Община Попово и община Враца изграждат съвместно иновативен проект за локални пречиствателни съоръжения

17.12.2013, Брой 4/2013 / Проекти / Води

  • Община Попово и община Враца изграждат съвместно иновативен проект за локални пречиствателни съоръжения

Проекти

 

Община Попово планира реализацията на проект за изграждане на локални пречиствателни съоръжения в четири селища, които да заменят изграждането на скъпоструващи канализационни мрежи и станции. Партньор по проекта е немската фирма Tlia Umwelt, която вече е реализирала подобни системи в Австрия, Германия, Франция и Великобритания. Това ще бъде първата система от този тип в страната.

„Съвместната работа с немската фирма по разработване на идейните проекти за двете села продължава вече близо 2 години. Направена е оценка на състоянието на населените места и прогнозите за развитие. Вече имаме пълна готовност от гледна точка на изработване на проекта от страна на Tlia Umwelt.

› РекламаВ него са включени две селища с разнороден характер, за да се покаже приложимостта на проекта на различни терени и в различни селища, особено такива с под 2000 екв. жители, за които липсва финансиране. Селата са Медовина в община Попово и Згориград в община Враца. Общините работят паралелно по този проект, който бихме искали да се осъществи с активното съдействие на програмата ПУДООС, и да има характера на уникален и иновативен за България”, заяви Веселка Вачева, координатор на проекта.


› Реклама


„Немската фирма Tlia Umwelt има защитен патент специално за технологията на най-малката пречиствателна станция, наречена “Klaerchen”. Принципът й на действие се основава на специални чували от стъклена вата, в които има биологичен материал и се съчетават действието на естествените наклони на терена, въздушните течения и други фактори. Работи без електричество и функционира и при непостоянно натоварване, т. е. практична е за вили и къщи, които са на сезонен режим на експлоатация и малки хотели.


 

Сътрудничеството на двете общини с немската фирма се разпростира дотам, че немците изработиха и подариха проекта в най-общия му вид. При намерена възможност за финансиране те ще съблюдават и помагат при изготвяне на конкретната техническа документация и по време на самото изграждане на съоръженията.

Имаме амбицията да покажем, че технологиите са ефективни и подходящи за българските условия, тъй като не изискват строителство на дълги канализационни мрежи, които са основната част от разхода. Те са гъвкави, лесни за поддръжка, значително по-евтини от големите пречиствателни станции и предлагат същото качество на пречистване на водата като големите станции”, допълни г-жа Вачева.


ВИДЕО ПО ТЕМАТА

 

ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ ПО ТЕМАТА

Политика за устойчиво развитие и екологични проекти в пивоварна ЗагоркаПроекти

Политика за устойчиво развитие и екологични проекти в пивоварна Загорка

Компанията полага много усилия за намаляване нивото на водопотребление за всеки литър произведена бира, като поставените цели на глобално ниво за групата на Хайнекен нареждат Загорка сред компаниите, които са постигнали най-висока ефективност в тази насока.

Решения за управление на дъждовни и отпадни води, проектирани с холандски опит и произведени в БългарияФирмени статии

Решения за управление на дъждовни и отпадни води, проектирани с холандски опит и произведени в България

Даниел Тен Хоор е изпълнителен директор на КВТ Груп и заема тази позиция от края на 2013 г.Г-н Тен Хоор, представете накратко структурата и предмета на дейност на КВТ Констракшън.

ЕП прие проектозакон за увеличаване процента на рециклирани отпадъциБизнес

ЕП прие проектозакон за увеличаване процента на рециклирани отпадъци

Според документа, до 2030 г. 70% от битовите отпадъци трябва да бъдат рециклирани или подготвени за повторна употреба, докато ЕК предложи процентът да е 65. За материалите за опаковки, като хартия и картон, пластмаса, стъкло, метал и дървесина, евродепутатите предлагат цел от 80% до 2030 г. с междинни цели за всеки материал за 2025 г.

Обявиха победителите в националния конкурс Загорка Зелен Фонд 2016Бизнес

Обявиха победителите в националния конкурс Загорка Зелен Фонд 2016

В края на октомври т. г.

Еко Проект ООД - първият  производител на  усилени полиетиленови RC тръбиФирмени статии

Еко Проект ООД - първият производител на усилени полиетиленови RC тръби

Еко Проект ООД е водещ производител на полиетиленови тръби и фитинги за водопренос, газ, канализация,  дренаж, кабелна протекция и други приложения. Компанията е член на БАВ и на БАППТ.

Herborner Pumpentechnik, Буркхард Шварц: Пазарът в България притежава големи възможности за развитиеИнтервю

Herborner Pumpentechnik, Буркхард Шварц: Пазарът в България притежава големи възможности за развитие

Мениджърът продажби за Източна Европа в Herborner Pumpentechnik споделя впечатленията си от местния пазар и дава оценка за мястото на България в плановете за развитие  на компанията.

Проект за водния цикъл на град ВрацаТехнически статии

Проект за водния цикъл на град Враца

От декември миналата година община Враца реализира проект за водния цикъл на града, който е един от най-мащабните инфраструктурни проекти в страната. Финансирането е осигурено от Кохезионния фонд на ЕС и от държавния бюджет на Република България чрез Оперативна програма "Околна среда 2007 – 2013".

 

Уеб дизайн от Ей Ем Дизайн. Списание Екология & Инфраструктура. TLL Media © 2024 Всички права запазени. Карта на сайта.

Top