МРРБ ще създаде фонд за ВиК проекти в малките населени места

06.07.2017, Брой 4/2017

 

Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще създаде фонд за генериране на качествени ВиК проекти и реализиране на инвестиции в общини, където не може да бъде осигурено европейско финансиране.

Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков по време на Шестата водна конференция: ВиК решения за индустрията – нови бизнес модели и технологии, която се проведе на 16 май т. г.

Фондът ще бъде разработен от междуведомствена група с участието на Министерството на околната среда и водите и Министерството на финансите. Целта е да се създаде устойчив в дългосрочен план и ефективен от финансова гледна точка ВиК отрасъл.

“В средносрочен и дългосрочен период целта ни е да се създаде механизъм, който да гарантира, че направените инвестиции в отрасъла ще се възстановят през амортизационните отчисления от ВиК операторите, като това няма да доведе до нарушаване на прага на социална поносимост на цената, който в момента е 2,5%”, коментира Николай Нанков.

Министърът допълни, че в дългосрочен план инвестициите в отрасъла ще се извършват на база приети регионални прединвестиционни проучвания.

 

 

ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ ПО ТЕМАТА

Проведоха се четирите семинара в рамките на конкурса Екообщина 2017Бизнес

Проведоха се четирите семинара в рамките на конкурса Екообщина 2017

И тази година семинарите бяха посветени на темите на четирите категории на конкурса - управление на питейните и отпадъчните води, мениджмънт на битовите отпадъци, устойчива градска мобилност и енергийна ефективност а обществените и жилищните сгради.

БАВ организира национален семинар Събития

БАВ организира национален семинар "Водомерно стопанство в отрасъл ВиК"

На 1 и 2 октомври т. г.

АСЕКОБ, Николай Сиджимов: За 20 години АСЕКОБ се превърна в мярка за професионализъм и колегиалностИнтервю

АСЕКОБ, Николай Сиджимов: За 20 години АСЕКОБ се превърна в мярка за професионализъм и колегиалност

Изпълнителният директор и член на УС на Асоциацията на еколозите от общините в България споделя впечатленията си от провелата се XXXVIII Асамблея на АСЕКОБ.

БАВ, инж. Иван Иванов: Водният сектор трябва да се управлява централизирано, а не от седем различни министерстваИнтервю

БАВ, инж. Иван Иванов: Водният сектор трябва да се управлява централизирано, а не от седем различни министерства

Председателят на Българската асоциация по водите споделя мнението си за състоянието на водния сектор у нас и очертава перспективите пред неговото развитие.


 

Уеб дизайн от Ей Ем Дизайн. Списание Екология & Инфраструктура. TLL Media © 2023 Всички права запазени. Карта на сайта.

Top