Herrenknecht: Планираме много нови проекти с български компании

26.05.2014, Брой 2/2014 / Фирмени статии /

 

Herrenknecht: Планираме много нови проекти с български компанииHerrenknecht: Планираме много нови проекти с български компании

Димитър Петров-Ганев,
регионален мениджър продажби за
Централна и Източна Европа на Херенкнехт

Уважаеми г-н Ганев, бихте ли представил основната дейност и корпоративната структура на Херенкнехт?
Херенкнехт е технологичен и пазарен лидер в областта на механизираните тунелни системи. Компанията е единственият в света доставчик на авангардни тунелно пробивни машини за всички геоложки условия и диаметри - в диапазона от 250 мм до 19 м.

Продуктовата гама на Херенкнехт обхваща машини, специално разработени по проект, както за транспортни тунели (Traffic Tunnelling) и довеждащи и отвеждащи тунели (Utility Tunnelling), така и специално пробивно оборудване за минната индустрия.

Като част от Група Херенкнехт е сформиран екип от иновативни специалисти, които предоставят цялостни решения при тунелното строителство чрез оборудване, специфично за всеки проект и пакет от услуги по заявка на клиента. Предлагат се сепариращи инсталации, лентови транспортни системи, навигационни системи, подвижен състав и форми за укрепващи тунелни сегменти.

Продуктовата гама на Херенкнехт включва и услуги в областта на техническото консултиране, планиране и супервизия на тунелни проекти, както и кадрови решения за временно допълване на екипите на строителните площадки.

Херенкнехт разработва иновативни технически решения за прокопаване на вертикални шахти до големи дълбочини, а също и за успешно прокопаване на наклонени шахти за добив на полезни изкопаеми. Компанията произвежда още високотехнологични HDD сондажни съоръжения с теглеща сила до 600 тона и дълбоко сондиращи съоръжения, които пробиват вертикално до дълбочина от 6,000 метра.

На какви иновативни решения и технологии е базирано портфолиото ви? Кои от тях ще бъдат акценти в презентацията ви на Вода София 2014?
Предлагаме широка гама от технологии за големи тунели за пътища, магистрали, метро и влакове, малки тунели за нефт и газопроводи, канализация, вода, електрически кабели и модерни решения за минната индустрия.

През 2010 и 2011 г. тунелно пробивни машини (ТBM) на Херенкнехт постигнаха успешен пробив под планината Готард (Швейцария) след прокопаване на повече от 85 километра от най-дългия в света железопътен тунел (2х57 км).

За Вода София 2014 ще се фокусираме върху тунели за тръбопроводи и ще представим нашата микротунелираща технология. Специално внимание ще отделим на тунелите за заустване в море. Повече от половината от населението в света живее в рамките на 60 км от бреговата линия.

Ето защо строителството на тунели за заустване е ефективно и устойчиво решение за подобряване качеството на живот в крайбрежните зони. С помощта на морските зауствания на Херенкнехт отпадните води могат да бъдат отвеждани далеч от бреговете, което позволява по-доброто им разпространение, разпръскване и разреждане.

Конвенционалното поставяне на тръби за морски зауствания изисква тръбата да бъде подготвена на строителната площадка. След това тръбата се издърпва над морското дъно в правилната позиция, потапя се и се закотвя. Това би могло да доведе до потенциално унищожение на красивите български плажове.

За сравнение, безизкопната тунелна технология има значително по-малко въздействие върху околната среда и съществуващата инфраструктура. Така тръбопроводът е по-добре защитен от увреждане и следователно има по-дълъг живот.

В каква посока планирате бъдещото си развитие в България? Какви са впечатленията ви от пазара у нас и сътрудничествата, които сте развили?
Компанията ни е силно заинтересована от проектите за водни цикли за управление на отпадните води, които се реализират в България. Вече имаме участие в няколко проекта за инсталиране на подземни канализационни тръби с микротунелираща технология.

Много от новите проекти са възможни благодарение на финансиране от Европейския съюз. Надявам се в България да се усвояват успешно отпусканите средства със строежа на модерни канализационни и водоснабдителни мрежи в цялата страна. Ще съдействаме активно в този процес.

Големи усилия държавата трябва да положи за опазването на Черноморското крайбрежие, тъй като то е едно от най-големите национални богатства. Първа крачка в тази посока вече бе направена с изграждането на първото морско заустване в курортен комплекс Златни пясъци. Този проект осъществихме заедно с българската предприемаческа компания Понсстройинженеринг.

