Индустриал Партс: Предстои масовото навлизане на умните технологии в сектора

26.05.2014, Брой 2/2014 / Интервю /

  • Индустриал Партс: Предстои масовото навлизане на умните технологии в сектора

Интервю

 

Петър Петров, оперативен директор в Industrial Parts,
пред сп. Екология & Инфраструктура

Industrial Parts е водещ доставчик на комплексни решения за управление потока на флуиди. В каква посока са насочени усилията ви през последната година?
През последните години Индустриал Партс се утвърди като един от водещите доставчици на индустриална арматура в България. За 15 години сме добре познати, но най-вече като ""фирмата за спирателна и регулираща арматура"". От 2012 г. много активно развиваме най-младите си направления – Пречистване и Индустрия.

С гордост мога да кажа, че формулата ""световно доказали се производители + местно разбиране на пазара + професионална техническа консултация"" е равна на успех. Усилията на колегите в отдел Пречистване през тази година доведоха до първите договори за доставка и изграждане.

Другият отдел, който подпомагаме с все повече човешки ресурс, е енергетиката. Там работим по няколко проекта с ТЕЦ-вете, АЕЦ и Лукойл. Предполагам не е далеч денят, в който Индустриал Партс ще е синоним на малко по-широката оценка ""доставчик на комплексни решения във водния и индустриален сектор"".

Компанията ще участва на тазгодишното издание на Вода София. Какви новости да очакват от вас посетителите?
За нас Вода София 2014 е изцяло насочена към Пречистване. През последните години успяхме да спечелим доверието на водещи световни имена в производството на решения за пречистване и бихме искали да представим част от тях на професионалистите в България.

Поканили сме фирми от Испания, Холандия, Русия и Украйна в Пречистване, както и два от нашите най-важни доставчика на арматура Вато, България и Бермад, Израел. Гостите ще могат да видят мостри на дискови филтри, центрофуги и шнекови дехидратори, както и умалени модели на пречиствателни станции за битови нужди. Бих препоръчал на всички да посетят паралелната конференция Булаква 2014, където Индустриал Партс ще изнесе 4 много интересни презентации.Споделяте, че акцент в дейността ви са решенията за пречистване на води. Какви технологии предлагате в областта?
Работим в две направления – едното е доставка на оборудване за всички етапи на пречиствателните процеси в една пречиствателна станция и по-конкретно механично оборудване, машини за третиране и оползотворяване на утайки, системи за складиране и дозиране на реагенти.

Второто направление е доставката на комплексни решения за пречистване на питейни, отпадъчни и различни видове индустриални води. Технологията за пречистването е различна и зависи най-вече от изходните качества на водите и от крайните резултати, които трябва да се постигнат.

Работим с едни от най-сериозните производители в света, които предлагат решения в целия технологичен спектър – от най-простото като механично пречистване до комбинирано химично, мембранни технологии, биологично пречистване, включително набиращите все по-голяма популярност в Европа MBR (membrane bio reactors).


 

Разкажете ни за някои от наскоро реализираните или настоящи проекти с ваше участие. Кой от тях се оказа най-голямо предизвикателство и защо?
Наскоро спечелихме един доста интересен и важен за нас обект - доставката на оборудването за ПСОВ Мездра. Предстоят ни и още няколко, които спечелихме на първа инстанция, но за тях ще мога да ви разкажа друг път. Както знаете, едно от най-сериозните предизвикателства, което в днешно време се оказва затруднение за всички в бранша, е финансирането на такива сделки.

Разминаването във времето на плащанията от клиента и нашите към производителите изискват концентрацията на всички от мениджмънт екипа, особено когато се застъпят поръчки за няколко милиона. Независимо от всичко, това са нормални неща и са ""част от пакета"" да си водещ доставчик – клиентите очакват най-добрите условия от теб във всеки момент.

Какви промени очаквате да настъпят в технологично отношение в следващите 10 години?
Очакванията ни в следващите години са с навлизането на новите технологии и спазването на европейските регулации да се движим все повече в посока на т. нар. умни технологии. Това са технологии, които оползотворяват всеки ресурс максимално – използват го ефективно, рециклират го и го употребяват отново.

В следващите години всички системи ще стават и все ""по-комуникативни"" и ще имаме данни за мрежите, съоръженията и тяхната работа в реално време. Така много по-лесно, с по-малък финансов и човешки ресурс ще можем да постигаме по-добър контрол. За съжаление, всички тези новости зависят от деликатния баланс на планираните инвестиционни разходи и правната и регулаторна рамка у нас, но аз съм оптимист.

 

ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ ПО ТЕМАТА

Аква Джет 2011 ще представи иновативни продукти от партньорите си на Вода СофияФирмени статии

Аква Джет 2011 ще представи иновативни продукти от партньорите си на Вода София

На щанд C10 в зала 1 компанията ще демонстрира иновативни решения от продуктовите каталози на някои от партньорите си - Uraca, Schiebel, ENZ и Vetter. Акценти сред експонатите ще са хидробластиращ агрегат от новата серия SmartLine, хидравлична тест помпа и трибутална помпа на немската компания Uraca.

Юроком 2000, инж. Цветелина Чобанова: На Вода София 2014 ще представим геосинтетични материали на водещи световни производителиФирмени статии

Юроком 2000, инж. Цветелина Чобанова: На Вода София 2014 ще представим геосинтетични материали на водещи световни производители

Търговският директор в Юроком 2000 разказва по какъв начин компанията съчетава доказаните решения и новите технологии в портфолиото си и споделя очакванията си за участието на фирмата на Вода София 2014.

БАВ, инж. Иван Иванов: Вярвам в бъдещото широко приложение на IT във ВиК сектораИнтервю

БАВ, инж. Иван Иванов: Вярвам в бъдещото широко приложение на IT във ВиК сектора

Председателят на Българската асоциация по водите (БАВ) разкрива подробности за основните тематични направления на петото издание на международната конференция Булаква.

Прострийм Груп, Николай Ботев: Новост в портфолиото ни е Интегрирано сервизно обслужване на предприятия в индустриалния и ВиК секторФирмени статии

Прострийм Груп, Николай Ботев: Новост в портфолиото ни е Интегрирано сервизно обслужване на предприятия в индустриалния и ВиК сектор

Управителят на Прострийм Груп разказва за основните направления в дейността на компанията и за ролята й в областта на третирането на води.

Провежда се Вода София 2012Технически статии

Провежда се Вода София 2012

На шеста година Агенция Булгарреклама, WASSER BERLIN и Българска асоциация по водите (БАВ) организират изложението ВОДА СОФИЯ 2012. Събитието се провежда от 28 до 30 март т.

 

Уеб дизайн от Ей Ем Дизайн. Списание Екология & Инфраструктура. TLL Media © 2023 Всички права запазени. Карта на сайта.

Top