Малко Търново изгражда регионална система за управление на отпадъците

17.12.2013, Брой 4/2013 / Проекти / Отпадъци

  • Малко Търново изгражда регионална система за управление на отпадъците

Проекти

 

Община Малко Търново стартира изграждането на Регионална система за управление на отпадъците. Първа копка за начало на строителните дейности положиха г-н Спиридон Александров от Управляващия орган на Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.” и кметът на община Малко Търново г-н Илиян Янчев. Проектът за изграждането на РСУО се финансира от Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.” и е на обща стойност 6,5 млн. лв.

„Този ден ще го отбележим с края на дългия и сложен процес по подготовката и с началото на строителството на един от най-важните проекти за община Малко Търново”, заяви кметът на общината пред гостите на събитието. Пред тях той описа всички етапи, през които е минал екипът по управление на проекта. На свой ред г-н Янчев отправи благодарности към всички, съпричастни към провеждането на процедурите и осъществяването на проектните дейности.


› РекламаГрадоначалникът призова към спазване на сроковете „за да може точно след една година да сме отново тук и да открием едно работещо депо” и подчерта важността на проекта. „Всички знаем, че за община Малко Търново е приоритетен туризмът, а туризъм не може да има, когато няма отговорно отношение към обезвреждането на отпадъците. По този начин показваме за пореден път, че искаме да живеем в синхрон с природата, за да оставим Странджа планина чиста за поколенията.”Представителят на Управляващия орган на Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.” г-н Александров изрази мнение, че този проект е важен не само за община Малко Търново, но и за Бургаска област като цяло, тъй като ще се гарантира екологично устойчиво управление на отпадъците в региона.

„Това е един сложен и важен проект, който се изпълнява, съобразявайки се с природните дадености на района. Сега започва по-трудната част от проекта, но съм убеден, че след една година около 4 хиляди жители на общината ще усетят ползите от тази инвестиция.”


 

Регионалната система за управление на отпадъците включва изграждането на депо за неопасни отпадъци и изграждане на мобилна сортираща линия. Очаква се количеството на отпадъците третирано в рамките на системата да е 1138 тона годишно”, допълниха от общината.


ВИДЕО ПО ТЕМАТА

 

ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ ПО ТЕМАТА

Екологични практики и технологии в пивоварната индустрияБизнес

Екологични практики и технологии в пивоварната индустрия

Въпреки отбелязания значителен технологичен напредък през последните 20 години, консумацията на вода, енергопотреблението, генерирането на отпадъчни води, твърди отпадъци, странични продукти и емисии във въздуха остават основни екологични предизвикателства за пивоварната промишленост.

Проведоха се четирите семинара в рамките на конкурса Екообщина 2017Бизнес

Проведоха се четирите семинара в рамките на конкурса Екообщина 2017

И тази година семинарите бяха посветени на темите на четирите категории на конкурса - управление на питейните и отпадъчните води, мениджмънт на битовите отпадъци, устойчива градска мобилност и енергийна ефективност а обществените и жилищните сгради.

Технологии за третиране на отпадъци от пластмасаТехнически статии

Технологии за третиране на отпадъци от пластмаса

Методите за превръщане на отпадъчната пластмаса в гориво се определят от вида на материала и свойствата на другите отпадъци, които могат да бъдат използвани в процеса, а ефективната преработка се обуславя от подходяща технология, отговаряща на местните условия.

118 общини могат да кандидатстват за финансиране за компостиращи инсталацииБизнес

118 общини могат да кандидатстват за финансиране за компостиращи инсталации

Допустими за финансиране са инсталации за предварително третиране, които осигуряват отделяне на възможно най-голямо количество отпадъци от потока смесено събрани битови отпадъци, които впоследствие ще бъдат подложени на рециклиране и оползотворяване, както и на стабилизиране на биологичната фракция.

ЕП прие проектозакон за увеличаване процента на рециклирани отпадъциБизнес

ЕП прие проектозакон за увеличаване процента на рециклирани отпадъци

Според документа, до 2030 г. 70% от битовите отпадъци трябва да бъдат рециклирани или подготвени за повторна употреба, докато ЕК предложи процентът да е 65. За материалите за опаковки, като хартия и картон, пластмаса, стъкло, метал и дървесина, евродепутатите предлагат цел от 80% до 2030 г. с междинни цели за всеки материал за 2025 г.

ВиВ Изоматик внедрява система за управление на инсталация за обезводняване на утайките в ПСОВ РавдаФирмени статии

ВиВ Изоматик внедрява система за управление на инсталация за обезводняване на утайките в ПСОВ Равда

ВиВ Изоматик изпълнява системата за управление на съоръженията за обезводняване на утайките в ПСОВ Равда, съобщиха за сп. Екология & Инфраструктура от офиса на компанията.

Нова версия на системата за управление на околната среда ISO 14001

Стандартите от серията ISO 14000 са сред подходите към опазването и съхраняването на околната среда. Те осигуряват на фирмите ефективна система за управление на ресурсите и средства за контрол на влиянието и рисковете от тяхната дейност върху околната среда.

Венета Тенчева: На територията на община Хасково се изгражда Регионален център за третиране на неопасни отпадъциИнтервю

Венета Тенчева: На територията на община Хасково се изгражда Регионален център за третиране на неопасни отпадъци

Началникът отдел Екология в община Хасково говори за основните компоненти на действащата система за управление на отпадъците - събиране, транспортиране, оползотворяване и/или обезвреждане.


 

Уеб дизайн от Ей Ем Дизайн. Списание Екология & Инфраструктура. TLL Media © 2024 Всички права запазени. Карта на сайта.

Top