Официално бе открит зеленият склад за готова продукция на Загорка

17.12.2013, Брой 4/2013 / Бизнес /

  • Официално бе открит зеленият склад за готова продукция на Загорка
  • Официално бе открит зеленият склад за готова продукция на Загорка

Бизнес

 

На 17 октомври т. г. с официална церемония бе открит новият зелен склад за готова продукция в Пивоварна Загорка. На събитието присъстваха представители на министерството на околната среда и водите, областният управител на Стара Загора Живка Аладжова, посланикът на Кралство Нидерландия, представители на местната власт и медиите.

Специален гост на събитието бе управляващият директор за Централна Европа на HEINEKEN
г-н Димитър Алексиев.
""С решението да построим нашия зелен склад ние следваме дългосрочната си цел да правим устойчив бизнес в унисон и с грижа към околната среда"", заяви Николай Младенов, изпълнителен директор на компанията. ""Горд съм, че с този проект потвърждаваме дългосрочния си ангажимент към развитието на пивоварната индустрия в България"", допълни той.

След кратките приветствия към присъстващите, Невен Маджаров, мениджър Верига на доставките в Загорка, символично получи сертификата по BREEAM. Този документ прави новият склад на компанията първата зелена индустриална сграда в България.
""Старозагорската пивоварна е и първата сред всички пивоварни на HEINEKEN в цял свят, която притежава такъв зелен склад.

По време на церемонията представители на BREEAM връчиха на ръководството официалният сертификат, който покрива най-високото ниво - BREEAM 2009: Europe Commercial - Industrial, Excellent"", коментираха от компанията.Съоръжението е снабдено с компютърно базирана система – BMS, която контролира и управлява осветлението, вентилацията, противопожарната и другите системи на сградата при минимална енергийна консумация, като в същото време осигурява оптимални условия на работа.

„При изграждането на склада са приложени редица зелени решения като: изолация на стените чрез термопанели с дебелина 15 см; изолация на пода, нетипична за конвенционални помещения от такъв тип; бързи врати с термоизолация и скорост на движение от 2 м/с; топлинни завеси, които заедно с бързите врати предотвратяват охлаждането и затоплянето на обема на склада в различните сезони; нощно охлаждане чрез специални капандури на покрива, които BMS отваря автоматично, за да може по естествен начин топлият въздух да напусне сградата и да се замести от по-тежкия студен въздух отвън; прозорци със специална форма, насочени на север, за да не прониква пряка слънчева светлина върху продукцията"", разказаха от Загорка.

BMS системата контролира и разхода на енергия в офисните помещения чрез соларни панели за топла вода, разположени на покрива на сградата, датчици на прозорците, които при отваряне спират климатизацията, индивидуален стаен контрол на температурата в диапазон от ±3 градуса спрямо зададеното ниво от 22 градуса.


 

От компанията споделиха, че за максимално използване на естествена дневна светлина, зеленият склад е конструиран така, че вътрешните помещения без прозорци да се осветяват чрез иновативната система ""Solar Tube"", която ""пренася"" дневната светлина до тези помещения. Източниците на изкуствена светлина в помещенията на зеления склад са базирани на LED технология.

""Освен всички тези иновации, в склада е интегрирана система за събиране и оползотворяване на дъждовна вода, която се използва в сервизните помещения в офисите и за хигиенизиране на складовата част. Около складовите помещения са засадени ""зелени стени"" от растение вид ""птиче грозде"" за улавяне на прах"", информираха те.

Официалната част приключи с кратък филм, представящ зелените характеристики на сградата. За гостите бе организиран тур в пивоварната с професионален екскурзовод, който ги запозна с основните етапи от производството на пиво.
В края на ноември т. г. екологичният склад на Загорка бе отличен от Камарата на архитектите в България за устойчива архитектура.


ВИДЕО ПО ТЕМАТА

 

ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ ПО ТЕМАТА

Политика за устойчиво развитие и екологични проекти в пивоварна ЗагоркаПроекти

Политика за устойчиво развитие и екологични проекти в пивоварна Загорка

Компанията полага много усилия за намаляване нивото на водопотребление за всеки литър произведена бира, като поставените цели на глобално ниво за групата на Хайнекен нареждат Загорка сред компаниите, които са постигнали най-висока ефективност в тази насока.

Обявиха победителите в националния конкурс Загорка Зелен Фонд 2016Бизнес

Обявиха победителите в националния конкурс Загорка Зелен Фонд 2016

В края на октомври т. г.

Загорка отличи победителите в конкурса Загорка Зелен Фонд 2014Събития

Загорка отличи победителите в конкурса Загорка Зелен Фонд 2014

Hа специална церемония, която се състоя в края на септември т. г.

Загорка изгражда зелен склад за готова продукция в Стара ЗагораБизнес

Загорка изгражда зелен склад за готова продукция в Стара Загора

В края на месец ноември 2011 г. с официална церемония започна изграждането на нов склад за готова продукция в Пивоварна Загорка в Стара Загора.


 

Уеб дизайн от Ей Ем Дизайн. Списание Екология & Инфраструктура. TLL Media © 2024 Всички права запазени. Карта на сайта.

Top