Проведе се седмата международна конференция за намаляване загубите на вода

06.01.2015, Брой 4/2014 / Събития / Води

  • Проведе се седмата международна конференция за намаляване загубите на вода

Събития

 

Hа 10 и 11 ноември т. г. в Интер Експо Център, София се проведе седмата международна конференция “Намаляване загубите на вода във водоснабдителните системи”, организирана от Българската асоциация по водите (БАВ). В конференцията взеха участие над 100 души, сред които и 10 чужденци. Бяха изнесени 19 доклада и презентации.

Конференцията бе открита от Иван Иванов, председател на БАВ, който обърна внимание, че за втора година в програмата има дискусионен панел по сравнителен анализ (бенчмаркинг). Радослав Русев, зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството, Владимир Дончев, зам.-министър на околната среда и водите, и Милена Миланова, член на ДКЕВР, приветстваха аудиторията.

В своето обръщение към гостите на събитието г-н Русев изтъкна, че няма особено подобрение в общата картина на загубите на вода в страната и те остават неприемливо високи, но подчерта, че има отделни добри резултати в някои ВиК дружества.

› РекламаАтанас Паскалев, управител на Аквапартньор, представи накратко някои отрицателни и положителни процеси относно загубите на вода в България.

Той изтъкна, че се наблюдава цялостна тенденция към ежегодно повишаване броя на авариите по всички компоненти на мрежата – довеждащи водопроводи, разпределителна мрежа и сградни отклонения. Г-н Паскалев презентира и лекцията “Стратегия за намаляване на водата, неносеща приходи (ВНП) в светлината на българското законодателство”.

Темата “Регулаторен период 2016-2020 Загуби на вода: Предизвикателства и очаквания пред ВиК сектора” бе презентирана от Ивайло Касчиев от ДКЕВР. „Основните  приоритети за регулатора са фокус върху информационната обезпеченост, върху практиките и подходите за управление на ВиК активите, тотален контрол върху измерване, отчитане, фактуриране и събиране на вземанията”, подчерта той.

Александър Георгиев, управител на СЕБА КМТ България, изтъкна важността на постоянния мониторинг за следене състоянието на мрежата чрез поставяне на сензори и логери в различни “горещи точки” на мрежата. Иван Бърдаров от Пайплайф България изложи характеристиките на Robust и Robust RC - система водопроводни напорни тръби без пясъчна засипка и подложка, внасяни или произвеждани от фирмата, както и начините на работа с тях, а освен това представи и системата за управление на атмосферни води Raineo.


› Реклама


Томас Метелка от фирма DHI разказа за модерни технологии за техническа и финансова оптимизация на общите загуби на вода. Антон Минтов от HTI България запозна аудиторията с нова технология за напорни тръбопроводи от ориентиран поливинилхлорид (PVC-O) и обясни предимствата им пред останалите на пазара.

Нора Димитрова от Аквапартньор обобщи особеностите при изпълнението на тест за нулево налягане, като също така изтъкна важността от неговото извършване. Слави Кашеров от Билтроник представи гамата от продукти на фирмата, свързани предимно с автоматизацията във ВиК системите.

Борислав Инджов говори на тема “Ефективност от прилагането на евтин модел за управление загубите на вода във вътрешните водопроводните мрежи (ВВМ) на Дряново и Трявна”, а след него Методи Инджов сравни напредъка от този приложен евтин модел, съгласно действащото национално законодателство, с препратки към метод на Международната асоциация по водите.


 

От Софийска вода АД разказаха за някои положителни резултати от последните четири години в борбата както с физическите, така и с търговските загуби. ДМ Арматурен представиха ново поколение ултразвукови водомери.

Явор Димитров запозна участниците с напредналия проект по процесен бенчмаркинг (сравнителен анализ) във ВиК дружествата, като показа някои обезпокоителни данни. Бенефициент на проекта е БАВ.

В заключение Иван Иванов подчерта, че този път в събитието има участие от страна на заинтересованите институции, което е положителен знак за усилията на всички за намаляване загубите на вода.


ВИДЕО ПО ТЕМАТА

 

ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ ПО ТЕМАТА

БАВ проведе Осмата национална конференция Технически статии

БАВ проведе Осмата национална конференция

Hа 1 ноември т. г.

БАВ, Иван Иванов: Утвърдихме се като фактор при взимането на стратегически решенияИнтервю

БАВ, Иван Иванов: Утвърдихме се като фактор при взимането на стратегически решения

В интервюто по повод 20-годишнината от създаването на Българската асоциация по водите (БАВ) председателят на организацията споделя своята оценка за изминалия период и развитието на водния сектор в страната.

Зелената добавена стойност за индустриалните предприятия акцент на IFAT 2016Бизнес

Зелената добавена стойност за индустриалните предприятия акцент на IFAT 2016

Добавената стойност, генерирана от използването на стоки, методи и услуги за опазване на околната среда и ресурсна ефикасност, е водещ акцент на тазгодишното издание на изложението IFAT, съобщават организаторите. Водещото световно изложение за водоснабдяване, отпадъчни води, отпадъци и управление на суровините ще се състои от 30 май до 3 юни т.

БАВ организира национален семинар Събития

БАВ организира национален семинар "Водомерно стопанство в отрасъл ВиК"

На 1 и 2 октомври т. г.

БАВ проведе семинар за качеството на питейните водиСъбития

БАВ проведе семинар за качеството на питейните води

"Hа 25 и 26 септември т.г.

„Софийска вода” организира Дни на отворените врати в ПСОВ–КубратовоБизнес

„Софийска вода” организира Дни на отворените врати в ПСОВ–Кубратово

Стотици столичани се възползваха от поредицата дни на отворените врати, които ""Софийска вода"" организира по случай 30-годишнината от откриването на Софийската пречиствателна станция за отпадъчни води Кубратово в началото на октомври, съобщиха от дружеството.Освен гостите, които разгледаха модерните съоръжения на станцията, десетки студенти, преподаватели и еколози също имаха възможност да се запознаят отблизо с всекидневната работа на СПСОВ Кубратово.

Регулатори за защита от воден удар в помпени системи от Dorot Control VavesФирмени статии

Регулатори за защита от воден удар в помпени системи от Dorot Control Vaves

HTI България е партньор на глобалния производител на решения за водния сектор Dorot Control Valves. Компанията предлага иновативно решение за защита от воден удар в помпени системи - защитни регулатори с марка Dorot.


 

Уеб дизайн от Ей Ем Дизайн. Списание Екология & Инфраструктура. TLL Media © 2024 Всички права запазени. Карта на сайта.

Top