Кръговата икономика премина през Ecomondo 2021 в Римини

09.11.2021, / Фирмени статии /

  • Кръговата икономика премина през Ecomondo 2021 в Римини
  • Кръговата икономика премина през Ecomondo 2021 в Римини

 

Между 26 и 29 октомври т. г. Ecomondo – водещото изложение, посветено на кръговата икономика, се завърна в традиционния си формат в изложбения център в Римини. Организаторите от Italian Exhibition Group посрещнаха над 1000 изложители, които демонстрираха технологии за преработка на отпадъци и третиране на води, както и решения за дигитализация на тези процеси, доближаващи зелената икономика до Индустрия 4.0. Изложбените площи бяха заети на 90% в сравнение с предходното издание на изложението в присъствен формат, което се проведе през 2019 г. Посещаемостта също беше висока – почти 85% спрямо нивата от 2019 г. Събитието традиционно посетиха и делегации от България.

За шеста поредна година Експо Бизнес Партнерс, в ролята си на официален представител на Italian Exhibition Group за България, организира делегация от 10 български фирми, заинтересовани от въвеждането на машини и технологии, свързани с кръговата икономика. Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия също организира делегация от 11 компании, желаещи да намерят потенциални партньори и клиенти за своята продукция. Изложението беше посетено и от делегация на Столична община, както и от представители на Община Добрич, Община Девня и Община Бургас.

Новост тази година беше външната изложбена площ откъм западния вход на Rimini Expo Centre, която беше почти изцяло заета от техника за събиране и извозване на отпадъци. Експозицията беше част от провеждащото се на всеки две години изложение SAL.VE, което събира под един покрив производители на техника за поддържане на чистота в градската среда и превозни средства за разделно събиране на отпадъци.

Сред акцентите на Ecomondo беше особено актуалната през последните две години тема за поддържането на хигиена в околната среда. Иновации имаше и в областта на системите за водна ефективност и хидрогеоложки риск. В сърцето на събитието бяха кръговата биоикономика и стартъпите, за които беше обособено специално изложбено пространство. Тези от тях, които представиха най-иновативните решения за ограничаване на климатичните промени, бяха отличени с награди Climate For Kick, връчени със съдействието на Фондацията за устойчиво развитие. Тазгодишното издание на инициативата имаше силно изразен международен характер благодарение на мрежата от партньорства, обединяваща опита на близо 80 интернационални компании, научноизследователски и граждански организации.

Що се отнася до конферентната програма, Ecomondo предложи ефективна платформа за дискусия на насочената към декарбонизация двойна стратегия на Европейската комисия, включваща редуциране на емисиите на парникови газове и опазване на биоразнообразието чрез възстановяване на състоянието на почвата, горите и моретата, които заедно допринасят за поглъщането на повече въглероден диоксид. Внимание бе обърнато и на обучението – дискусии, посветени на практически казуси и актуализации на европейски и национални регулации, събраха представители на бизнеса и общинските администрации. Всички конференции бяха предавани на живо онлайн, а от 2 ноември са налични и за гледане при поискване.

Десетото издание на форума States General of the Green Economy бе с фокус както към миналото, така и към хоризонта на 2030 г. Фондацията за устойчиво развитие разгледа концепция, която преди 10 години бе по-скоро с културен характер, отколкото индустриална политика, а днес обхватът й е на ниво Европейски съюз благодарение на Зелената сделка.

На третия ден от Ecomondo международната асоциация по твърди отпадъци (ISWA) проведе конференция, на която беше обсъдено бъдещето на управлението на отпадъци в световен мащаб. "Щастлив съм, че Ecomondo ни предостави възможността да обсъдим бъдещето на нашата планета. Имаме уникалния шанс да се поправим. Скоро ще достигнем точката, от която няма връщане назад, затова времето да действаме е сега", заяви президентът на ISWA Карлос Силва Фильо. На събитието беше представен и докладът "Бъдещето на сектор Управление на отпадъци: тенденции, възможности и предизвикателства за десетилетието", според който предстои драстично увеличение на количеството генерирани отпадъци и съответно недостатъчно ниво на мениджмънт на отпадъците.

