Обновеният археологически парк в Сандански привлича ценителите на културен туризъм

16.09.2015, Брой 2/2015 / Фирмени статии /

 

Обновеният археологически парк в Сандански привлича ценителите на културен туризъмОбновеният археологически парк в Сандански привлича ценителите на културен туризъм

Няма българин, у когото споменаването на името Сандански да не извика спомен или усещане за докосване до блаженството на Рая. Немалко съседи от Балканите или гости от други части на света биха го подкрепили. Достатъчно е да се върнат мислено в градския парк ""Свети Врач"", чието изграждане започва още в началото на миналия век. Там слънцето, лековитият въздух, водопадите, езерата, скалите и отбраните сортове зеленина са гостоприемно ""опитомени"" в очарователни кътове красота, за да радват и деца, и възрастни.

Санданчани обаче не са само грижовни стопани на природни дарове. Със самочувствието и отговорността на наследници на прастара историческа традиция те полагат необходимите усилия за разкриване, запазване и подходящо експониране и на богатото културно-историческо наследство на региона.

Още в далечната 1928 година например, по инициатива на местното гражданство, е започнало възстановяването на манастира ""Свети Врач"", разположен в непосредствена близост до града. За него се знае, че наследява раннохристиянска обител от V век, а легендата го свързва с чудотворството на самите Свети Врачове, братята Безсребреници Козма и Дамян, чието име градът е носил дълго време в миналото.

Пак поклон пред паметта на предците е оригиналното експониране на старата възрожденска чешма в центъра. Изображенията, издялани върху нея, и днес продължават да предизвикват различни тълкувания, но никой местен жител не се съмнява, че направата й е вдъхновена от родолюбие.

Потвърждава го и столетният чинар, който вече повече от шест века изправя снага на същото място и сякаш подсилва бистрите струи на чучурите. Уважение към разноликото наследство показват също усилията на днешната община да запази сградите на стария османски хамам, известен като Поленишки бани. Той е обслужвал населението на околността чак до 1919 година, когато е построена новата баня.

Не без основание жителите на Сандански се възприемат като наследници на прочутия днес по цял свят античен герой Спартак. Известно е, че в земите по поречието на Средна Струма са живеели тракийските племена меди и синти. Знае се също, че бъдещият римски гладиатор произхожда от медите и най-вероятно е от благороднически род. В същото време археологическите проучвания в града потвърждават съществуването на селище там още от времето на Троянската война (Хттт в. пр. Хр.).

А споменът за най-голямото робско въстание, разтърсило могъществото на древния Рим през т в. пр. Хр., не престава и до днес да вдъхновява творци от различни изкуства, като смелостта на Спартак е неостаряващ пример. Ето защо на входа на Сандански на тракийския вожд е построен мемориал, разположен в малък парк - място, удобно за почивка и размисъл.
Изкушените да се впуснат в исторически реконструкции ще установят, че най-голям разцвет античният град под Сандански, с вероятно име Партикополис, преживява на два пъти.

Най-напред при управлението на император Траян и наследниците му ( т-тт век), а след това в периода тV-Vт век, когато в държавата на римляните се утвърждава християнството. В потвърждение на това ще имат възможност да открият доказателства в богатата колекция на археологическия музей, разположен в ахреологическия парк.

В експозицията му, започнала оформянето си през 1970 г., гостите ще видят оброчни плочи в чест на Тракийския херос, на Зевс, Хера, Тюхе, Херакъл, Асклепий и още ред древни божества. Ще разгледат накити, монети, предмети на бита, каменни надписи, архитектурни детайли, дело и притежание на античните граждани. Ще имат уникалната възможност да влязат в раннохристиянската базилика на епископ Йоан, която е разположена ""ин ситу"" в музея.

Разходката в раннохристиянският комплекс на парка е сред най-вълнуващите в опознаване богатото наследство на Санданския край. Величествените сгради, чието име (базилики) означава царска постройка, демонстрират икономическата мощ и политическите амбиции на императорите в Константинопол да наложат новата, обединяваща с духовната си сила, религия.

Включеният в архитектурния ансамбъл мартириум свидетелства за богатството на Партикополис като епископски център - известно е, че наличието на свети мощи дарява мястото с Божа благодат. Също така единственият за територията на България, открит досега, баптистерий (кръщелня) родее тукашните паметници със световноизвестните подобни на изток и запад. А най-ранното, познато до момента, действащо аязмо в българските земи е сигурно доказателство, че легендата за Светите безсребреници Козма и Дамян не се явява напразно в този край.

