„Софийска вода” организира Дни на отворените врати в ПСОВ–Кубратово

27.10.2014, Брой 3/2014 / Бизнес / Води

  • „Софийска вода” организира Дни на отворените врати в ПСОВ–Кубратово

Бизнес

 

Стотици столичани се възползваха от поредицата дни на отворените врати, които ""Софийска вода"" организира по случай 30-годишнината от откриването на Софийската пречиствателна станция за отпадъчни води Кубратово в началото на октомври, съобщиха от дружеството.
Освен гостите, които разгледаха модерните съоръжения на станцията, десетки студенти, преподаватели и еколози също имаха възможност да се запознаят отблизо с всекидневната работа на СПСОВ Кубратово.
„Вече три десетилетия без прекъсване, с капацитет за преработка до 500 000 куб. м вода дневно, „Кубратово” е сред най-големите съоръжения на Балканите по мащаб, технологични характеристики и по капацитет на пречистване на отпадъчни води. Посетителите имаха възможност да видят на място и действието на когенерацията в станцията.
Производството на биогаз и зелена електроенергия отговаря на стремежа на ""Софийска вода"" да бъде модерна екологична компания, която превръща отпадъците в ресурси. Над 70 на сто от енергийните нужди на съоръжението се осигуряват от тези съоръжения.

За трийсет години в станцията са пречистени 4, 2 милиарда кубически метра вода, което прави 5 пъти обема на най-големия водоем в България - язовир ""Искър"". Денонощната и непрекъсната работа допринася за завръщането на живота на река Искър.


 

Пречиствателна станция за отпадъчни води ""Кубратово"" е едно от най-модерните и жизненоважни предприятия на София. Само в периода 2009-2013 г. ""Софийска вода"" инвестира 17 милиона лева в СПСОВ ""Кубратово"", допълниха от дружеството.


ВИДЕО ПО ТЕМАТА

 

ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ ПО ТЕМАТА

Решения за управление на дъждовни и отпадни води, проектирани с холандски опит и произведени в БългарияФирмени статии

Решения за управление на дъждовни и отпадни води, проектирани с холандски опит и произведени в България

Даниел Тен Хоор е изпълнителен директор на КВТ Груп и заема тази позиция от края на 2013 г.Г-н Тен Хоор, представете накратко структурата и предмета на дейност на КВТ Констракшън.

Третиране на отпадни води в ХоландияТехнически статии

Третиране на отпадни води в Холандия

На територията на страната действат 353 пречиствателни станции за отпадни води, водните бордове са с над 800 години историяOт 10 до 15 ноември т. г.

Проведе се седмата международна конференция за намаляване загубите на водаСъбития

Проведе се седмата международна конференция за намаляване загубите на вода

Hа 10 и 11 ноември т. г.

Мембранни биореакториТехнически статии

Мембранни биореактори

Пречистването на отпадни води посредством мембранни биореактори към момента е сравнително нова технология, която се очаква в бъдеще да намира все по-голямо приложение. Предпоставките за това не са малко.

Дозиране на химикали във води

Химичните методи за обработване на вода за питейни цели зависят най-вече от избраните химични вещества с оксидиращи и биоцидни свойства. Те се използват за отстраняването на нежелани примеси във водата, за дезинфекция на питейната вода, за пречистване на отпадни или промишлени води.

Биорок България представи най-новия модул за малки пречиствателни станции Biorock 25 на изложението IFAT 2014Фирмени статии

Биорок България представи най-новия модул за малки пречиствателни станции Biorock 25 на изложението IFAT 2014

Иновативното решение за пречистване работи изцяло без електричествоБиорок България представи малката пречиствателна станция Biorock 25 за пречистване на битови отпадни води на международното изложение за екологични технологии IFAT 2014 в Мюнхен, Германия. Посетителите на изложбения форум се запознаха с предимствата на иновативния водопречиствателен модул, който работи изцяло без ток.


 

Уеб дизайн от Ей Ем Дизайн. Списание Екология & Инфраструктура. TLL Media © 2024 Всички права запазени. Карта на сайта.

Top