Изградиха център за превенция на нефтени разливи във Варна

22.05.2017, Брой 3/2017

 

На заключителна конференция във Висшето военноморско училище “Никола Йонков Вапцаров” във Варна бяха представени резултатите по проект “Интегрирана информационна система за поддръжка управлението на бреговата зона”, финансиран по Програма БГ02 от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, съобщават от МОСВ.

По проекта е изграден уникален в европейски мащаб и за Черноморския регион център за борба с нефтените разливи. В него за интегрирано управление и мониторинг на бреговата зона се събира и обработва информацията за състоянието на морските води, корабния трафик, хидрометеорологичната обстановка, както и статична картина на Изключителната икономическа зона на България в Черно море.

Създадена е и лаборатория за изследване и контрол на баластни води и замърсяване с нефтени продукти. Закупени са дрон с термокамера за откриване на нефтени разливи, моторен катер за извършване на екологичен мониторинг, бонови заграждения за локализиране на нефтено замърсяване, понтонна конструкция за нуждите на лабораторията и хидроакустична система.

 

 

ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ ПО ТЕМАТА

Корекция на речни коритаТехнически статии

Корекция на речни корита

Вижте кои са инженерните техники, осигуряващи достатъчен капацитет на речните корита за поемане на повишени водни потоци и гарантиращи, че рискът от наводнения е сведен до минимум.

118 общини могат да кандидатстват за финансиране за компостиращи инсталацииБизнес

118 общини могат да кандидатстват за финансиране за компостиращи инсталации

Допустими за финансиране са инсталации за предварително третиране, които осигуряват отделяне на възможно най-голямо количество отпадъци от потока смесено събрани битови отпадъци, които впоследствие ще бъдат подложени на рециклиране и оползотворяване, както и на стабилизиране на биологичната фракция.

Екопак България откри първата у нас инсталация за сортиране на стъкло по цвятБизнес

Екопак България откри първата у нас инсталация за сортиране на стъкло по цвят

Hа 17 ноември т. г.

Европейска схема за екомаркировкаПроекти

Европейска схема за екомаркировка

Eкомаркировката е доброволна инициатива за сертифициране на екологичните показатели на продукти и услуги. За присъждането на сертификат, тези продукти и услуги следва да отговорят на специфични критерии за редуциране на въздействието им върху околната среда, разработени за всяка от продуктовите групи.

 

Уеб дизайн от Ей Ем Дизайн. Списание Екология & Инфраструктура. TLL Media © 2023 Всички права запазени. Карта на сайта.

Top