БАВ проведе Осмата национална конференция

25.11.2016, Брой 4/2016 / Технически статии / Води

  • БАВ проведе Осмата национална конференция

Технически статии

 

Hа 1 ноември т. г. в Интер Експо Център се състоя Осмата национална конференция “Намаляване загубите на вода във водоснабдителните системи”, организирана от Българската асоциация по водите (БАВ). На събитието присъстваха управители на ВиК дружества, проектанти, представители на бизнес сектора, държавните институции и др.

Конференцията бе открита с приветствие от председателя на БАВ инж. Иван Иванов, който изтъкна, че предприемането на мерки срещу кражбите на вода е от ключово значение за запазването на цената за крайните потребители. Акцент в програмата на форума бе презентацията на председателя на Гръцката асоциация по водите Николаос Петролиас.

Той запозна присъстващите с напредъка на Гърция по отношение на неносещата приходи вода и сподели добри практики за управлението на загубите във водоснабдителните системи, които включваха проучване и оценка на състоянието на мрежата, зониране по отношение на налягането, внедряване на измервателни системи и създаване на бази данни, изчисляване на водния баланс, идентифициране на нивата на загуба, бързо и качествено отстраняване на течове, подмяна на проблемни участъци от мрежата, които са с висока честота на спуквания, дори след прилагането на други мерки и др.

› РекламаКато една от основните причини за големия процент неносеща приходи вода в Гърция (около 50%) Петролиас посочи липсата на общ език между ВиК дружествата и отговорните институции в сектора.

Събитието продължи с представянето на нормативните и регулаторни изисквания в областта от инж. Йоланта Колева, началник на отдел “Контрол и решаване на спорове – ВиК услуги” в КЕВР. Десислава Димитрова от Давид Холдинг пък презентира пред гостите предлаганите от фирмата софтуерни решения за геопространствен анализ на риска, базиран на регистрираните течове и спуквания.

Първият панел започна с участието на Владимир Стратиев, член на УС на БАВ и арбитър в Арбитражния съд при БСК, който засегна темата за правния режим на собствеността върху водите и загубите на вода. След това Валентин Милушев, старши мениджър “Стратегическо управление на мрежата и планиране” в Софийска вода, сподели опита на дружеството със справянето с предизвикателствата, свързани с физическите и търговските загуби на вода.
Конференцията продължи с презентацията на Дейл Хартли, който представи иновативни решения за борба с нелегални включвания към водопроводната мрежа, продукти и решения на британската фирма JD7. Партньор на компанията за България, Македония, Албания и Косово е българската фирма КМТ Сервиз, която бе и сред рекламодателите на събитието.

Програмата на първата част завърши с инж. Щерион Костов, който разказа на аудиторията за изпълнените от фирма Водоканалстрой проекти на външни ВиК мрежи, използването на техника за укрепване на изкопи, хоризонтални сондажи, помпени станции, басейни и др.
Вторият панел бе посветен на измерването и търговските загуби, а модератор бе проф. д-р инж. Ганчо Димитров, член на УС на БАВ, който разгледа темата за намаляването на загубите на вода в кв. “Струмско” в Благоевград.


 

Последва представяне на д-р инж. Атанас Паскалев, член на УС на БАВ, който в детайли разясни новите регулаторни показатели за качество на водата. Участие в събитието взеха и преподаватели от Университета по строителство и геодезия, като инж. Петя Петрова от катедра “Водоснабдяване, канализация и пречистване на води” представи методите за оценка на загубите на вода в административни сгради. Ръководителят на катедрата доц. д-р инж. Димитър Аличков пък разгледа техническите критерии за реконструкция на водоснабдителни системи.

Конференцията завърши с дискусионен панел, по време на който експертите разгледаха възможностите за ограничаване на незаконните свързвания към водоснабдителните мрежи. Участие в дебата взеха зам.-председателят на Асоциацията и управител на ВиК – Видин инж. Георги Владов, проф. Ганчо Димитров, член на УС на БАВ, управителят на ВиК – Силистра инж. Васил Боранов, Димитър Бояджиев от Акварор – Бояджиев и синове, представители на Софийска вода и др.


ВИДЕО ПО ТЕМАТА

 

ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ ПО ТЕМАТА

БАВ, Иван Иванов: Утвърдихме се като фактор при взимането на стратегически решенияИнтервю

БАВ, Иван Иванов: Утвърдихме се като фактор при взимането на стратегически решения

В интервюто по повод 20-годишнината от създаването на Българската асоциация по водите (БАВ) председателят на организацията споделя своята оценка за изминалия период и развитието на водния сектор в страната.

Зелената добавена стойност за индустриалните предприятия акцент на IFAT 2016Бизнес

Зелената добавена стойност за индустриалните предприятия акцент на IFAT 2016

Добавената стойност, генерирана от използването на стоки, методи и услуги за опазване на околната среда и ресурсна ефикасност, е водещ акцент на тазгодишното издание на изложението IFAT, съобщават организаторите. Водещото световно изложение за водоснабдяване, отпадъчни води, отпадъци и управление на суровините ще се състои от 30 май до 3 юни т.

БАВ организира национален семинар Събития

БАВ организира национален семинар "Водомерно стопанство в отрасъл ВиК"

На 1 и 2 октомври т. г.

Проведе се седмата международна конференция за намаляване загубите на водаСъбития

Проведе се седмата международна конференция за намаляване загубите на вода

Hа 10 и 11 ноември т. г.

БАВ проведе семинар за качеството на питейните водиСъбития

БАВ проведе семинар за качеството на питейните води

"Hа 25 и 26 септември т.г.

 

Уеб дизайн от Ей Ем Дизайн. Списание Екология & Инфраструктура. TLL Media © 2024 Всички права запазени. Карта на сайта.

Top