НИК-21-Мечев: Детекция на метан в градска среда, райони с газоразпределителни мрежи и предприятия

06.03.2015, Брой 1/2015 / Фирмени статии / Въздух, Почви

  • НИК-21-Мечев: Детекция на метан в градска среда, райони с газоразпределителни мрежи и предприятия

Въздух, Почви

 

Детекторът за метан, локализиране на теч от газ и намаляване замърсяването на въздуха, предлаган от „НИК-21-Мечев”, използва технологията за лазерна спектроскопия Inspectra, разработена от Gazomat. Оборудването намира приложение в райони с газоразпределителни мрежи, населени места и промишлени предприятия.

За придвижване се използва електромобил, който не изпуска в атмосферата вредни емисии. За целта е избран нов вид електрически автомобил от френския производител на коли Renault и на борда му са инсталирани всички нови разработки на Gazomat. С автомобила Renault Twizy на газовите компании се предлага пълно VSR решение в много по-компактен формат, 100% електрически, с грижа за околната среда и специално предназначение за високо урбанизирани зони и градски центрове.Автомобилът е оборудван с анализатор Inspectra, който интегрира лазерен диод с висока производителност и многопроходима клетка. Системата за измерване осигурява 1 ppm чувствителност при 1 до 10 000 ppm обхват и тотална чувствителност към метан, без фалшиви измервания поради наличието на въглеводороди и отработени газове.

Вземането на проби преминава през 4 смукателни маркуча, монтирани отпред на превозното средство чрез допълнителна помпа с дебит от 400 литра в час. Системата се допълва от ръчен пробовземач, който се използва от оператора и за проверка на газометрите директно от автомобила.

Цялата система за измерване се контролира от новия мрежов изследователски софтуер на Gazomat NGS. Неговият опростен, интуитивен интерфейс с визуални и аудио съобщения ръководи оператора през цялото време. Изследователската задача се показва в реално време на полеви лаптоп. Ефективен външен GPS приемник дава точното местоположение с точно геопозициониране на автомобила и на всички индикации за теч на газ, открити по време на задачата.NGS софтуерът предлага възможността за качване и показване на данни за патентно проследяване на клиента като газови мрежи и сгради в допълнение към обичайната пътна карта на страната. С автоматично генериран доклад в PDF формат в края на всяко изследване, интегрирайки всички данни от измерване и въведена информация, софтуерът NGS осигурява тотална проследимост на изследването.

Захранван от електрически двигател с 15 kW (20 конски сили) с работен обхват от 80 км, автомобилът прави възможна работата на оператора на изследването през целия ден, без да се презареждат батериите. Презареждането на батериите отнема само 3.5 часа (230 V – 16 A – 50 Kz контакт), правейки автомобила много лесен за поддържане на работата.

 

С максимална скорост от 80 км/ч, автомобилът Easy Inspectra може да се кара директно към изследователската зона, така че няма нужда да го транспортирате. Скоростта му на изследване до 20 км/ч го прави перфектно адаптиран към градска среда. Оборудван с колела тип четириъгълни, предлагащ голямо разстояние между шасито и нивото на земята, той осигурява лесен достъп до тротоари и пешеходни зони в градските центрове и може да изследва зони, които не са достъпни за традиционните VSRs.

Николай Мечев, управител на ""НИК-21- Мечев""

 

 

 

ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ ПО ТЕМАТА

 

Проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на нов метантанк 7000 m³ Фирмени статии

Проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на нов метантанк 7000 m³

За да изпълни проекта, освен на инженеринговия си опит и компетенция, Ехнатон разчита на партньорството си с водещи световни производители на апаратура и технологии. Основното оборудване, вложено в проекта и обезпечило високото ниво на изпълнение, е производство на един от лидерите в индустриалната автоматизация – Schneider Electric.

SCHIEBEL – комплексен доставчик на електрически изпълнителни механизми за сектор питейни водиФирмени статии

SCHIEBEL – комплексен доставчик на електрически изпълнителни механизми за сектор питейни води

Модулно структурираната серия CM може да покаже своите предимства в пълна степен и при големи спирателни клапани, а благодарение на променливата си скорост на действие, ефективно да предотврати хидравлични удари. Допълнителната възможност за включване на функцията Fail-Safe при отпадане на ел. захранването осигурява максимална безопасност, включително и за UV дезинфекционни системи.

Ефективно използване на ресурсите в ПФБ ПРЕСО ФОНДАЛ-БЪЛГАРИЯ ЕООД чрез внедряване на производствени иновацииФирмени статии

Ефективно използване на ресурсите в ПФБ ПРЕСО ФОНДАЛ-БЪЛГАРИЯ ЕООД чрез внедряване на производствени иновации

Внедряването на производствената иновация допринесе за постигането на значителни екологични ефекти, тъй като в резултат е налице значителен и видим напредък към целта за устойчиво развитие чрез намаляване на вредата върху околната среда и постигане на по-ефективно и отговорно използване на природните ресурси.

ПФБ ПРЕСО ФОНДАЛ-БЪЛГАРИЯ ЕООД внедри хибридни технологии за повишаване на ресурсната си ефективност с финансовата подкрепа на Оперативна програма Фирмени статии

ПФБ ПРЕСО ФОНДАЛ-БЪЛГАРИЯ ЕООД внедри хибридни технологии за повишаване на ресурсната си ефективност с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" 2014-2020

В сравнение с алтернативните технологични решения за производство предлаганата нова за българския пазар технология притежава специфични показатели, по които се наблюдава конкурентоспособност и превъзходство спрямо сходните производства.

Ехнатон – инженерингови проекти за ПСОВ с технологии на Schneider ElectricФирмени статии

Ехнатон – инженерингови проекти за ПСОВ с технологии на Schneider Electric

Доказателство за успешната инженерингова дейност на фирмата в проекти за автоматизация на пречиствателни станции са ключовите реализации в множество ПСОВ в България, сред които: Пазарджик, Стара Загора, Димитровград, Кубратово, Мездра, Свищов, Павликени, Равда, Ямбол, Стамболийски, Момчилград, Елхово и др.

ЕКОН-91 ООД повиши ресурсната си ефективност по проект с финансиране по ОПИКФирмени статии

ЕКОН-91 ООД повиши ресурсната си ефективност по проект с финансиране по ОПИК

Това е постигнато с внедрената в производството иновативна система за автоматизирано пълнене и вадене на ядра от пенолатекс, включваща два робота за пълнене на форми, всеки от които в комплект с раздвижени форми за производство на ядра за матраци и за възглавници, и съоръжение за автоматично изваждане на ядрата.


Уеб дизайн от Ей Ем Дизайн. Списание Екология & Инфраструктура. TLL Media © 2021 Всички права запазени. Карта на сайта.

Top