дебита дори и при ниски скорости на потока. Лесни за монтаж и демонтаж, “clamp-on” трансдюсерите нямат досег с питейната вода и могат да бъдат положени в земята дори и без наличие на шахта.

Данните от разходомерите се предават към централен блок, където те се събират и оценяват, а при съмнения за теч се подава алармен сигнал. Във втората стъпка течът се локализира чрез временно поставяне на допълнителни акустични датчици. Последната стъпка е точното определяне на мястото на утечката с помощта на корелатор.

Контролният шкаф на Siwa LeakControl се състои от разходомер Sitrans FST020, контролер Simatic S7-1200 с GSM/GPRS комуникация и захранващ модул Sitop с допълнително акумулаторно резервиране. Siwa LeakControl има модулна структура и се състои от измервателен блок, централен блок за статистически анализ на данните за потока и интерфейсен модул.Той може да се инсталира самостоятелно или да бъде интегриран към съществуваща SCADA система за управление. Софтуерното приложение се използва първо за записване на измерените данни на разход на всички тръби в наблюдаваните зони на водоснабдяване и след това за оценяване на данните въз основа на различни статистически и математически методи. Софтуерът има модулна структура, включваща модули за комуникация, статистически анализ на данните за потока, баланс на цялата водоснабдителна мрежа.

Siwa LeakControl помага на дружеството, опериращо водопроводната мрежа, да намалява времетраенето на течовете посредством непрекъснато наблюдение. Системата също така намалява косвените щети, минимизира загубите на вода и допринася за увеличаване на ефективността и намаляване на разходите за експлоатация и поддръжка.

 

Други контролно-измервателни прибори, които имат приложение при мониторинг на питейни и отпадъчни води, са специално разработените магнито-индуктивни разходомери тип MAG 5100W (DN15 – DN1200) с покрития от EPDM (за питейна вода) или Hard Rubber (за отпадъчни води), покриващи високи технологични изисквания и актуалните европейски норми.

Иновация при тези разходомери е моделът MAG8000 (DN25 – DN1200) с независимо захранване на батерии, достигащо до 6 години за стандартните приложения. Той има възможност да предава данни чрез GSM/GPRS комуникация. Други подходящи прибори са трансмитерите за измерване на налягането в тръбопроводите от серията Sitrans P200 (0-1 bar или 0-60 bar), издържащи на претоварване до 2,5 пъти от обхвата.

Интересно приложение на този измервателен принцип е хидростатичното измерването на ниво с трансмитера от серията Sitrans LH100 с керамична мембрана и обхват от 0-4 m до 0-20 m воден стълб. Компактният им размер позволява приложения като измерване ниво на вода в сондажи, кладенци, резервоари и т. н.

Сименс Направление Процесни индустрии

 

 

 

ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ ПО ТЕМАТА

 

Честотни инвертори FR-F800 - E с интегриран EthernetФирмени статии

Честотни инвертори FR-F800 - E с интегриран Ethernet

FR-F800 - E предлагат на производителите на машини и на системните интегратори възможност за редуциране на разходите, подобрена сигурност с филтриране на IP обхвата, дистанционно диагностициране и отстраняване на грешки.

Индустриални сита Vibrowest - надеждност и ефективност на високо нивоФирмени статии

Индустриални сита Vibrowest - надеждност и ефективност на високо ниво

Машините Vibrowest, подходящи за различни процеси в хранително-вкусовата промишленост, се отличават с лесна инсталация и поддръжка, висока производителност, издръжливост и дълъг експлоатационен живот.

Отпадъците – как да ги управляваме ефективно и да ги превръщаме в нови ресурси?Фирмени статии

Отпадъците – как да ги управляваме ефективно и да ги превръщаме в нови ресурси?

Рециклиране на битови отпадъци - ПE фолио: сега и в Южна Африка!Фирмени статии

Рециклиране на битови отпадъци - ПE фолио: сега и в Южна Африка!

Произведена и доставена от HERBOLD MECKESHEIM, линията може да преработи годишно до 8000 тона фолио, използвани «биг-бегс» и подобни отпадъци.

Сензорите на Mettler Toledo отговарят на специфичните нужди на пивоварния секторФирмени статии

Сензорите на Mettler Toledo отговарят на специфичните нужди на пивоварния сектор

Предлагаме апаратура за анализ на основните параметри на пивоварния процесФирмени статии

Предлагаме апаратура за анализ на основните параметри на пивоварния процес


Уеб дизайн от Ей Ем Дизайн. Списание Екология & Инфраструктура. TLL Media © 2018 Всички права запазени. Карта на сайта.

Top