МОСВ и БСК обсъдиха алтернатива за определянето на такса "смет"

06.07.2017, Брой 4/2017

 

Министърът на околната среда и водите Нено Димов и председателят на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев обсъдиха възможността за предприемане на алтернативен подход за определянето на такса “смет” според количеството на изхвърлените отпадъци, съобщават от МОСВ.

Понастоящем таксата се налага в зависимост от големината и данъчната оценка на имотите, което според председателя на БСК не допринася за намаляване на отпадъците в страната и дори води до увеличаване на инвестициите за депа.

От БСК смятат, че преминаването към определяне на таксата спрямо количествата изхвърлени отпадъци ще спомогне за ограничаване на замърсяването и ще стимулира потребителите да изхвърлят разделно.

МОСВ подкрепя принципа на определяне на таксите въз основа на количеството генерирани отпадъци и на извършените разходи по третирането им, но според министър Ненов за въвеждане на новия подход трябва да бъде постигнат баланс между интересите на бизнеса, на гражданите и на общините.

 

 

ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ ПО ТЕМАТА

Корекция на речни коритаТехнически статии

Корекция на речни корита

Вижте кои са инженерните техники, осигуряващи достатъчен капацитет на речните корита за поемане на повишени водни потоци и гарантиращи, че рискът от наводнения е сведен до минимум.

118 общини могат да кандидатстват за финансиране за компостиращи инсталацииБизнес

118 общини могат да кандидатстват за финансиране за компостиращи инсталации

Допустими за финансиране са инсталации за предварително третиране, които осигуряват отделяне на възможно най-голямо количество отпадъци от потока смесено събрани битови отпадъци, които впоследствие ще бъдат подложени на рециклиране и оползотворяване, както и на стабилизиране на биологичната фракция.

Екопак България откри първата у нас инсталация за сортиране на стъкло по цвятБизнес

Екопак България откри първата у нас инсталация за сортиране на стъкло по цвят

Hа 17 ноември т. г.

Европейска схема за екомаркировкаПроекти

Европейска схема за екомаркировка

Eкомаркировката е доброволна инициатива за сертифициране на екологичните показатели на продукти и услуги. За присъждането на сертификат, тези продукти и услуги следва да отговорят на специфични критерии за редуциране на въздействието им върху околната среда, разработени за всяка от продуктовите групи.

БАВ проведе Осмата национална конференция Технически статии

БАВ проведе Осмата национална конференция

Hа 1 ноември т. г.

Обновеният археологически парк в Сандански привлича ценителите на културен туризъмФирмени статии

Обновеният археологически парк в Сандански привлича ценителите на културен туризъм

Няма българин, у когото споменаването на името Сандански да не извика спомен или усещане за докосване до блаженството на Рая. Немалко съседи от Балканите или гости от други части на света биха го подкрепили.

Valve World Expo, Фридрих-Георг Керер: Изложението Valve World Expo притежава голям икономически потенциалИнтервю

Valve World Expo, Фридрих-Георг Керер: Изложението Valve World Expo притежава голям икономически потенциал

Директорът на Valve World Expo говори за развитието на изложението за промишлени вентили и как събитието се вписва в портфолиото на форумите в Дюселдорфския панаир.


 

Уеб дизайн от Ей Ем Дизайн. Списание Екология & Инфраструктура. TLL Media © 2023 Всички права запазени. Карта на сайта.

Top