Нова общинска фирма поема завода за боклук

12.01.2012, Брой 1/2012

 

Ново общинско дружество ще поеме експлоатацията на завода за боклука на София, съобщи заместник-кметът по екологията Мария Бояджийска. То ще бъде създадено до април 2012 г. Предвижда се новата фирма да започне дейността си с поддръжка на депото в Суходол и пречиствателната станция в края на тази година.
Ако Столичният общински съвет одобри тези планове, първите 15 души в новата фирма ще бъдат назначени до края на 2012 година. Дружеството ще има договор с общината за дейностите си и така ще има пълна прозрачност на разходи и приходи, казват общината. То ще поема експлоатацията с построяването на всички компоненти от завода за боклук.
Предвижда се още общинската фирма да продава разделно събраните отпадъци и произведеното от сметта гориво, което да се ползва от столичната топлофикация.
Според г-жа Бояджийска е бил обсъждан вариант и за създаване на общинско предприятие на директно подчинение на кмета, но в този случай е нямало как то да получи регистрация по ДДС, което ще оскъпи дейността на инсталациите. Заместник-кметът съобщи още, че общината е отхвърлила напълно възможността за влизане на частна компания в тази дейност.
В момента вече съществуващата общинска фирма Чистота-Искър поддържа депото в Суходол и извозва старите бали с боклуци из сметищата в страната.

 

 

ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ ПО ТЕМАТА


 

Уеб дизайн от Ей Ем Дизайн. Списание Екология & Инфраструктура. TLL Media © 2024 Всички права запазени. Карта на сайта.

Top