Семинар на тема "Интелигентни градове" се проведе в Пловдив

06.07.2017, Брой 4/2017

 

Един от приоритетите на Министерството на регионалното развитие и благоустройство е осигуряване на рационално планиране и развитие на българските градове. Това стана ясно по време на работен семинар на тема “Интелигентни градове” в Пловдив, в който взе участие министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Акцент в изявлението на министър Нанков беше важността на Кохезионната политика като подходящ инструмент за прилагане на приоритетите за България в рамките на Оперативна програма “Региони в растеж” 2014-2020. Директорът на дирекция “Изграждане на административен капацитет” в ГД “Регионална и градска политика” Витория Алиата ди Вилафранка също подчерта, че Кохезионната политика може още да спомогне за намаляване на пропастта между развитите и по-слабо развитите региони.

Тя напомни още, че за тази цел България разполага с 1,4 млрд. лв. по ОП “региони в растеж” и ползва програмата основно за развитие на градовете. В допълнение на това България е една от членките на ЕС с най-голям дял финансиране за градско развитие.

“Европейските градове, в които живее почти 3/4 от населението на континента, са изправени пред нови предизвикателства, част от които са миграционен натиск, влошена градска инфраструктура, проблеми с околна среда, висока безработица. Българските градове също не правят изключение от общата картина. Именно заради това е необходимо да имаме обща визия за развитието на градовете и на регионите в Европа, включително и интегриран подход за градско развитие на европейско ниво”, отбеляза Нанков.

 

 

ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ ПО ТЕМАТА

Проведоха се четирите семинара в рамките на конкурса Екообщина 2017Бизнес

Проведоха се четирите семинара в рамките на конкурса Екообщина 2017

И тази година семинарите бяха посветени на темите на четирите категории на конкурса - управление на питейните и отпадъчните води, мениджмънт на битовите отпадъци, устойчива градска мобилност и енергийна ефективност а обществените и жилищните сгради.

БАВ организира национален семинар Събития

БАВ организира национален семинар "Водомерно стопанство в отрасъл ВиК"

На 1 и 2 октомври т. г.

АСЕКОБ, Николай Сиджимов: За 20 години АСЕКОБ се превърна в мярка за професионализъм и колегиалностИнтервю

АСЕКОБ, Николай Сиджимов: За 20 години АСЕКОБ се превърна в мярка за професионализъм и колегиалност

Изпълнителният директор и член на УС на Асоциацията на еколозите от общините в България споделя впечатленията си от провелата се XXXVIII Асамблея на АСЕКОБ.

БАВ, инж. Иван Иванов: Водният сектор трябва да се управлява централизирано, а не от седем различни министерстваИнтервю

БАВ, инж. Иван Иванов: Водният сектор трябва да се управлява централизирано, а не от седем различни министерства

Председателят на Българската асоциация по водите споделя мнението си за състоянието на водния сектор у нас и очертава перспективите пред неговото развитие.

Via Expo: Водещи компании ще демонстрират устойчиви решения за управление на отпадъците на „Save the Planet” 2015Фирмени статии

Via Expo: Водещи компании ще демонстрират устойчиви решения за управление на отпадъците на „Save the Planet” 2015

Отпадъците отново са един от приоритетите в оперативна програма ""Околна среда"" 2014 - 2020 г. Страната ни ще получи повече средства за справянето с многобройните предизвикателства, пред които сме изправени.

Save the Planet 2015 - изложение и конференция за управление на отпадъци и рециклиране за Югоизточна ЕвропаФирмени статии

Save the Planet 2015 - изложение и конференция за управление на отпадъци и рециклиране за Югоизточна Европа

21-и век е времето на преоценка на начина на потребление и производство. Само след няколко десетилетия броят на населението ще достигне 9 милиарда и ще трябва да споделя ограничените природни ресурси.

Община Силистра, д-р Юлиян Найденов: Ефективната инфраструктурна политика изисква последователностИнтервю

Община Силистра, д-р Юлиян Найденов: Ефективната инфраструктурна политика изисква последователност

Кметът на община Силистра споделя позицията си по отношение развитието на крайбрежната инфраструктура и възможностите за пълноценно използване на потенциала на р. Дунав.

Екологични проекти на община ПловдивТехнически статии

Екологични проекти на община Пловдив

Cред основните приоритети на община Пловдив е правилното управление на околната среда в съответствие със законодателството, местните нормативни и стратегически документи с цел създаване на уютна среда за работа и почивка на пловдивчани. „Твърдението, че грижата за околната среда е от първостепенно значение, е видно при преглед на основните проекти, които администрацията е реализирала и предстои да реализира”, доц.

АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО СЕГА

 

Уеб дизайн от Ей Ем Дизайн. Списание Екология & Инфраструктура. TLL Media © 2017 Всички права запазени. Карта на сайта.

Top