София подготвя кандидатура за Европейска зелена столица

29.03.2016, Брой 2/2016

 

София подготвя кандидатура за “Европейска зелена столица”, стана ясно по време на церемонията във връзка с обявяването на Любляна за зелена столица на 2016 г. По време на церемонията кметът на София Йорданка Фандъкова се срещна с кмета на Любляна Зоран Янкович, който сподели опита си в подготовката на града за зелена столица и реализираните проекти. Центърът на словенската столица е затворен за автомобили, а в него се движат градски обществени електромобили, обясни Зоран Янкович.

Любляна е седмият носител на титлата “Европейска зелена столица” след Стокхолм, Хамбург, Витория-Гастейс, Копенхаген, Нант и Бристол. София от своя страна продължава да инвестира в екологичен градски транспорт, а през 2019 г. градът ще има три действащи метро линии, посочи Йорданка Фандъкова.

С изпълнението на третата линия, което започна тази година, се очаква намаление на вредните емисии в размер на 90 хил. тона годишно и на трафика с 22%. Сред останалите екопроекти и инициативи, които се изпълняват в столицата, са инсталациите за производство на електроенергия и компост от отпадъци, инвестициите в енергийната ефективност на общински сгради и рекултивацията на стари депа за битови отпадъци.

 

 

ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ ПО ТЕМАТА

Флунемерг: Омекотяването на вода със смола DOWEX™ Marathon™ C намира приложение в различни сектори на индустриятаФирмени статии

Флунемерг: Омекотяването на вода със смола DOWEX™ Marathon™ C намира приложение в различни сектори на индустрията

За обработка и пречистване на води и течности се използват основно йонообменни и мембранни технологии. Интензивното развитие на йонообменните технологии започва през 50-те години на 20-и век.

Община Габрово води устойчива политика за повишаване на енергийната ефективностБизнес

Община Габрово води устойчива политика за повишаване на енергийната ефективност

Една подчертано екологично ориентирана община - Габрово, се представя с успешно изпълнените си проекти:  един от най-успешните, отличен в конкурса ЕКООБЩИНА 2016, е "Интегриран проект за водния цикъл на град Габрово"; а другият значим проект е изграждането на Регионално депо за неопасни отпадъци. Габрово се гордее с устойчивата си политика за повишаване на енергийната ефективност на сградите както на тези с обществено предназначение, така и на многофамилните жилищни сгради. Прочетете за вече реализираното в това отношение в обществени и многофамилни жилищни сгради.

Емисии от транспорт – измерване и прогрес в ограничаването им – част IТехнически статии

Емисии от транспорт – измерване и прогрес в ограничаването им – част I

Kакто е известно, пътният транспорт е съществен източник на парникови газове и атмосферни замърсители. Въпреки подобренията в ефективността на автомобилите през последните десетилетия, секторът е отговорен за близо една пета от емисиите на парникови газове в Европа.

Давид Холдинг с нова информационна система за устойчив общински транспортБизнес

Давид Холдинг с нова информационна система за устойчив общински транспорт

Давид Холдинг представи ""Устойчив Общински Транспорт"" - софтуерно решение, насочено към оптимално информационно управление за устойчив градски транспорт в рамките на общините, в услуга на гражданите и фирмите.Информационната система ""Устойчив Общински Транспорт"" предоставя на потребителите в общината последно поколение софтуерни модули за микроскопична транспортна симулация на коридори, 3D GIS/CAD и управление на активи и съоръжения (AM/FM) в едно приложение, един потребителски интерфейс и едно-единствено хранилище на данни.

Екологични проекти на община ПловдивТехнически статии

Екологични проекти на община Пловдив

Cред основните приоритети на община Пловдив е правилното управление на околната среда в съответствие със законодателството, местните нормативни и стратегически документи с цел създаване на уютна среда за работа и почивка на пловдивчани. „Твърдението, че грижата за околната среда е от първостепенно значение, е видно при преглед на основните проекти, които администрацията е реализирала и предстои да реализира”, доц.

 

Уеб дизайн от Ей Ем Дизайн. Списание Екология & Инфраструктура. TLL Media © 2024 Всички права запазени. Карта на сайта.

Top