Siemens: Siwa LeakControl предоставя надеждно откриване и локализиране на течове във водопроводни мрежи

06.03.2015, Брой 1/2015 / Фирмени статии / Води

  • Siemens: Siwa LeakControl предоставя надеждно откриване и локализиране на течове във водопроводни мрежи

Води

 

Мрежите за разпределение на водата са сложни системи. Течовете могат да предизвикат сериозни финансови загуби на общините и градовете. Например, пробив от 5 mm при 5 bar налягане генерира годишни загуби от около 12 000 m3.

При средна консумация от 160 л на ден това количество е достатъчно да осигури годишната нужда от питейна вода за около 200 човека. За да се предотврати това, Siemens предлага решение, което непрекъснато следи дебита в различните клонове на водопроводните мрежи, като така се намалява значително времето за откриване на течове, разходите, свързани с този процес, както и загубите на вода.

Системата за наблюдение Siwa LeakControl на Siemens се основава на концепция за тристъпково решение. По време на първата стъпка се взимат мерки за автоматично откриване на течовете чрез непрекъснато измерване на дебита в дефинирани участъци на мрежата. Методът се основава на сложна система за наблюдение, която измерва дебита чрез ултразвуковите разходомери за неинвазивен монтаж - Sitrans FSТ020.Тук от основно значение е високата точност и повторяемостта на измерването. FST020 позволява коректно измерване на дебита дори и при ниски скорости на потока. Лесни за монтаж и демонтаж, “clamp-on” трансдюсерите нямат досег с питейната вода и могат да бъдат положени в земята дори и без наличие на шахта.

Данните от разходомерите се предават към централен блок, където те се събират и оценяват, а при съмнения за теч се подава алармен сигнал. Във втората стъпка течът се локализира чрез временно поставяне на допълнителни акустични датчици. Последната стъпка е точното определяне на мястото на утечката с помощта на корелатор.

Контролният шкаф на Siwa LeakControl се състои от разходомер Sitrans FST020, контролер Simatic S7-1200 с GSM/GPRS комуникация и захранващ модул Sitop с допълнително акумулаторно резервиране. Siwa LeakControl има модулна структура и се състои от измервателен блок, централен блок за статистически анализ на данните за потока и интерфейсен модул.Той може да се инсталира самостоятелно или да бъде интегриран към съществуваща SCADA система за управление. Софтуерното приложение се използва първо за записване на измерените данни на разход на всички тръби в наблюдаваните зони на водоснабдяване и след това за оценяване на данните въз основа на различни статистически и математически методи. Софтуерът има модулна структура, включваща модули за комуникация, статистически анализ на данните за потока, баланс на цялата водоснабдителна мрежа.

Siwa LeakControl помага на дружеството, опериращо водопроводната мрежа, да намалява времетраенето на течовете посредством непрекъснато наблюдение. Системата също така намалява косвените щети, минимизира загубите на вода и допринася за увеличаване на ефективността и намаляване на разходите за експлоатация и поддръжка.

 

Други контролно-измервателни прибори, които имат приложение при мониторинг на питейни и отпадъчни води, са специално разработените магнито-индуктивни разходомери тип MAG 5100W (DN15 – DN1200) с покрития от EPDM (за питейна вода) или Hard Rubber (за отпадъчни води), покриващи високи технологични изисквания и актуалните европейски норми.

Иновация при тези разходомери е моделът MAG8000 (DN25 – DN1200) с независимо захранване на батерии, достигащо до 6 години за стандартните приложения. Той има възможност да предава данни чрез GSM/GPRS комуникация. Други подходящи прибори са трансмитерите за измерване на налягането в тръбопроводите от серията Sitrans P200 (0-1 bar или 0-60 bar), издържащи на претоварване до 2,5 пъти от обхвата.

Интересно приложение на този измервателен принцип е хидростатичното измерването на ниво с трансмитера от серията Sitrans LH100 с керамична мембрана и обхват от 0-4 m до 0-20 m воден стълб. Компактният им размер позволява приложения като измерване ниво на вода в сондажи, кладенци, резервоари и т. н.

Сименс Направление Процесни индустрии

 

 

 

ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ ПО ТЕМАТА

 

Нов онлайн барометър позволява извършването на мониторинг на зелената дигитализация в БългарияФирмени статии

Нов онлайн барометър позволява извършването на мониторинг на зелената дигитализация в България

Използването на барометъра ще подпомогне бързото ориентиране на ръководителите на предприятията и организациите по отношение на това как се справят и къде са позиционирани по отношение на зелената дигитализация. Целта е да се повиши нивото им на информираност и да бъдат насърчени да изготвят последващ детайлен анализ на всички свои бизнес дейности, за да планират подобрения.

Ecomondo 2023 с +15% посещаемост: екологичният преход стартираФирмени статии

Ecomondo 2023 с +15% посещаемост: екологичният преход стартира

На площ от 150 000 кв. м в продължение на четири интензивни дни на бизнес срещи бяха разположени щандовете на над 1500 изложители – с 10% повече спрямо миналата година. Дигиталното участие също нарасна чрез B2B приложението GreentechInsights, което регистрира 600 хиляди разглеждания на изложителски профили.

Компактните инвертори на Mitsubishi Electric: най-високият стандарт за надеждност и ефективностФирмени статии

Компактните инвертори на Mitsubishi Electric: най-високият стандарт за надеждност и ефективност

Освен с характерния за портфолиото честотни инвертори на Mitsubishi Electric компактен дизайн новите стандартни регулатори от гамата FR-D 700 се открояват с опростена и безопасна работа, усъвършенствани работни характеристики и широки функционални възможности. 

Дългогодишен експертен опит в реализацията на мащабни проекти във водния секторФирмени статии

Дългогодишен експертен опит в реализацията на мащабни проекти във водния сектор

Поемайки предизвикателствата на нови проекти, компанията се стреми да следва световните норми в опазването на околната среда, както и тенденциите за енергийна ефективност и екологична целесъобразност на работа.

Ехнатон е надеждният доставчик на широка гама услуги и продукти за водния секторФирмени статии

Ехнатон е надеждният доставчик на широка гама услуги и продукти за водния сектор

Ехнатон помага на клиентите си да намалят водния си отпечатък чрез оптимизиране на процесите и мониторинг, което същевременно води до генериране на значителни икономии на енергия и понижена консумация на химикали.

Ехнатон с успешен инженерингов проект за автоматизация на локални пречиствателни станции в ПакистанФирмени статии

Ехнатон с успешен инженерингов проект за автоматизация на локални пречиствателни станции в Пакистан

В сътрудничество с фирма Електроинвент Ехнатон разработва и въвежда в експлоатация PLC и HMI софтуер за управление на над 120 локални пречиствателни станции за питейна вода в районите на Хавалпур, Бахавалпур, Бхавалнагар, Рахим Яар Кан и Лодран – Пакистан.


Уеб дизайн от Ей Ем Дизайн. Списание Екология & Инфраструктура. TLL Media © 2024 Всички права запазени. Карта на сайта.

Top