Разкажете повече за най-интересните проекти, реализирани  в България и региона. На каква стратегия разчитате за успешното им осъществяване?
Всички наши микротунелиращи проекти бележат успех. В София, с оборудване на Херенкнехт, вече са изпълнени 3 проекта с канализационни тръби O400, O600, O1200 и O1400 мм. В рамките на проекта за морско заустване миналото лято в Златни пясъци инсталирахме канализационни стъклопластови (GRP) тръби  O800 мм на разстояние повече от 400 м.

В момента фирмено оборудване работи в Димитровград по инсталирането на две преминавания с метални обсадни тръби  O1500 под железопътни линии на общо разстояние от 134 м. Наред с микротунелните проекти, с тунелно пробивна машина (ТBМ) на Херенкнехт с диаметър 9,36 м бе успешно завършен тунела за втория лъч на Софийското метро.

Благодарение на дългогодишното ни сътрудничество с нашия местен представител - фирма ЛиД ООД - София, всички наши български клиенти получават професионална подкрепа. На практика ЛиД скъсява ""пътя"" между централата на Херенкнехт в Шванау, Германия и България. Вярваме, че технологиите ни са интересни за българския воден пазар и очакваме възможността да работим с българските компании по много нови проекти.

Herrenknecht: Планираме много нови проекти с български компанииHerrenknecht: Планираме много нови проекти с български компанииHerrenknecht: Планираме много нови проекти с български компании

ВИДЕО ПО ТЕМАТА

 

 

 

ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ ПО ТЕМАТА

 

Проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на нов метантанк 7000 m³ Фирмени статии

Проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на нов метантанк 7000 m³

За да изпълни проекта, освен на инженеринговия си опит и компетенция, Ехнатон разчита на партньорството си с водещи световни производители на апаратура и технологии. Основното оборудване, вложено в проекта и обезпечило високото ниво на изпълнение, е производство на един от лидерите в индустриалната автоматизация – Schneider Electric.

SCHIEBEL – комплексен доставчик на електрически изпълнителни механизми за сектор питейни водиФирмени статии

SCHIEBEL – комплексен доставчик на електрически изпълнителни механизми за сектор питейни води

Модулно структурираната серия CM може да покаже своите предимства в пълна степен и при големи спирателни клапани, а благодарение на променливата си скорост на действие, ефективно да предотврати хидравлични удари. Допълнителната възможност за включване на функцията Fail-Safe при отпадане на ел. захранването осигурява максимална безопасност, включително и за UV дезинфекционни системи.

Ефективно използване на ресурсите в ПФБ ПРЕСО ФОНДАЛ-БЪЛГАРИЯ ЕООД чрез внедряване на производствени иновацииФирмени статии

Ефективно използване на ресурсите в ПФБ ПРЕСО ФОНДАЛ-БЪЛГАРИЯ ЕООД чрез внедряване на производствени иновации

Внедряването на производствената иновация допринесе за постигането на значителни екологични ефекти, тъй като в резултат е налице значителен и видим напредък към целта за устойчиво развитие чрез намаляване на вредата върху околната среда и постигане на по-ефективно и отговорно използване на природните ресурси.

ПФБ ПРЕСО ФОНДАЛ-БЪЛГАРИЯ ЕООД внедри хибридни технологии за повишаване на ресурсната си ефективност с финансовата подкрепа на Оперативна програма Фирмени статии

ПФБ ПРЕСО ФОНДАЛ-БЪЛГАРИЯ ЕООД внедри хибридни технологии за повишаване на ресурсната си ефективност с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" 2014-2020

В сравнение с алтернативните технологични решения за производство предлаганата нова за българския пазар технология притежава специфични показатели, по които се наблюдава конкурентоспособност и превъзходство спрямо сходните производства.

Ехнатон – инженерингови проекти за ПСОВ с технологии на Schneider ElectricФирмени статии

Ехнатон – инженерингови проекти за ПСОВ с технологии на Schneider Electric

Доказателство за успешната инженерингова дейност на фирмата в проекти за автоматизация на пречиствателни станции са ключовите реализации в множество ПСОВ в България, сред които: Пазарджик, Стара Загора, Димитровград, Кубратово, Мездра, Свищов, Павликени, Равда, Ямбол, Стамболийски, Момчилград, Елхово и др.

ЕКОН-91 ООД повиши ресурсната си ефективност по проект с финансиране по ОПИКФирмени статии

ЕКОН-91 ООД повиши ресурсната си ефективност по проект с финансиране по ОПИК

Това е постигнато с внедрената в производството иновативна система за автоматизирано пълнене и вадене на ядра от пенолатекс, включваща два робота за пълнене на форми, всеки от които в комплект с раздвижени форми за производство на ядра за матраци и за възглавници, и съоръжение за автоматично изваждане на ядрата.


Уеб дизайн от Ей Ем Дизайн. Списание Екология & Инфраструктура. TLL Media © 2021 Всички права запазени. Карта на сайта.

Top