INTERFORST 2022 демонстрира технологии за бъдещето на дървопреработката

31.05.2022, Събития /

  • INTERFORST 2022 демонстрира технологии за бъдещето на дървопреработката
  • INTERFORST 2022 демонстрира технологии за бъдещето на дървопреработката

Събития

 

Какви методи съществуват за бърза и ефективна дървопреработка? Какви са ползите от мобилните гатери? Как могат надеждно да бъдат локализирани метални предмети? Предстоящото издание на изложението INTERFORST, което ще се проведе между 17 и 20 юли т. г. в Мюнхен, ще предостави цялостен преглед на ключовите технологии за обработка на дървен материал – от решения за осигуряване на качеството през мобилни гатери до оборудване за рециклиране и обезвреждане.

Организаторите от Messe Muenchen, подчертават, че това, което отличава INTERFORST от другите търговски панаири, е именно фактът, че покрива цялата верига на стойността. Най-добрият пример е секторът на дървопреработката, в който е съсредоточена дейността на редица добре познати доставчици.

Мобилни гатери и оборудване

На пазара се предлага богата гама от мобилни гатери, смятани от много специалисти за по-добрата алтернатива от големите стационарни гатери. Предимствата са очевидни – обработката на място е особено атрактивна за местните производители и купувачи, тъй като се елиминират разходите за транспорт на дълги разстояния и за съхранение. Не е необходимо предварителното сортиране на дървения материал, тъй като мобилният гатер може да се адаптира за всеки дънер, което гарантира по-високо качество, особено при висок клас дървесина. В допълнение се избягва генерирането на отпадъци от процеса на рязане чрез директната им обработка до дърва за огрев или дървесни стърготини. Важно е специалистите да са информирани по темата, защото най-новите дъскорезни технологии позволяват още по-ефективно осигуряване на дървен материал и прилагане на интелигентни методи за рециклиране, които дават възможност за по-разходно ефективно обезвреждане на дървесните отпадъци. В обобщение – една инвестиция, множество икономически предимства.

През 2018 г. сред изложителите в тази област са Arbortech Europe, LOGOSOL, Serra Maschinenbau, Wood-Mizer, Saegewerke Vertriebs, Zenz Landtechnik.Дъскорезни технологии

Без дъскорезните технологии трупите не могат да бъдат преработени до дървен материал. Само чрез процеса на рязане дънерите с неравна повърхност могат да се превърнат в необходимите греди, талпи, летви и дъски. Може да изглежда лесно, но съществуват предизвикателства, свързани с редицата оказващи влияние характеристики на самия суровинен материал. Трупите се различават по диаметър и дължина, както и по влажност. Колкото по-големи вариации има, толкова по-прецизно трябва да бъде наблюдаван процесът на обработка. Това важи с пълна сила, тъй като дървеният материал трябва да отговаря на определени минимални изисквания – размерите на напречното сечение трябва да са в определени граници, в някои случаи дължината трябва да е еднаква, влагосъдържанието често се специфицира, както и класът на дървесината.

Много фактори водят до широкообхватно разработване на дъскорезните технологии. Например, полуавтоматичните и напълно автоматичните гатери, банциг машините и циркулярите са създадени, за да позволят оптимална преработка на дървесината до всякакви формати и да компенсират за отклоненията от номиналните стойности. От друга страна, работният процес остава същият – сортиране на трупите, рязане, сортиране на нарязания дървен материал.

Като изложение за оборудване за дървопреработка, INTERFORST предлага продукти и решения за всички методи на рязане – от доставка, съхранение и сортиране на трупи до обработка до нарязан дървен материал през сортиране на готовия материал, съхранение и сушене.

 

Технологии за рециклиране и обезвреждане

Дейностите по разреждане на горите и рязането на трупи генерират големи количества отпадъчен материал, който трябва да се обезвреди или преработи до дърва за огрев, дървесни стърготини, пелети или хартия. Участниците в INTERFORST 2022 ще могат да научат повече за иновативни методи за рециклиране и обезвреждане на отпадъците от дървопреработката. През 2018 г. информация в областта представя Doppstadt Umwelttechnik.