Великолепните мраморни и каменни украси, вплели елементи и от по-старите езически градежи, са истинска наслада дори за най-претенциозния естетически вкус. А многоцветните мозайки, разлели се в пищни килими по подове и стени, са талантливо внушение в багри, форми и образи на идеи и символи.

Вярващите ще разпознаят евангелски и библейски персонажи, кодирани в изображения на растения, птици, риби и животни. Ценителите на живописта ще се радват на хармония от цветове и форми. Търсачите на изненади ще открият за пореден път, че късните (модерни) символи са всъщност заемки от много стари образци. Например свастиката (пречупеният кръст) е древен слънчев знак за благоденствие и щастие и е щедро вплетен в подовата украса.

Децата, посетители на археологическия комплекс, имат особената привилегия да се запознаят отблизо с историята и техниките за изработка на мозайки. В специално оборудвания посетителски център, под ръководството на специалисти, те могат също да изработят като сувенир своя лична мозайка-уникат.

Всички гости на Сандански, възрастни и деца, разполагат с варианти за запознаване с културното наследство и на околността. Съществуват маршрути за посещение на Мелник, Роженския манастир, Рупите. Навсякъде по тези места се преплитат традициите на траки, римляни, християни и мюсюлмани от множеството балкански народи, преживели античната и средновековна епохи, и продължаващи днес да обитават общо тамошната земя.
Жителите на Сандански са горди с обновения археологически парк Сандански и очакват ценителите на културен туризъм от България и света.

""Сандански - зората на ранното християнство"", Договор BG161PO001/3.1-03/2010/014, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма ""Регионално развитие"" 2007 - 2013 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие

www.archaeosand.com

Обновеният археологически парк в Сандански привлича ценителите на културен туризъм

ВИДЕО ПО ТЕМАТА

 

 

 

ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ ПО ТЕМАТА

 

Нов онлайн барометър позволява извършването на мониторинг на зелената дигитализация в БългарияФирмени статии

Нов онлайн барометър позволява извършването на мониторинг на зелената дигитализация в България

Използването на барометъра ще подпомогне бързото ориентиране на ръководителите на предприятията и организациите по отношение на това как се справят и къде са позиционирани по отношение на зелената дигитализация. Целта е да се повиши нивото им на информираност и да бъдат насърчени да изготвят последващ детайлен анализ на всички свои бизнес дейности, за да планират подобрения.

Ecomondo 2023 с +15% посещаемост: екологичният преход стартираФирмени статии

Ecomondo 2023 с +15% посещаемост: екологичният преход стартира

На площ от 150 000 кв. м в продължение на четири интензивни дни на бизнес срещи бяха разположени щандовете на над 1500 изложители – с 10% повече спрямо миналата година. Дигиталното участие също нарасна чрез B2B приложението GreentechInsights, което регистрира 600 хиляди разглеждания на изложителски профили.

Компактните инвертори на Mitsubishi Electric: най-високият стандарт за надеждност и ефективностФирмени статии

Компактните инвертори на Mitsubishi Electric: най-високият стандарт за надеждност и ефективност

Освен с характерния за портфолиото честотни инвертори на Mitsubishi Electric компактен дизайн новите стандартни регулатори от гамата FR-D 700 се открояват с опростена и безопасна работа, усъвършенствани работни характеристики и широки функционални възможности. 

Дългогодишен експертен опит в реализацията на мащабни проекти във водния секторФирмени статии

Дългогодишен експертен опит в реализацията на мащабни проекти във водния сектор

Поемайки предизвикателствата на нови проекти, компанията се стреми да следва световните норми в опазването на околната среда, както и тенденциите за енергийна ефективност и екологична целесъобразност на работа.

Ехнатон е надеждният доставчик на широка гама услуги и продукти за водния секторФирмени статии

Ехнатон е надеждният доставчик на широка гама услуги и продукти за водния сектор

Ехнатон помага на клиентите си да намалят водния си отпечатък чрез оптимизиране на процесите и мониторинг, което същевременно води до генериране на значителни икономии на енергия и понижена консумация на химикали.

Ехнатон с успешен инженерингов проект за автоматизация на локални пречиствателни станции в ПакистанФирмени статии

Ехнатон с успешен инженерингов проект за автоматизация на локални пречиствателни станции в Пакистан

В сътрудничество с фирма Електроинвент Ехнатон разработва и въвежда в експлоатация PLC и HMI софтуер за управление на над 120 локални пречиствателни станции за питейна вода в районите на Хавалпур, Бахавалпур, Бхавалнагар, Рахим Яар Кан и Лодран – Пакистан.


Уеб дизайн от Ей Ем Дизайн. Списание Екология & Инфраструктура. TLL Media © 2024 Всички права запазени. Карта на сайта.

Top