Проф. Владко Панайотов представи нови технологии за намаляване на вредните емисии

28.02.2014, Брой 1/2014 / Събития / Въздух, Почви

  • Проф. Владко Панайотов представи нови технологии за намаляване на вредните емисии

Събития

 

На 4 февруари т. г. българският депутат в ЕП проф. Владко Панайотов се срещна с европейския комисар по действията в областта на климата Кони Хедегаард. По време на срещата, инициирана от комисар Хедегаард, двамата обсъдиха иновативни технологии за намаляване на вредните емисии във въздуха.

Проф. Панайотов представи идеята за елиминиране на емисиите на въглероден диоксид, серен диоксид и азотен оксид от автомобилите и топлоелектрическите централи в процеса на производството им и преди да са достигнали въздуха. Тези идеи се базират на научни изследвания, които проф. Панайотов е ръководил през последните 4 години, за нови технологии, позволяващи да се намали изпускането на вредни газове във въздуха до 95%. Те са базирани на последните научни постижения в областта на нанотехнологиите и на междуфазовите процеси, а за тях са получени 2 международни патента.Проф. Панайотов отбеляза, че оттук нататък ще е важно да се създаде и международен екип от експерти, които да сътрудничат заедно с научни институти и инвеститори, за да помогнат тези технологии да достигнат до пазара и да се превърнат в реални решения за проблемите, свързани с вредните емисии, глобалното затопляне и липсата на икономически средства за инвестиране в скъпи алтернативи.


 

Комисар Хедегаард приветства идеите на проф. Панайотов и подчерта, че достигането на тези технологии до пазара и до всекидневието трябва да бъде следващата важна стъпка и може да реши редица належащи глобални проблеми, свързани с вредните емисии и климата.


ВИДЕО ПО ТЕМАТА

 

ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ ПО ТЕМАТА

Политика за устойчиво развитие и екологични проекти в пивоварна ЗагоркаПроекти

Политика за устойчиво развитие и екологични проекти в пивоварна Загорка

Компанията полага много усилия за намаляване нивото на водопотребление за всеки литър произведена бира, като поставените цели на глобално ниво за групата на Хайнекен нареждат Загорка сред компаниите, които са постигнали най-висока ефективност в тази насока.

Обявиха победителите в националния конкурс Загорка Зелен Фонд 2016Бизнес

Обявиха победителите в националния конкурс Загорка Зелен Фонд 2016

В края на октомври т. г.

Екологични проекти в КаолинПроекти

Екологични проекти в Каолин

Kаолин е най-големият производител на индустриални минерали в Югоизточна България и сред най-големите в Централна и Източна Европа. Дружеството експлоатира находища в района на Ветово, Каолиново, Игнатиево, Димитровград и Тополовград.

д-р Михаел Ангерер, посолство на Австрия Австрийските фирми разполагат с добри референции в областта на екологичните проекти в БългарияИнтервю

д-р Михаел Ангерер, посолство на Австрия Австрийските фирми разполагат с добри референции в областта на екологичните проекти в България

Търговският съветник към посолството на Австрия в България говори за конкретните планове на австрийските компании за реализация на екопроекти у нас.

Екологични проекти на община ПловдивТехнически статии

Екологични проекти на община Пловдив

Cред основните приоритети на община Пловдив е правилното управление на околната среда в съответствие със законодателството, местните нормативни и стратегически документи с цел създаване на уютна среда за работа и почивка на пловдивчани. „Твърдението, че грижата за околната среда е от първостепенно значение, е видно при преглед на основните проекти, които администрацията е реализирала и предстои да реализира”, доц.

Лаборатория по екология към КЦМ - ПловдивБизнес

Лаборатория по екология към КЦМ - Пловдив

Акредитирана е като изпитвателна и предлага услуги, отговарящи на международните изискванияВъпросът с опазването на околната среда стои на дневен ред още от пуска на КЦМ през 1961 г. В изпълнение на проекта за изграждане на КЦМ са заложени и въведени в експлоатация най-съвременните прахоуловителни съоръжения за онова време, проектирани на базата на водещи технологии.


 

Уеб дизайн от Ей Ем Дизайн. Списание Екология & Инфраструктура. TLL Media © 2024 Всички права запазени. Карта на сайта.

Top