Кселекс, Тодор Стефанов: Пазарът на оборудване за пречиствателни станции за питейни и отпадни води се развива в посока разширяване употребата на висококачествени материали и снижаване на енергийните разходи

22.03.2012, Брой 1/2012 / Фирмени статии / Води

  • Кселекс, Тодор Стефанов: Пазарът на оборудване за пречиствателни станции за питейни и отпадни води се развива в посока разширяване употребата на висококачествени материали и снижаване на енергийните разходи

Води

 

Тодор Стефанов, управител на Кселекс, пред сп. Екология & Инфраструктура

Уважаеми г-н Стефанов, фирма Кселекс е дългогодишен вносител на оборудване за индустриални и битови пречиствателни станции. В каква посока очаквате да се развие пазарът на този тип техника и ВиК секторът у нас като цяло през 2012 г.?
Повече от 15 години утвърждаваме позицията си на реномиран вносител на оборудване за пречиствателни станции за питейни и отпадни води. Станахме свидетели и участници в развитието на пазара на тази техника и уверено можем да посочим накъде отива той – разширяване на употребата на висококачествени материали и снижаване на енергийните разходи. През тази и следващите няколко години ще бъдат построени десетки пречиствателни станции за битови отпадни води, но и много производствени предприятия планират изграждането на пречиствателни съоръжения.Наблюдава ли се известен ръст в изграждането на пречиствателни станции за промишлени води?
Тенденцията е колеблива, но е ясно, че едно съвременно производствено предприятие трябва да решава и всички социално-битови и екологични въпроси, успоредно с финансово-икономическите си проблеми. И на висше държавно ниво опазването на природата е приоритет, а чистата вода ще става все по-ценно благо и трябва да го пазим и пестим.Какви са световните тенденции при производството на техника за пречистване на води?
На специалистите от бранша е известно, че през месец май в Мюнхен ще се състои световното изложение за екология IFAT. Там участват почти всички производители на такава техника от целия свят и представят най-съвременните технологии и машини. Без да очакваме революционни нововъведения, със сигурност ще видим всичко най-ново на този пазар.

 

Какви нови продукти и технологии предстои да предложите на клиентите си?
Фирма Кселекс е вносител на оборудване, произведено в Европейския съюз и отговарящо на най-високите изисквания. Основните ни партньори са Sulzer pumps (тук отнасяме всички продукти с марките ABS, Nopon и SCABA), Seepex, MEVA и COSME. ABS е първият производител на потопяеми помпи и миксери с двигатели IE3. Заедно с нововъденията по отношение на изолацията на статора и работното колело ContraBlock помпите намаляват разхода на електроенергия, увеличават надеждността и междуремонтния срок. Наистина лидерска позиция! Seepex още през миналата година излезе с оригинално конструктивно решение при ексцентършнековите помпи, с което се улеснява ремонтът и съкращава необходимото време, намалява се разходът за резервни части. Шведският производител MEVA разшири гамата на предлаганите продукти и вече имаме компактно и ефективно обезмирисяване на закрити помещения.

 

 

 

ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ ПО ТЕМАТА

 


Уеб дизайн от Ей Ем Дизайн. Списание Екология & Инфраструктура. TLL Media © 2023 Всички права запазени. Карта на сайта.

Top