Откриха новата морска гара при Пристанище Бургас

17.12.2013, Брой 4/2013 / Бизнес /

  • Откриха новата морска гара при Пристанище Бургас
  • Откриха новата морска гара при Пристанище Бургас

Бизнес

 

На 4 октомври т. г. с тържествена церемония и международна ветроходна регата “Black sea cup – 2013” бе открита новата Морска гара при Пристанище Бургас. На събитието присъстваха заместник–министрите на транспорта, информационните технологии и съобщенията Антон Гинев, Петър Киров и Георги Тодоров, както и Павел Маринов – областен управител на Бургаска област, народни представители, общински съветници, бордът на директорите на пристанище Бургас, кметът на община Бургас и др.

„Изграждането на Морска гара – Бургас започна в края на месец март т. г. Гарата е с размери 2492 кв. м застроена площ. Възложител на проекта е Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура”, а стойността му е около 3 200 000 лв. Проектът бе изпълнен съгласно изискванията на ГКПП, Митница, Пристанище Бургас, Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура” и може да поема до 3 хил. пасажери от круизен кораб или около 100 000 пасажера годишно.

Морската гара – Бургас е оборудвана с климатична инсталация и може да приема пасажери във всякакви метеорологични условия. Напълно е оборудвана с техника и оптична мрежа, позволяваща извършването на проверка на пътниците от контролните органи съгласно нормативните изисквания на България и ЕС”, заявиха от Пристанище Бургас.„Гарата има капацитет (дълбочина до 10 метра и дължина на кея до 330 метра) да приеме най-големите круизни кораби в Черно море, поради което полза имат както пристанището, влекачните компании, пилотска станция и туроператорите, така и държавата с представител Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура”. Но да не забравяме и за ползата на пасажерите, понеже Бургас е на кръстопътя между Несебър, Поморие и Созопол, а чрез магистрала Тракия и към други туристически, културни и религиозни забележителности в страната”, допълниха от пристанището.


 

В момента тече реализация на договор за изпълнение на канализационна система до/на Морската гара. В „Инвестиционната програма на порта за 2014 г.” се планира да се заложи рехабилитация на вертикалната инфраструктура, ел. мрежа и ВиК инсталация до гарата.


ВИДЕО ПО ТЕМАТА

 

ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ ПО ТЕМАТА

 

Уеб дизайн от Ей Ем Дизайн. Списание Екология & Инфраструктура. TLL Media © 2024 Всички права запазени. Карта на сайта.

Top