Проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на нов метантанк 7000 m³

Успешен инженерингов проект на Ехнатон, изпълнен с апаратура на Schneider Electric и WEINTEK

07.07.2021, / Фирмени статии /

  • Веселин Тодоров, технически директор в Ехнатон
  • Проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на нов метантанк 7 000 m³
  • Проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на нов метантанк 7 000 m³
  • Проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на нов метантанк 7 000 m³
Ехнатон

 

Мащабен проект, приключил през ноември 2020 г., цели изграждане и въвеждане в експлоатация на нов, пети метантанк на територията на ПСОВ Кубратово, Софийска вода АД, част от Veolia. Главен изпълнител на проекта е SADE Bulgaria.

Изискването е да се запази технологията на управление на съществуващите метантанкове и да се постигне по-висока енергийна ефективност на новото съоръжение.

В резултат на успешно изпълнен инженерингов проект на водещата българска компания Ехнатон в изградения нов метантанк са постигнати максимална производителност и високо ниво на ефективност, обработка на оптимално количество утайки, високоенергийно и високоефективно производство на биогаз с минимален разход на топлоенергия, висок добив на метан (CH4).

 

Обхват на проекта

Проектът на Ехнатон в ПСОВ Кубратово е предизвикателство, тъй като пречиствателната станция за отпадъчни води е една от най-модерните у нас. Световният форум за обмен на информация за енергията и водата 2018 г. (The Water and Energy Exchange (WEX) Global Summit 2018) отличава ПСОВ Кубратово, експлоатирана от Софийска вода АД, за значителен принос във ВиК сектора, със специален акцент върху иновациите в намаляване на енергийното потребление и кръговата икономика. Реализираното от Ехнатон инженерингово решение включва проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на нов, модерен, високоефективен метантанк от 7 хиляди куб. метра, както и запазване на технологията на управление на съществуващите метантанкове.


Отделните фази, през които минава инженеринговият проект, включват:

  • Проектиране на част Автоматизация и КИПиА;

  • Изграждане на инсталации (кабелни трасета, полагане на кабели, монтаж на КИПиА): технологична, осветителна, заземителна, мълниезащита, пожароизвестяване;

  • Софтуерно обезпечаване на програмируеми контролери (PLC) и човеко-машинен интерфейс (HMI);

  • Пуск, настройка и внедряване на цялото съоръжение;

  • Интегриране в съществуващата система за управление.

Екип от специалисти в инженерния състав на Ехнатон извършва и Ех изпълнение на Зона 0 и Зона 1, като са спазени всички изисквания за доставка и монтаж на Ех оборудване в тези зони.

В резултат е изпълнено модерно съоръжение, като е постигната заложената цел да бъде запазена технологията на управление на съществуващите метантанкове, а новият метантанк да осигурява върхови нива на производителност и енергийна ефективност.

 

Основно оборудване

За да изпълни проекта, освен на инженеринговия си опит и компетенция, Ехнатон разчита на партньорството си с водещи световни производители на апаратура и технологии. Основното оборудване, вложено в проекта и обезпечило високото ниво на изпълнение, е производство на един от лидерите в индустриалната автоматизация – Schneider Electric.

В проекта е използван програмируем контролер M340 + ATEX STB конфигурация: DI160, DO64, AI32, AO16, от Schneider Electric. Човеко-машинният интерфейс е производство на WEINTEK. Използвана е комуникация с инвертори, оборудване на Draeger, с горно ниво на управление SCADA: MODBUS TCP.

В проекта е интегрирано и КИПиА оборудване от Siemens. Процесното оборудване: HACH – pH метри, газанализатор, газсигнализатор, е с марка Draeger. В проекта още са вложени дебитомери, топломер, хидростатичен нивомер, датчик за налягане, температурни сензори, датчик за ниво на утайката.

 


 


    www.akhnaton.biz

 

 

 

 

ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ ПО ТЕМАТА

 

Нов онлайн барометър позволява извършването на мониторинг на зелената дигитализация в БългарияФирмени статии

Нов онлайн барометър позволява извършването на мониторинг на зелената дигитализация в България

Използването на барометъра ще подпомогне бързото ориентиране на ръководителите на предприятията и организациите по отношение на това как се справят и къде са позиционирани по отношение на зелената дигитализация. Целта е да се повиши нивото им на информираност и да бъдат насърчени да изготвят последващ детайлен анализ на всички свои бизнес дейности, за да планират подобрения.

Ecomondo 2023 с +15% посещаемост: екологичният преход стартираФирмени статии

Ecomondo 2023 с +15% посещаемост: екологичният преход стартира

На площ от 150 000 кв. м в продължение на четири интензивни дни на бизнес срещи бяха разположени щандовете на над 1500 изложители – с 10% повече спрямо миналата година. Дигиталното участие също нарасна чрез B2B приложението GreentechInsights, което регистрира 600 хиляди разглеждания на изложителски профили.

Компактните инвертори на Mitsubishi Electric: най-високият стандарт за надеждност и ефективностФирмени статии

Компактните инвертори на Mitsubishi Electric: най-високият стандарт за надеждност и ефективност

Освен с характерния за портфолиото честотни инвертори на Mitsubishi Electric компактен дизайн новите стандартни регулатори от гамата FR-D 700 се открояват с опростена и безопасна работа, усъвършенствани работни характеристики и широки функционални възможности. 

Дългогодишен експертен опит в реализацията на мащабни проекти във водния секторФирмени статии

Дългогодишен експертен опит в реализацията на мащабни проекти във водния сектор

Поемайки предизвикателствата на нови проекти, компанията се стреми да следва световните норми в опазването на околната среда, както и тенденциите за енергийна ефективност и екологична целесъобразност на работа.

Ехнатон е надеждният доставчик на широка гама услуги и продукти за водния секторФирмени статии

Ехнатон е надеждният доставчик на широка гама услуги и продукти за водния сектор

Ехнатон помага на клиентите си да намалят водния си отпечатък чрез оптимизиране на процесите и мониторинг, което същевременно води до генериране на значителни икономии на енергия и понижена консумация на химикали.

Ехнатон с успешен инженерингов проект за автоматизация на локални пречиствателни станции в ПакистанФирмени статии

Ехнатон с успешен инженерингов проект за автоматизация на локални пречиствателни станции в Пакистан

В сътрудничество с фирма Електроинвент Ехнатон разработва и въвежда в експлоатация PLC и HMI софтуер за управление на над 120 локални пречиствателни станции за питейна вода в районите на Хавалпур, Бахавалпур, Бхавалнагар, Рахим Яар Кан и Лодран – Пакистан.


Уеб дизайн от Ей Ем Дизайн. Списание Екология & Инфраструктура. TLL Media © 2024 Всички права запазени. Карта на сайта.

Top