 


 

Устройства за откриване на метални предмети

Съществуват цели популации дървета, които все още са увредени от куршуми и шрапнели от Втората световна война. По-малките частици особено не могат да бъдат забелязани с просто око, поради което степента на замърсяване може да бъде определена само чрез допълнителна обработка. Проблемът е, че металните частици могат да повредят сериозно трионите например. Затова се използват локализиращи устройства, в идеалния случай преди отсичане, за да се избегне този риск чрез откриването на чужди тела и предотвратяването на повреди на машините по време на дървопреработка.

 

Други машини и оборудване за дървопреработка

Гамата от продукти за дървопреработващия сектор се простира далеч отвъд споменатите области. По време на предходното издание на INTERFORST през 2018 допълнителни машини и устройства, които могат да подпомогнат дървопреработката или да опростят или ускорят процесите, демонстрират AMR, Containers Service, EiFo Forsttechnik, HMG Hess, Landtechnik Stanggassinger, LOGOSOL, Pinosa, RKE-Technik, TAJFUN PLANINA, Unterreiner Forstgeraete.

 

Дървопреработката на бъдещето

Дигитализацията оказва влияние и върху дървопреработката. Основното предимство на дигитализираните процеси – те позволяват на компаниите в областта да отговорят още по-бързо на изменящите се потребности на клиентите и повишаващата се персонализация на продуктите. INTERFORST ще предложи цялостен преглед на дигиталното свързване за ефективна дървопреработка, новите лазерни методи и иновативните обработващи машини с дигитални функции.

 

ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ ПО ТЕМАТА

Учени разработиха ензим, който разгражда пластмаса за 24 часаИновации

Учени разработиха ензим, който разгражда пластмаса за 24 часа

Откритието може да реши един от най-наболелите екологични проблеми – какво да се прави с милиардите тонове пластмасови отпадъци, натрупващи се в депата и замърсяващи почвите и водите.

Ecomondo 2022 показва пътя към успешния екологичен преходСъбития

Ecomondo 2022 показва пътя към успешния екологичен преход

Най-добрите "зелени" технологични решения ще бъдат показани в залите на изложбения център на Italian Exhibition Group (IEG) в Римини между 8 и 11 ноември т. г.

Кръговият потенциал на PET от бутилки все още не е реализиран напълноБизнес

Кръговият потенциал на PET от бутилки все още не е реализиран напълно

Ситуацията с рециклирането на PET бутилки варира в рамките на континента, като някои държави постигат високи нива, основно благодарение на наличието на депозитни системи, докато при други държави, в които има единствено системи за разделно събиране, нивата на рециклиране са по-ниски.

IFAT Мюнхен ще акцентира върху устойчивото потребление на ресурсиБизнес

IFAT Мюнхен ще акцентира върху устойчивото потребление на ресурси

По традиция много национални и международни асоциации активно участват в оформянето на програмата на изложението – дали като изложители, със специални изложби, демонстрации на живо, обиколки или лекции.

Подходи за устойчивост в складовеТехнически статии

Подходи за устойчивост в складове

Предвид климатичните промени и глобалното затопляне, всички индустриални сектори следва да направят стъпки в посока внедряване на зелени инициативи, като отрасълът на логистиката и веригите на доставка не е изключение.

Учени демонстрираха нова технология за рециклиране на нанопроводнициИновации

Учени демонстрираха нова технология за рециклиране на нанопроводници

Подходът включва сепариране на мрежата от сребърни нанопроводници от останалите материали, използвани за производството на електронното устройство. След това проводниците от тази мрежа се разделят един от друг в разтвор. Впоследствие те могат да се използват за изработката на нова мрежа и инкорпорирането й в нов сензор или други устройства.


 

Уеб дизайн от Ей Ем Дизайн. Списание Екология & Инфраструктура. TLL Media © 2023 Всички права запазени. Карта на сайта.

Top