Herrenknecht: Планираме много нови проекти с български компании

26.05.2014, Брой 2/2014 / Фирмени статии /

 

Herrenknecht: Планираме много нови проекти с български компанииHerrenknecht: Планираме много нови проекти с български компании

Димитър Петров-Ганев,
регионален мениджър продажби за
Централна и Източна Европа на Херенкнехт

Уважаеми г-н Ганев, бихте ли представил основната дейност и корпоративната структура на Херенкнехт?
Херенкнехт е технологичен и пазарен лидер в областта на механизираните тунелни системи. Компанията е единственият в света доставчик на авангардни тунелно пробивни машини за всички геоложки условия и диаметри - в диапазона от 250 мм до 19 м.

Продуктовата гама на Херенкнехт обхваща машини, специално разработени по проект, както за транспортни тунели (Traffic Tunnelling) и довеждащи и отвеждащи тунели (Utility Tunnelling), така и специално пробивно оборудване за минната индустрия.

Като част от Група Херенкнехт е сформиран екип от иновативни специалисти, които предоставят цялостни решения при тунелното строителство чрез оборудване, специфично за всеки проект и пакет от услуги по заявка на клиента. Предлагат се сепариращи инсталации, лентови транспортни системи, навигационни системи, подвижен състав и форми за укрепващи тунелни сегменти.

Продуктовата гама на Херенкнехт включва и услуги в областта на техническото консултиране, планиране и супервизия на тунелни проекти, както и кадрови решения за временно допълване на екипите на строителните площадки.

Херенкнехт разработва иновативни технически решения за прокопаване на вертикални шахти до големи дълбочини, а също и за успешно прокопаване на наклонени шахти за добив на полезни изкопаеми. Компанията произвежда още високотехнологични HDD сондажни съоръжения с теглеща сила до 600 тона и дълбоко сондиращи съоръжения, които пробиват вертикално до дълбочина от 6,000 метра.

На какви иновативни решения и технологии е базирано портфолиото ви? Кои от тях ще бъдат акценти в презентацията ви на Вода София 2014?
Предлагаме широка гама от технологии за големи тунели за пътища, магистрали, метро и влакове, малки тунели за нефт и газопроводи, канализация, вода, електрически кабели и модерни решения за минната индустрия.

През 2010 и 2011 г. тунелно пробивни машини (ТBM) на Херенкнехт постигнаха успешен пробив под планината Готард (Швейцария) след прокопаване на повече от 85 километра от най-дългия в света железопътен тунел (2х57 км).

За Вода София 2014 ще се фокусираме върху тунели за тръбопроводи и ще представим нашата микротунелираща технология. Специално внимание ще отделим на тунелите за заустване в море. Повече от половината от населението в света живее в рамките на 60 км от бреговата линия.

Ето защо строителството на тунели за заустване е ефективно и устойчиво решение за подобряване качеството на живот в крайбрежните зони. С помощта на морските зауствания на Херенкнехт отпадните води могат да бъдат отвеждани далеч от бреговете, което позволява по-доброто им разпространение, разпръскване и разреждане.

Конвенционалното поставяне на тръби за морски зауствания изисква тръбата да бъде подготвена на строителната площадка. След това тръбата се издърпва над морското дъно в правилната позиция, потапя се и се закотвя. Това би могло да доведе до потенциално унищожение на красивите български плажове.

За сравнение, безизкопната тунелна технология има значително по-малко въздействие върху околната среда и съществуващата инфраструктура. Така тръбопроводът е по-добре защитен от увреждане и следователно има по-дълъг живот.

В каква посока планирате бъдещото си развитие в България? Какви са впечатленията ви от пазара у нас и сътрудничествата, които сте развили?
Компанията ни е силно заинтересована от проектите за водни цикли за управление на отпадните води, които се реализират в България. Вече имаме участие в няколко проекта за инсталиране на подземни канализационни тръби с микротунелираща технология.

Много от новите проекти са възможни благодарение на финансиране от Европейския съюз. Надявам се в България да се усвояват успешно отпусканите средства със строежа на модерни канализационни и водоснабдителни мрежи в цялата страна. Ще съдействаме активно в този процес.

Големи усилия държавата трябва да положи за опазването на Черноморското крайбрежие, тъй като то е едно от най-големите национални богатства. Първа крачка в тази посока вече бе направена с изграждането на първото морско заустване в курортен комплекс Златни пясъци. Този проект осъществихме заедно с българската предприемаческа компания Понсстройинженеринг.

