Регулатори за защита от воден удар в помпени системи от Dorot Control Vaves

26.05.2014, Брой 2/2014 / Бизнес / Води

  • Регулатори за защита от воден удар в помпени системи от Dorot Control Vaves

Бизнес

 

HTI България е партньор на глобалния производител на решения за водния сектор Dorot Control Valves. Компанията предлага иновативно решение за защита от воден удар в помпени системи - защитни регулатори с марка Dorot.

Хидравличният удар в напорни тръбопроводи се проявява в рязък преход от един стационарен режим на движение на водата (или покой) към друг и се изразява в периодични изменения на скоростта и налягането в системата.

Явлението е свързано с вълнообразно разпространение на фронтове на повишено или понижено налягане (ударни вълни), чиято амплитуда постепенно затихва поради триенето в тръбопровода. Процесите са съпроводени с характерен шум в напорните тръбопроводи и често стават причина за тяхното разрушаване.


› Реклама
Промяната в скоростта на водния поток в помпени системи води до възникването на воден (или хидравличен) удар. Той представлява последователност от вълни с променливо налягане (по-високо или по-ниско от нормалното). Водните удари с високо налягане могат да спукат тръбите и да повредят различни компоненти на помпените системи (възвратни вентили, водомери, въздушни клапани).

Ниското налягане може да доведе до възникването на вакуум, който да причини хлътване, огъване и счупване на тръбата под влиянието на различни външни въздействия. Една от най-честите причини за хидравличен удар е внезапното спиране на помпената система.


› РекламаПоследователност от водни удари при внезапно спиране на помпите
След внезапно спиране на помпите, налягането в отводната тръба пада под нормалното. Ниското налягане се разпространява под формата на вълна в отводната мрежа. В локалните пикове по дължината на тръбопровода може да се получи разделяне на водната колона, в която обикновено има газови джобове, въвеждани от въздушни или вакуум вентили.

Тъй като хидравличният наклон е обърнат, се генерира обратен поток от пиковото ниво. Обратният поток пълни газовите джобове и бива спрян от затворените възвратни вентили. Събирането на водните колони и внезапното спиране на потока от вентилите водят до промяна на скоростта му и до генериране на вълна с високо налягане. Високото налягане кара водния поток да се задвижи в оригиналната посока, което отново поражда вълна с ниско налягане и т.н.


› Реклама

 

Регулатори за защита от воден удар в помпени системи
Регулаторът за защита от воден удар се монтира на разклонение на главната тръба, под възвратните клапани в помпената система. Той се отваря мигновено при първата вълна с ниско налягане и остава отворен докато обратният поток се нормализира. Потокът бива изведен от системата, вместо да се блъска в затворените възвратни вентили.

Това предотвратява внезапната промяна в скоростта на водния поток, която поражда вълната с високо налягане. Когато налягането се възстанови, защитният регулатор бавно се затваря.

› Реклама

 

 

 

ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ ПО ТЕМАТА

Иновативни сензорни решения за намаляване загубите на водаТехнически статии

Иновативни сензорни решения за намаляване загубите на вода

Благодарение на данните, получени от сензорите във водоснабдителните съоръжения, комуналните дружества във водния сектор могат прецизно да локализират течове в системите и да идентифицират зони с висок риск от загуби на вода.

Помпи и помпени системи за битови и индустриални отпадъчни води

Списание Екология & Инфраструктура представя технологичен преглед, посветен на помпи и помпени системи за битови и производствени отпадъчни води. За целта поканихме водещи доставчици на решения в областта, които да разкажат за своите най-актуални и иновативни предложения.

БАВ, Иван Иванов: Утвърдихме се като фактор при взимането на стратегически решенияИнтервю

БАВ, Иван Иванов: Утвърдихме се като фактор при взимането на стратегически решения

В интервюто по повод 20-годишнината от създаването на Българската асоциация по водите (БАВ) председателят на организацията споделя своята оценка за изминалия период и развитието на водния сектор в страната.

Енергийна ефективност на водоснабдителни помпиТехнически статии

Енергийна ефективност на водоснабдителни помпи

Според различни анализи близо 20% от потреблението на електрическа енергия в световен мащаб се дължи на консумацията на помпени системи. Именно по тази причина и поради нарастващото значение на повишаването на енергийната ефективност в областта на водоснабдяването се обсъждат и внедряват различни възможности, имащи за цел редуциране консумацията на електрическа енергия от помпените системи.

Проведе се седмата международна конференция за намаляване загубите на водаСъбития

Проведе се седмата международна конференция за намаляване загубите на вода

Hа 10 и 11 ноември т. г.

ВиК - Стара Загора, инж. Румен Райков: Реформите в сектора ще се осъществят само със съдействието на властитеИнтервю

ВиК - Стара Загора, инж. Румен Райков: Реформите в сектора ще се осъществят само със съдействието на властите

Управителят на ВиК - Стара Загора споделя очакванията си във връзка с реализацията на Стратегията за развитието и управлението на водоснабдяването и канализацията до 2023 година.

БАВ, инж. Иван Иванов: Усилията трябва да се насочат към по-добро регулиране на сектора

Председателят на Българската асоциация по водите (БАВ) дава своята оценка за стратегията за развитие и управление на водоснабдяването и канализацията в Република България 2014-2023 г.

МРР, пресцентър: Изпълнението на предвидените действия ще допринесе за развитието на отрасъла

Стратегията за развитие и управление на водоснабдяването и канализацията в Република България за периода 2014-2023 г. е разработена в съответствие с изискванията на Закона за водите.


АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО СЕГА

 

Уеб дизайн от Ей Ем Дизайн. Списание Екология & Инфраструктура. TLL Media © 2017 Всички права запазени. Карта на сайта.

Top