Следващото, 25-о издание на Ecomondo ще се проведе от 8 до 11 ноември 2022 г.Expo Business Partners

Chavdar Gorchev

Тел.: + 359 899 19 09 61

office@expobusinesspartners.net

www.expobusinesspartners.net


 

 

 

 

 

ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ ПО ТЕМАТА

 

Проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на нов метантанк 7000 m³ Фирмени статии

Проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на нов метантанк 7000 m³

За да изпълни проекта, освен на инженеринговия си опит и компетенция, Ехнатон разчита на партньорството си с водещи световни производители на апаратура и технологии. Основното оборудване, вложено в проекта и обезпечило високото ниво на изпълнение, е производство на един от лидерите в индустриалната автоматизация – Schneider Electric.

SCHIEBEL – комплексен доставчик на електрически изпълнителни механизми за сектор питейни водиФирмени статии

SCHIEBEL – комплексен доставчик на електрически изпълнителни механизми за сектор питейни води

Модулно структурираната серия CM може да покаже своите предимства в пълна степен и при големи спирателни клапани, а благодарение на променливата си скорост на действие, ефективно да предотврати хидравлични удари. Допълнителната възможност за включване на функцията Fail-Safe при отпадане на ел. захранването осигурява максимална безопасност, включително и за UV дезинфекционни системи.

Ефективно използване на ресурсите в ПФБ ПРЕСО ФОНДАЛ-БЪЛГАРИЯ ЕООД чрез внедряване на производствени иновацииФирмени статии

Ефективно използване на ресурсите в ПФБ ПРЕСО ФОНДАЛ-БЪЛГАРИЯ ЕООД чрез внедряване на производствени иновации

Внедряването на производствената иновация допринесе за постигането на значителни екологични ефекти, тъй като в резултат е налице значителен и видим напредък към целта за устойчиво развитие чрез намаляване на вредата върху околната среда и постигане на по-ефективно и отговорно използване на природните ресурси.

ПФБ ПРЕСО ФОНДАЛ-БЪЛГАРИЯ ЕООД внедри хибридни технологии за повишаване на ресурсната си ефективност с финансовата подкрепа на Оперативна програма Фирмени статии

ПФБ ПРЕСО ФОНДАЛ-БЪЛГАРИЯ ЕООД внедри хибридни технологии за повишаване на ресурсната си ефективност с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" 2014-2020

В сравнение с алтернативните технологични решения за производство предлаганата нова за българския пазар технология притежава специфични показатели, по които се наблюдава конкурентоспособност и превъзходство спрямо сходните производства.

Ехнатон – инженерингови проекти за ПСОВ с технологии на Schneider ElectricФирмени статии

Ехнатон – инженерингови проекти за ПСОВ с технологии на Schneider Electric

Доказателство за успешната инженерингова дейност на фирмата в проекти за автоматизация на пречиствателни станции са ключовите реализации в множество ПСОВ в България, сред които: Пазарджик, Стара Загора, Димитровград, Кубратово, Мездра, Свищов, Павликени, Равда, Ямбол, Стамболийски, Момчилград, Елхово и др.

ЕКОН-91 ООД повиши ресурсната си ефективност по проект с финансиране по ОПИКФирмени статии

ЕКОН-91 ООД повиши ресурсната си ефективност по проект с финансиране по ОПИК

Това е постигнато с внедрената в производството иновативна система за автоматизирано пълнене и вадене на ядра от пенолатекс, включваща два робота за пълнене на форми, всеки от които в комплект с раздвижени форми за производство на ядра за матраци и за възглавници, и съоръжение за автоматично изваждане на ядрата.


Уеб дизайн от Ей Ем Дизайн. Списание Екология & Инфраструктура. TLL Media © 2022 Всички права запазени. Карта на сайта.

Top