Разкажете повече за най-интересните проекти, реализирани  в България и региона. На каква стратегия разчитате за успешното им осъществяване?
Всички наши микротунелиращи проекти бележат успех. В София, с оборудване на Херенкнехт, вече са изпълнени 3 проекта с канализационни тръби O400, O600, O1200 и O1400 мм. В рамките на проекта за морско заустване миналото лято в Златни пясъци инсталирахме канализационни стъклопластови (GRP) тръби  O800 мм на разстояние повече от 400 м.

В момента фирмено оборудване работи в Димитровград по инсталирането на две преминавания с метални обсадни тръби  O1500 под железопътни линии на общо разстояние от 134 м. Наред с микротунелните проекти, с тунелно пробивна машина (ТBМ) на Херенкнехт с диаметър 9,36 м бе успешно завършен тунела за втория лъч на Софийското метро.

Благодарение на дългогодишното ни сътрудничество с нашия местен представител - фирма ЛиД ООД - София, всички наши български клиенти получават професионална подкрепа. На практика ЛиД скъсява ""пътя"" между централата на Херенкнехт в Шванау, Германия и България. Вярваме, че технологиите ни са интересни за българския воден пазар и очакваме възможността да работим с българските компании по много нови проекти.

Herrenknecht: Планираме много нови проекти с български компанииHerrenknecht: Планираме много нови проекти с български компанииHerrenknecht: Планираме много нови проекти с български компании

ВИДЕО ПО ТЕМАТА

 

 

 

ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ ПО ТЕМАТА

 

Платформата за зелена икономика Ecomondo се завръща в Римини от 5 до 8 ноемвриФирмени статии

Платформата за зелена икономика Ecomondo се завръща в Римини от 5 до 8 ноември

Фокусът на Ecomondo 2019 ще се насочи към някои приоритетни теми в сектора, сред които е увеличаване присъствието на глобални компании от управлението на отпадъците, включване на нови компании, прилагащи кръгов подход, разширяване на веригата на биоикономиката с акцент върху органичния сектор и интегрираните биорафинерии, екодизайн и нови материали, Индустрия 4.0 IoT/ITC, нискоемисионен транспорт, енергийна ефективност, развитие на зоната за комунални услуги, раздел за рекултивация на замърсени терени и преустройство на територии.

Кои са иновациите в управлението на отпадъците през тази година?Фирмени статии

Кои са иновациите в управлението на отпадъците през тази година?

Продуктови премиери в управлението на отпадъците: кои фирми ще участват на Save the Planet 2019?Фирмени статии

Продуктови премиери в управлението на отпадъците: кои фирми ще участват на Save the Planet 2019?

Разнообразни решения за почистване с вода под високо налягане от  Аква Джет 2011Фирмени статии

Разнообразни решения за почистване с вода под високо налягане от Аква Джет 2011

Високонапорната технология за почистване с вода под високо налягане предлага много и разнообразни решения. С този метод ефективно могат да бъдат отстранявани отложения от жп цистерни, реактори, резервоари, топлообменници, индустриални подове, отливки, филтърни платна. Премахването на пътна маркировка, санирането или разрушаването на бетон, почистването на кошовете на бетоносмесители е възможно с използването на водна струя под високо налягане.

MAPS - революция в автоматизационния инженерингФирмени статии

MAPS - революция в автоматизационния инженеринг

MAPS (Mitsubishi Adroit Process Suite) - решения за инженеринг, SCADA, HMI, управление на алармите и изпращане на отчети за намаляване на общите разходи за притежание

Mitsubishi Adroit Process Suite (MAPS), разработен съвместно с партньора на Mitsubishi Electric за e-F@ctory - Adroit Technologies, е софтуерно средство за цялостно управление. Този единен интегриран пакет води потребителите през всички етапи на проектирането на процесите, инженерното проектиране, проектирането на системата за автоматизация, монтажа, пускането в експлоатация, приемането и текущото техническо обслужване; поддържа последователността и целостта в системата за автоматизация, подобрява качеството и намалява разходите.

Хидролиа е предпочитаният ВиК партньорФирмени статии

Хидролиа е предпочитаният ВиК партньор

"За разлика от повечето компании в бранша, Хидролиа предлага цялостно обслужване на своите клиенти, от обследване, през анализ, проектиране, реализация, до последваща поддръжка на изпълнените проекти", разказва в интервю за читателите на Екология & Инфраструктура Добромир Симидчиев, изпълнителен директор на Хидролиа. "Моделът на Хидролиа е класически пример за ВиК оператор, с тази разлика, че нашата услуга е насочена към частните клиенти", допълва той. 


Уеб дизайн от Ей Ем Дизайн. Списание Екология & Инфраструктура. TLL Media © 2019 Всички права запазени. Карта на сайта.

Top