Herrenknecht: Планираме много нови проекти с български компании

26.05.2014, Брой 2/2014 / Фирмени статии /

 

Herrenknecht: Планираме много нови проекти с български компанииHerrenknecht: Планираме много нови проекти с български компании

Димитър Петров-Ганев,
регионален мениджър продажби за
Централна и Източна Европа на Херенкнехт

Уважаеми г-н Ганев, бихте ли представил основната дейност и корпоративната структура на Херенкнехт?
Херенкнехт е технологичен и пазарен лидер в областта на механизираните тунелни системи. Компанията е единственият в света доставчик на авангардни тунелно пробивни машини за всички геоложки условия и диаметри - в диапазона от 250 мм до 19 м.

Продуктовата гама на Херенкнехт обхваща машини, специално разработени по проект, както за транспортни тунели (Traffic Tunnelling) и довеждащи и отвеждащи тунели (Utility Tunnelling), така и специално пробивно оборудване за минната индустрия.

Като част от Група Херенкнехт е сформиран екип от иновативни специалисти, които предоставят цялостни решения при тунелното строителство чрез оборудване, специфично за всеки проект и пакет от услуги по заявка на клиента. Предлагат се сепариращи инсталации, лентови транспортни системи, навигационни системи, подвижен състав и форми за укрепващи тунелни сегменти.

Продуктовата гама на Херенкнехт включва и услуги в областта на техническото консултиране, планиране и супервизия на тунелни проекти, както и кадрови решения за временно допълване на екипите на строителните площадки.

Херенкнехт разработва иновативни технически решения за прокопаване на вертикални шахти до големи дълбочини, а също и за успешно прокопаване на наклонени шахти за добив на полезни изкопаеми. Компанията произвежда още високотехнологични HDD сондажни съоръжения с теглеща сила до 600 тона и дълбоко сондиращи съоръжения, които пробиват вертикално до дълбочина от 6,000 метра.

На какви иновативни решения и технологии е базирано портфолиото ви? Кои от тях ще бъдат акценти в презентацията ви на Вода София 2014?
Предлагаме широка гама от технологии за големи тунели за пътища, магистрали, метро и влакове, малки тунели за нефт и газопроводи, канализация, вода, електрически кабели и модерни решения за минната индустрия.

През 2010 и 2011 г. тунелно пробивни машини (ТBM) на Херенкнехт постигнаха успешен пробив под планината Готард (Швейцария) след прокопаване на повече от 85 километра от най-дългия в света железопътен тунел (2х57 км).

За Вода София 2014 ще се фокусираме върху тунели за тръбопроводи и ще представим нашата микротунелираща технология. Специално внимание ще отделим на тунелите за заустване в море. Повече от половината от населението в света живее в рамките на 60 км от бреговата линия.

Ето защо строителството на тунели за заустване е ефективно и устойчиво решение за подобряване качеството на живот в крайбрежните зони. С помощта на морските зауствания на Херенкнехт отпадните води могат да бъдат отвеждани далеч от бреговете, което позволява по-доброто им разпространение, разпръскване и разреждане.

Конвенционалното поставяне на тръби за морски зауствания изисква тръбата да бъде подготвена на строителната площадка. След това тръбата се издърпва над морското дъно в правилната позиция, потапя се и се закотвя. Това би могло да доведе до потенциално унищожение на красивите български плажове.

За сравнение, безизкопната тунелна технология има значително по-малко въздействие върху околната среда и съществуващата инфраструктура. Така тръбопроводът е по-добре защитен от увреждане и следователно има по-дълъг живот.

В каква посока планирате бъдещото си развитие в България? Какви са впечатленията ви от пазара у нас и сътрудничествата, които сте развили?
Компанията ни е силно заинтересована от проектите за водни цикли за управление на отпадните води, които се реализират в България. Вече имаме участие в няколко проекта за инсталиране на подземни канализационни тръби с микротунелираща технология.

Много от новите проекти са възможни благодарение на финансиране от Европейския съюз. Надявам се в България да се усвояват успешно отпусканите средства със строежа на модерни канализационни и водоснабдителни мрежи в цялата страна. Ще съдействаме активно в този процес.

Големи усилия държавата трябва да положи за опазването на Черноморското крайбрежие, тъй като то е едно от най-големите национални богатства. Първа крачка в тази посока вече бе направена с изграждането на първото морско заустване в курортен комплекс Златни пясъци. Този проект осъществихме заедно с българската предприемаческа компания Понсстройинженеринг.

