Кръговата икономика премина през Ecomondo 2021 в Римини

09.11.2021, / Фирмени статии /

  • Кръговата икономика премина през Ecomondo 2021 в Римини
  • Кръговата икономика премина през Ecomondo 2021 в Римини

 

Между 26 и 29 октомври т. г. Ecomondo – водещото изложение, посветено на кръговата икономика, се завърна в традиционния си формат в изложбения център в Римини. Организаторите от Italian Exhibition Group посрещнаха над 1000 изложители, които демонстрираха технологии за преработка на отпадъци и третиране на води, както и решения за дигитализация на тези процеси, доближаващи зелената икономика до Индустрия 4.0. Изложбените площи бяха заети на 90% в сравнение с предходното издание на изложението в присъствен формат, което се проведе през 2019 г. Посещаемостта също беше висока – почти 85% спрямо нивата от 2019 г. Събитието традиционно посетиха и делегации от България.

За шеста поредна година Експо Бизнес Партнерс, в ролята си на официален представител на Italian Exhibition Group за България, организира делегация от 10 български фирми, заинтересовани от въвеждането на машини и технологии, свързани с кръговата икономика. Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия също организира делегация от 11 компании, желаещи да намерят потенциални партньори и клиенти за своята продукция. Изложението беше посетено и от делегация на Столична община, както и от представители на Община Добрич, Община Девня и Община Бургас.

Новост тази година беше външната изложбена площ откъм западния вход на Rimini Expo Centre, която беше почти изцяло заета от техника за събиране и извозване на отпадъци. Експозицията беше част от провеждащото се на всеки две години изложение SAL.VE, което събира под един покрив производители на техника за поддържане на чистота в градската среда и превозни средства за разделно събиране на отпадъци.

Сред акцентите на Ecomondo беше особено актуалната през последните две години тема за поддържането на хигиена в околната среда. Иновации имаше и в областта на системите за водна ефективност и хидрогеоложки риск. В сърцето на събитието бяха кръговата биоикономика и стартъпите, за които беше обособено специално изложбено пространство. Тези от тях, които представиха най-иновативните решения за ограничаване на климатичните промени, бяха отличени с награди Climate For Kick, връчени със съдействието на Фондацията за устойчиво развитие. Тазгодишното издание на инициативата имаше силно изразен международен характер благодарение на мрежата от партньорства, обединяваща опита на близо 80 интернационални компании, научноизследователски и граждански организации.

Що се отнася до конферентната програма, Ecomondo предложи ефективна платформа за дискусия на насочената към декарбонизация двойна стратегия на Европейската комисия, включваща редуциране на емисиите на парникови газове и опазване на биоразнообразието чрез възстановяване на състоянието на почвата, горите и моретата, които заедно допринасят за поглъщането на повече въглероден диоксид. Внимание бе обърнато и на обучението – дискусии, посветени на практически казуси и актуализации на европейски и национални регулации, събраха представители на бизнеса и общинските администрации. Всички конференции бяха предавани на живо онлайн, а от 2 ноември са налични и за гледане при поискване.

Десетото издание на форума States General of the Green Economy бе с фокус както към миналото, така и към хоризонта на 2030 г. Фондацията за устойчиво развитие разгледа концепция, която преди 10 години бе по-скоро с културен характер, отколкото индустриална политика, а днес обхватът й е на ниво Европейски съюз благодарение на Зелената сделка.

На третия ден от Ecomondo международната асоциация по твърди отпадъци (ISWA) проведе конференция, на която беше обсъдено бъдещето на управлението на отпадъци в световен мащаб. "Щастлив съм, че Ecomondo ни предостави възможността да обсъдим бъдещето на нашата планета. Имаме уникалния шанс да се поправим. Скоро ще достигнем точката, от която няма връщане назад, затова времето да действаме е сега", заяви президентът на ISWA Карлос Силва Фильо. На събитието беше представен и докладът "Бъдещето на сектор Управление на отпадъци: тенденции, възможности и предизвикателства за десетилетието", според който предстои драстично увеличение на количеството генерирани отпадъци и съответно недостатъчно ниво на мениджмънт на отпадъците.

Следващото, 25-о издание на Ecomondo ще се проведе от 8 до 11 ноември 2022 г.Expo Business Partners

Chavdar Gorchev

Тел.: + 359 899 19 09 61

office@expobusinesspartners.net

www.expobusinesspartners.net


 

 

 

 

 

ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ ПО ТЕМАТА

 

Нов онлайн барометър позволява извършването на мониторинг на зелената дигитализация в БългарияФирмени статии

Нов онлайн барометър позволява извършването на мониторинг на зелената дигитализация в България

Използването на барометъра ще подпомогне бързото ориентиране на ръководителите на предприятията и организациите по отношение на това как се справят и къде са позиционирани по отношение на зелената дигитализация. Целта е да се повиши нивото им на информираност и да бъдат насърчени да изготвят последващ детайлен анализ на всички свои бизнес дейности, за да планират подобрения.

Ecomondo 2023 с +15% посещаемост: екологичният преход стартираФирмени статии

Ecomondo 2023 с +15% посещаемост: екологичният преход стартира

На площ от 150 000 кв. м в продължение на четири интензивни дни на бизнес срещи бяха разположени щандовете на над 1500 изложители – с 10% повече спрямо миналата година. Дигиталното участие също нарасна чрез B2B приложението GreentechInsights, което регистрира 600 хиляди разглеждания на изложителски профили.

Компактните инвертори на Mitsubishi Electric: най-високият стандарт за надеждност и ефективностФирмени статии

Компактните инвертори на Mitsubishi Electric: най-високият стандарт за надеждност и ефективност

Освен с характерния за портфолиото честотни инвертори на Mitsubishi Electric компактен дизайн новите стандартни регулатори от гамата FR-D 700 се открояват с опростена и безопасна работа, усъвършенствани работни характеристики и широки функционални възможности. 

Дългогодишен експертен опит в реализацията на мащабни проекти във водния секторФирмени статии

Дългогодишен експертен опит в реализацията на мащабни проекти във водния сектор

Поемайки предизвикателствата на нови проекти, компанията се стреми да следва световните норми в опазването на околната среда, както и тенденциите за енергийна ефективност и екологична целесъобразност на работа.

Ехнатон е надеждният доставчик на широка гама услуги и продукти за водния секторФирмени статии

Ехнатон е надеждният доставчик на широка гама услуги и продукти за водния сектор

Ехнатон помага на клиентите си да намалят водния си отпечатък чрез оптимизиране на процесите и мониторинг, което същевременно води до генериране на значителни икономии на енергия и понижена консумация на химикали.

Ехнатон с успешен инженерингов проект за автоматизация на локални пречиствателни станции в ПакистанФирмени статии

Ехнатон с успешен инженерингов проект за автоматизация на локални пречиствателни станции в Пакистан

В сътрудничество с фирма Електроинвент Ехнатон разработва и въвежда в експлоатация PLC и HMI софтуер за управление на над 120 локални пречиствателни станции за питейна вода в районите на Хавалпур, Бахавалпур, Бхавалнагар, Рахим Яар Кан и Лодран – Пакистан.


Уеб дизайн от Ей Ем Дизайн. Списание Екология & Инфраструктура. TLL Media © 2024 Всички права запазени. Карта на сайта.

Top