Ехнатон с успешен инженерингов проект за автоматизация на локални пречиствателни станции в Пакистан

Инженерингов проект, изпълнен с апаратура на Schneider Electric и WEINTEK

08.08.2022, / Фирмени статии /

  • Ехнатон с успешен инженерингов проект за автоматизация на локални пречиствателни станции в Пакистан
  • Ехнатон с успешен инженерингов проект за автоматизация на локални пречиствателни станции в Пакистан
  • Ехнатон с успешен инженерингов проект за автоматизация на локални пречиствателни станции в Пакистан

 

Ехнатон е надежден партньор за автоматизация на българската индустрия вече повече от 25 години. Фирмата има зад гърба си забележителни постижения при решаване на предизвикателни инженерни задачи във водния сектор. Сред най-интересните инженерингови проекти на Ехнатон в областта на пречистването на води е този в обект PUNJAB SAAF PANI PROJECT, Пакистан.

В сътрудничество с фирма Електроинвент Ехнатон разработва и въвежда в експлоатация PLC и HMI софтуер за управление на над 120 локални пречиствателни станции за питейна вода в районите на Хавалпур, Бахавалпур, Бхавалнагар, Рахим Яар Кан и Лодран – Пакистан. В периода май 2015 – юни 2016 г. компанията реализира управление на процеса в автоматичен и полуавтоматичен режим, мониторинг и архивиране на данните от процесите.

 

Обхват на проекта

Целта на „Saaf Pani Project" е да се достави чиста питейна вода в района на Пенджаб, Пакистан. Министър-председателят на Пакистан Мохамад Шахбаз Шариф определя проекта така: „Хората от Лодхран, Ханпур, Хасилпур, Дунияпур и Минчанабад сега получават чиста питейна вода чрез инсталациите за филтриране на вода. Правителството отпусна 30 милиарда рупии за проекта през финансовата 2016-17 година. Проектът е пряко свързан със здравето на стотици хиляди хора. Хората имат право на достъп до чиста питейна вода.“

На Ехнатон е възложена доставката и софтуерното обезпечаване на програмируеми логически контролери (PLC) и HMI операторски терминали за пречиствателните станции за чиста вода. Те са два типа в зависимост от технологията на пречистване и филтриране на водата: „обратна осмоза“ и „ултрафилтрация“, като всяка една от тях бива захранвана от електрическата мрежа, от PV източник и с хибридно захранване (от мрежата и от DC (PV) източник).

Процесът и в двата вида станции е разделен условно на две части: Изпомпване на вода от кладенеца до буферния съд и промиването на водата и складирането ѝ в съда за чиста вода. Софтуерът контролира работата на двете части на системата в зависимост от наличното напрежение и нивото в буферния съд и в съда за чиста вода.

 

Различните сценарии на работа са:

  • Обратно промиване и промиване на MPV клапите

  • Промиване на системата

  • Подаване и пречистване на вода

Предимства и полза при експлоатация

Разработеният софтуер дава възможност за напълно автоматична работа на пречиствателните станции, което намалява нуждата от операторска намеса. Операторският панел позволява визуализация на текущите параметри на процеса, промяна на настройките и следене на трендове на различни показатели. Управлението на честотните регулатори на фирма Електроинвент се осъществява посредством Modbus RTU комуникация, което дава възможност за следене на множество данни от инверторите и настройването на голям брой параметри, необходими за правилната им работа. Автономната работа на пречиствателните станции е реализирана чрез автоматична система за следене на мрежовото захранване и волтажа от фотоволтаичните ферми и управление на процесите спрямо наличното в текущия момент захранване.

Извършен е пуск, тест и настройка на няколко пречиствателни станции съвместно с екип от инженери от Електроинвент. Проведено е обучение на местния персонал за работа и поддръжка и зареждането на PLC и HMI софтуера на станциите.

 

Решения и оборудване:

• PLC система Schneider Electric Modicon M241 PLC
• HMI операторски терминали WEINTEK за диагностика, настройка и мониторинг на процесите

 

Повече информация за дейността на Ехнатон във водния сектор и областта на изграждането и модернизацията на пречиствателни станции за отпадни води.

 


 


www.akhnaton.biz

 

 

 

 

 

ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ ПО ТЕМАТА

 

Компактните инвертори на Mitsubishi Electric: най-високият стандарт за надеждност и ефективностФирмени статии

Компактните инвертори на Mitsubishi Electric: най-високият стандарт за надеждност и ефективност

Дългогодишен експертен опит в реализацията на мащабни проекти във водния секторФирмени статии

Дългогодишен експертен опит в реализацията на мащабни проекти във водния сектор

Поемайки предизвикателствата на нови проекти, компанията се стреми да следва световните норми в опазването на околната среда, както и тенденциите за енергийна ефективност и екологична целесъобразност на работа.

Ехнатон е надеждният доставчик на широка гама услуги и продукти за водния секторФирмени статии

Ехнатон е надеждният доставчик на широка гама услуги и продукти за водния сектор

Ехнатон помага на клиентите си да намалят водния си отпечатък чрез оптимизиране на процесите и мониторинг, което същевременно води до генериране на значителни икономии на енергия и понижена консумация на химикали.

Кръговата икономика премина през Ecomondo 2021 в РиминиФирмени статии

Кръговата икономика премина през Ecomondo 2021 в Римини

За шеста поредна година Експо Бизнес Партнерс, в ролята си на официален представител на Italian Exhibition Group за България, организира делегация от 10 български фирми, заинтересовани от въвеждането на машини и технологии, свързани с кръговата икономика.

Проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на нов метантанк 7000 m³ Фирмени статии

Проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на нов метантанк 7000 m³

За да изпълни проекта, освен на инженеринговия си опит и компетенция, Ехнатон разчита на партньорството си с водещи световни производители на апаратура и технологии. Основното оборудване, вложено в проекта и обезпечило високото ниво на изпълнение, е производство на един от лидерите в индустриалната автоматизация – Schneider Electric.

SCHIEBEL – комплексен доставчик на електрически изпълнителни механизми за сектор питейни водиФирмени статии

SCHIEBEL – комплексен доставчик на електрически изпълнителни механизми за сектор питейни води

Модулно структурираната серия CM може да покаже своите предимства в пълна степен и при големи спирателни клапани, а благодарение на променливата си скорост на действие, ефективно да предотврати хидравлични удари. Допълнителната възможност за включване на функцията Fail-Safe при отпадане на ел. захранването осигурява максимална безопасност, включително и за UV дезинфекционни системи.


Уеб дизайн от Ей Ем Дизайн. Списание Екология & Инфраструктура. TLL Media © 2023 Всички права запазени. Карта на сайта.

Top