Разкажете повече за най-интересните проекти, реализирани  в България и региона. На каква стратегия разчитате за успешното им осъществяване?
Всички наши микротунелиращи проекти бележат успех. В София, с оборудване на Херенкнехт, вече са изпълнени 3 проекта с канализационни тръби O400, O600, O1200 и O1400 мм. В рамките на проекта за морско заустване миналото лято в Златни пясъци инсталирахме канализационни стъклопластови (GRP) тръби  O800 мм на разстояние повече от 400 м.

В момента фирмено оборудване работи в Димитровград по инсталирането на две преминавания с метални обсадни тръби  O1500 под железопътни линии на общо разстояние от 134 м. Наред с микротунелните проекти, с тунелно пробивна машина (ТBМ) на Херенкнехт с диаметър 9,36 м бе успешно завършен тунела за втория лъч на Софийското метро.

Благодарение на дългогодишното ни сътрудничество с нашия местен представител - фирма ЛиД ООД - София, всички наши български клиенти получават професионална подкрепа. На практика ЛиД скъсява ""пътя"" между централата на Херенкнехт в Шванау, Германия и България. Вярваме, че технологиите ни са интересни за българския воден пазар и очакваме възможността да работим с българските компании по много нови проекти.

Herrenknecht: Планираме много нови проекти с български компанииHerrenknecht: Планираме много нови проекти с български компанииHerrenknecht: Планираме много нови проекти с български компании

ВИДЕО ПО ТЕМАТА

 

 

 

ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ ПО ТЕМАТА

 

Нов онлайн барометър позволява извършването на мониторинг на зелената дигитализация в БългарияФирмени статии

Нов онлайн барометър позволява извършването на мониторинг на зелената дигитализация в България

Използването на барометъра ще подпомогне бързото ориентиране на ръководителите на предприятията и организациите по отношение на това как се справят и къде са позиционирани по отношение на зелената дигитализация. Целта е да се повиши нивото им на информираност и да бъдат насърчени да изготвят последващ детайлен анализ на всички свои бизнес дейности, за да планират подобрения.

Ecomondo 2023 с +15% посещаемост: екологичният преход стартираФирмени статии

Ecomondo 2023 с +15% посещаемост: екологичният преход стартира

На площ от 150 000 кв. м в продължение на четири интензивни дни на бизнес срещи бяха разположени щандовете на над 1500 изложители – с 10% повече спрямо миналата година. Дигиталното участие също нарасна чрез B2B приложението GreentechInsights, което регистрира 600 хиляди разглеждания на изложителски профили.

Компактните инвертори на Mitsubishi Electric: най-високият стандарт за надеждност и ефективностФирмени статии

Компактните инвертори на Mitsubishi Electric: най-високият стандарт за надеждност и ефективност

Освен с характерния за портфолиото честотни инвертори на Mitsubishi Electric компактен дизайн новите стандартни регулатори от гамата FR-D 700 се открояват с опростена и безопасна работа, усъвършенствани работни характеристики и широки функционални възможности. 

Дългогодишен експертен опит в реализацията на мащабни проекти във водния секторФирмени статии

Дългогодишен експертен опит в реализацията на мащабни проекти във водния сектор

Поемайки предизвикателствата на нови проекти, компанията се стреми да следва световните норми в опазването на околната среда, както и тенденциите за енергийна ефективност и екологична целесъобразност на работа.

Ехнатон е надеждният доставчик на широка гама услуги и продукти за водния секторФирмени статии

Ехнатон е надеждният доставчик на широка гама услуги и продукти за водния сектор

Ехнатон помага на клиентите си да намалят водния си отпечатък чрез оптимизиране на процесите и мониторинг, което същевременно води до генериране на значителни икономии на енергия и понижена консумация на химикали.

Ехнатон с успешен инженерингов проект за автоматизация на локални пречиствателни станции в ПакистанФирмени статии

Ехнатон с успешен инженерингов проект за автоматизация на локални пречиствателни станции в Пакистан

В сътрудничество с фирма Електроинвент Ехнатон разработва и въвежда в експлоатация PLC и HMI софтуер за управление на над 120 локални пречиствателни станции за питейна вода в районите на Хавалпур, Бахавалпур, Бхавалнагар, Рахим Яар Кан и Лодран – Пакистан.


Уеб дизайн от Ей Ем Дизайн. Списание Екология & Инфраструктура. TLL Media © 2024 Всички права запазени. Карта на сайта.

Top