Всички бензиностанции в страната ще бъдат оборудвани със система за улавяне на бензинови пари

12.09.2016, Брой 3/2016

 

До края на годината на всички нови и съществуващи бензиностанции в страната трябва да бъде инсталирано оборудване за улавяне на бензинови пари (УБП), обявиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

То включва системи, които ще прехвърлят отделените пари от резервоара за гориво на моторните превозни средства по време на зареждане или в резервоар на бензиностанцията, или в съответната колонка, след което ще се използват за нова продажба.

Улавянето на бензиновите пари е необходимо, тъй като те оказват значително вредно въздействие върху здравето и околната среда. Те, заедно с тютюнопушенето и отпадъчните газове от колите, са основен източник на бензен - опасно вещество, класифицирано като канцерогенно от СЗО.

Цялостното оборудване на бензиностанциите в страната със система за УБП трябва да се реализира до 31 декември т. г. За неизпълнения, установени от Регионалните инспекции по околната среда и водите, се предвиждат имуществени и административни санкции, съгласно Закона за чистота на атмосферния въздух.

 

 

ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ ПО ТЕМАТА


 

Уеб дизайн от Ей Ем Дизайн. Списание Екология & Инфраструктура. TLL Media © 2023 Всички права запазени. Карта на сайта.

Top