Карлсберг Груп обяви нова програма за устойчиво развитие

13.09.2017, брой 5/2017 / Бизнес /

  • Карлсберг Груп обяви нова програма за устойчиво развитие

Бизнес

 

Наскоро Карлсберг Груп дефинира конкретни цели за всяка една от 4-те приоритетни области на устойчивото си развитие: енергии и въглерод, водни ресурси, отговорна консумация, здраве и безопасност – със срок 2022 и 2030 г.

“Програмата е отговорът на Карлсберг на нарастващото потребителско търсене на устойчиви продукти във времена на глобални предизвикателства като промените в климата, недостига на вода и здравето на хората в глобален аспект”, коментират от компанията. Тя е подготвена в партньорство с водещи експерти от WWF, Carbon Trust и съобразно целите за устойчиво развитие на ООН и на Парижкото споразумение за промените в климата. Четири са основните й аспекти, които очертават следните приоритети:

  • нула въглеродни емисии в пивоварните на Карлсберг Груп до 2030 г.;
  • 50% намаляване на водното потребление до 2030 г.;
  • 100% използване на възобновяеми източници на електричество до 2022 г.;
  • 30% намаляване на въглеродния отпечатък на цялостния процес от производство до потребление на продуктите, т.е. на целия жизнен цикъл на продукта - до 2030 г.;
  • 100% наличност на безалкохолна бира до 2022 г.;
  • 100% послания за отговорна консумация на опаковките на продуктите и посредством маркетинг активации - до 2022 г.

“Програмата “Заедно към нулевия отпечатък” поставя нови стандарти на индустрията и е стратегически приоритет на новата корпоративна стратегия на Карлсберг Груп, известна като SAIL’22", допълват от Карлсберг.

Друг аспект в политиката за устойчиво развитие е фактът, че от м. юли т. г. компанията е част от коалицията “RE100” – лидерска инициатива на 100 от световните компании, които поемат ангажимента до 2022 г. да интегрират в пивоварните си употребата на електроенергия от възобновяеми източници.

 

Пречиствателна станция в Благоевград

Като част от приоритетните дейности в областта на екологичните практики на компанията от май т. г. пивоварната на “Пиринско” в Благоевград вече работи с най-модерната и иновативна технология в пречистването на отпадъчните води от производството, която съвременните европейски пивоварни прилагат.

Иновацията е анаеробен биологичен реактор, известен като BIPAQ IC реактор за вътрешно пречистване на водите. Анаеробният реактор осигурява биологично третиране на 100% от отпадъчните води на завода и неговият капацитет е 1500 м3 вода дневно. Това е част от дългосрочните инвестиции на Карлсберг България, които имат за цел да сведат замърсяването от производствения процес до минимум.

“В процеса на проектиране на пречиствателната станция ние предвидихме пречистване на 100% от отпадъчните води на пивоварната, като в същото време оптимизираме употребата на природни ресурси. Това бе нашето основание да използваме биогаз при загряването на отпадъчната вода, който е де факто продукт от процеса на пречистване. По този начин осигуряваме една независима система, която може да намали използването на естествените природни ресурси, какъвто е природният газ”, споделя Иванка Перич, производствен директор на компанията.“Това е нашето най-модерно съоръжение и направените инвестиции от 5 млн. лева са продължение на дългосрочните ни планове непрекъснато да се подобряваме - в отговор на високите очаквания на нашите клиенти и потребители. Откриването на пречиствателната станция в Благоевград е от съществено значение за бизнеса ни, както и в желанието ни да сме отговорен корпоративен гражданин сред местната общност. Ние ще продължим с подобни инвестиционни намерения и в другата ни пивоварна - в град Шумен. Вече започнахме подготовка на проекта за пречиствателна станция за отпадъчни води в завода на “Шуменско” и плановете ни са тя да влезе в експлоатация през 2019 година”, допълва тя.


 

От компанията уточняват, че Карлсберг България и “Пиринско” имат традиции в грижата за естествената природна среда в града и региона. С подкрепата на “Пиринско” са реализирани няколко проекта в Национален парк Пирин и Национален парк Рила, благодарение на които са поставени нови указателни табели и знаци, подновени са кътовете за отдих на територията на парковете. Втора поредна година компанията съдейства за облагородяване на обществени паркове и междублокови пространства в Благоевград и региона – под мотото “Реновирай градинката в квартала” и с подкрепата на “Пиринско”.

 

ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ ПО ТЕМАТА

Политика за устойчиво развитие и екологични проекти в пивоварна ЗагоркаПроекти

Политика за устойчиво развитие и екологични проекти в пивоварна Загорка

Компанията полага много усилия за намаляване нивото на водопотребление за всеки литър произведена бира, като поставените цели на глобално ниво за групата на Хайнекен нареждат Загорка сред компаниите, които са постигнали най-висока ефективност в тази насока.

Карлсберг Груп постигна целите си за устойчиво развитие през 2016 г.Бизнес

Карлсберг Груп постигна целите си за устойчиво развитие през 2016 г.

През 2016 г. консумацията на енергия е намаляла с 4% на 27,7 kWh/hl, в сравнение с 29 kWh/hl през 2015 г. Емисиите на въглерод са ограничени с 10% на 6,3 kg CO2/hl, сравнено със 7 kg CO2/hl през предходната година.

Засилен интерес към първото издание на конкурса ЕкообщинаБизнес

Засилен интерес към първото издание на конкурса Екообщина

Първото издание на конкурса “Екообщина” привлича сериозен интерес от страна на местната власт, отчитат организаторите от Посолството на Франция в България. Инициативата се организира съвместно с: Министерството на регионалното развитие и благоустройството; Министерството на околната среда и водите; Националното сдружение на общините в Република България; Асоциацията на еколозите от общините в България; Центърът за енергийна ефективност Енефект; Фонда за енергийна ефективност и възобновяеми източници; Сдружението Еконергия; Българската асоциация по водите.

Shell България откри офис, съобразен със световните стандарти за устойчивостСъбития

Shell България откри офис, съобразен със световните стандарти за устойчивост

От м. декември 2013 г.

Девня Цимент и Вулкан Цимент, Серж Шмит:  Гордеем се с дългогодишния си ангажимент към устойчивото развитиеИнтервю

Девня Цимент и Вулкан Цимент, Серж Шмит: Гордеем се с дългогодишния си ангажимент към устойчивото развитие

Изпълнителният директор на Девня Цимент и Вулкан Цимент говори за мерките за предотвратяване на вредното въздействие върху околната среда, заложени в политиката на компанията.


 

Уеб дизайн от Ей Ем Дизайн. Списание Екология & Инфраструктура. TLL Media © 2024 Всички права запазени. Карта на сайта.

Top