МЦ-Баухеми, Костадин Костадинов: Приоритет за нас е да предложим най-правилното техническо решение

23.05.2013, Брой 1/2013 / Фирмени статии /

  • МЦ-Баухеми, Костадин Костадинов: Приоритет за нас е да предложим най-правилното техническо решение

 

Костадин Костадинов, управител на МЦ-Баухеми, пред сп. Екология & Инфраструктура

Бихте ли представили накратко дейността на компанията, която управлявате, пред читателите на сп. Екология & Инфраструктура?
Българското дружество МЦ-Баухеми е създадено през 2006 г. като едно от повече от 25-те дружества в световен мащаб. Фирмата през 2011 г. навърши 50 години в областта на строителната химия. Има 2 направления – едното се нарича Construction Chemicals, в което основно са застъпени добавки за строителни разтвори, най-вече бетони, системи за хидроизолация, козметика за бетон, системи за реставрация на стари сгради и паметници на културата. Другият отдел – Protection Technologies, се състои също от 4 основни групи. Първата е свързана с възстановяване и защита на стоманобетонни конструкции; втората - с индустриални подови покрития, включително и декоративни и дизайнерски такива; третата - с инжекционната технология, спиране на течове и инжектиране за усилване на спукани елементи, а четвъртата - с ремонт и защита на подземната инфраструктура (шахти, канали, колектори, включително и такива системи за безизкопно саниране на тръбопроводи).

В началото ни беше изключително трудно, тъй като по качество и цени сме по-скоро в горния клас продукти. В бума на строителството компанията стоеше по-добре на пазара, докато със стагнацията в световен мащаб инвеститорите орязаха значително бюджетите за реиновация на производствени предприятия. Все пак мисля, че кризата дава ново мислене на инвеститорите, защото няма с лека ръка да избират решения. Не случайно вече започваме да работим във всички по-значими производствени предприятия, например Солвей Соди, във всички ТЕЦ-ове от комплекса Марица и т.н.
За нас най-важно е да предложим най-правилното техническо решение, преди да говорим за оферта, защото към всеки един проблем или задача трябва най-напред да се подходи от техническа гледна точка. Основно нашите предимства са в това, че всички наши кадри са технически обучени в Германия и всеки един наш служител може да полага и демонстрира на практика почти всички наши материали.Разкажете за читателите ни за някои от проектите, по които сте работили?
Ние сме доставили защитна система за отпадни води на множество ПСОВ в страната – ТЕЦ Марица изток 1, 2 и 3, на пречиствателната станция във Варна, Кюстендил, в Елаците-Мед. Към момента имаме проекти за над 10 ПСОВ, преговаряме на финален етап за Габрово и Враца, където идейните проекти са заложени с нашето решение. Като цяло в питейните води сме доста напреднали в работата с ВиК Варна и със Софийска вода, предстоят няколко търга, за които сме дали решение, одобрено от инвеститора и чакаме финалното решение. Друго важно за нас е санирането на мостовете като публична мярка.Бихте ли посочили проекта, с който най-много се гордеете?
Като такъв проект бих посочил Елаците-Мед. Решението, което предложихме там, е малко по-различно от типичното за пречиствателните станции. Това е система, която е еластична, полага се в няколко слоя и е напълно водоплътна и устойчива както на позитивно, така и на негативно водно налягане, т. е. може да се използва и като хидроизолация на стени от вътрешната страна на сгради и съоръжения, без да е необходимо да бъде подпряна с допълнителна конструкция.

Все пак като наш най-добър проект в България бих посочил ТЕЦ Марица изток 1, където охладителната кула е изцяло защитена с наша система. Пречиствателната станция там също е защитена с нашия типичен представител за отпадни води системата MC-RIM. Характерното за нея е, че тя е абсолютно водоплътна, полага се минимално на 6 мм дебелина, тя е на циментова основа, има перфектна зърнометрична крива от гледна точка на съдържание на различни агрегати, така че съдържанието на цимент е сведено до минимум. Материалът е устойчив на pH от 3.5 до 14, т. е. в цялата алкална зона и до сравнително киселинни нива. Друго негово основно предимство е, че е устойчив на процесите на хидролиза и осмоза.

 

Какви са основните проблеми, които срещате, работейки по проектите?
Основните проблеми са няколко – най-често според заложените в проекта или в ума на инвеститора изисквания няма нужда от защитна система, а е необходима просто една хидроизолация. Друг проблем е, че системите, които се предписват масово, са тънки – от порядъка на 2-3 мм, които се разрушават след 1-2 години.

Чрез какви маркетингови канали достигане до потенциалните си клиенти?
Това са семинари, презентации, тестови доклади и други. В изложения не участваме, тъй като там не срещаме потенциалните си клиенти - проектанти, конструктори, специалисти и инвеститори. За нас е много по-лесно и важно да убедим директно инвеститор в частния сектор, тъй като той е много чувствителен на тема разходи и много често е склонен да вложи повече първоначално, за да се окаже решението по-рентабилно в бъдеще.

 

 

 

ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ ПО ТЕМАТА

 

ХЕРЦ-България, Ерол Халил: Качеството е определящо при избора на професионална техникаИнтервю

ХЕРЦ-България, Ерол Халил: Качеството е определящо при избора на професионална техника

Управителят на ХЕРЦ-България откроява ключовите моменти в развитието на компанията и разказва за иновациите в продуктовото портфолио и тяхното приложение.


Уеб дизайн от Ей Ем Дизайн. Списание Екология & Инфраструктура. TLL Media © 2024 Всички права запазени. Карта на сайта.

Top