Предлагаме апаратура за анализ на основните параметри на пивоварния процес
13.09.2017, брой 5/2017 / Фирмени статии /
Медицинска Техника Инженеринг, чрез запазената си търговска марка Лабораторна Техника Инженеринг (ЛТИ), предлага на българския пазар широка гама апаратура, подходяща за приложение в пивоварната индустрия.
Необходимите за производството на бира пивни дрожди се нуждаят от азот, за да формират протеини и други азотсъдържащи клетъчни компоненти. Поради тази причина следенето на съдържанието на протеини по време на пивоварния процес е важно, за да се осигурят условията за преобразуване на захарите в етанол и въглероден диоксид. Този показател е важен и за оценяване качеството на бирата – водоразтворимите ечемичени протеини играят основна роля за формирането, стабилността и текстурата на пяната. За мониторинг на съдържанието на протеини ЛТИ предлага както конвенционалните Kjeldahl системи, така и системи с изгаряне на пробата по метода на Dumas. Анализаторът NDA 701 от Velp Scientifica е напълно автоматизиран Dumas анализатор, работещ без необходимост от наблюдение и независимо от възможностите на потребителя. Апаратът предоставя резултати само за 3-4 минути, отличава се с пестящ пространство компактен дизайн, както и с ниска консумация на енергия, газ и реактиви. Той е проектиран да работи непрекъснато, дори 24/7, осигурявайки много ниска граница на откриваемост и изключителна точност. NDA 701 се управлява с помощта на специализирания софтуер DUMASoft.
Друг основен показател за пивоварния процес е окислителната стабилност. Тя може да бъде определена с помощта на апарата OXITEST от Velp, който може да се използва както за суровините, така и за готовата продукция. OXITEST ускорява окислителния процес благодарение на температурата и кислородното налягане, които обикновено са настроени на 90°C и 6 bar, в съответствие с изискванията за повечето приложения. Инструментът измерва абсолютното изменение на налягането в двете камери, следейки поглъщането на кислорода от реакционните компоненти в пробата, и автоматично генерира резултатите. Посредством получените с апарата OXITEST резултати, потребителят може да определи и срока на годност на суровината или готовата продукция.
Влагомерните везни на Ohaus могат да се използват в лабораториите към производствени предприятия от почти всички индустриални сектори, включително пивоварния. С помощта на влагоанализатора Ohaus MB120 може да се определи както количеството влага в суровината, така и оптималната температура на сушене на даден материал. Апаратът предоставя възможност за съхранение на до 100 метода и 100 резултата, които след това да се използват за статистически анализ. Прецизно управляваната халогенна нагревателна система разпределя топлината равномерно над пробата, гарантирайки бързи и повторяеми резултати.
Термостатите от серията BD на Binder са идеалната среда за растеж на микроорганизми или съхранение на материали при постоянна температура. С големия си обхват от функции за индивидуално програмиране и широкия температурен диапазон от 5°C над стайната до 100°C, те могат да бъдат използвани и в пивоварните.
Богатото портфолио на ЛТИ включва и разнообразие от модели рН метри, кондуктометри, йон-метри, оксиметри Mettler Toledo, които също могат да намерят приложение в лабораторния контрол на продукцията или при мониторинга на производствения процес на бира.
Боряна Тонова-Люцканова, ръководител отдел “Лабораторна Техника Инженеринг”, Медицинска Техника Инженеринг