Herborner Pumpentechnik, Буркард Шварц: Постигнахме по-строги стандарти от заложените в директивата за екодизайн

24.09.2013, Брой 3/2013 / Фирмени статии / Води

  • Herborner Pumpentechnik, Буркард Шварц: Постигнахме по-строги стандарти от заложените в директивата за екодизайн

Води

 

Буркард Шварц, експорт мениджърът за Източна Европа в Herborner Pumpentechnik, пред сп. Екология & Инфраструктура

Уважаеми г-н Шварц, какви са основните тенденции в производството на помпи за питейни и отпадни води?
Най-важната тенденция и в двете области е енергийната ефективност. Затова ние поддържаме влязлата в сила през 2009 г. екодизайн - Е и Р Директива 2009/125/ЕО и дори постигнахме по-строги стандарти от това, което се изисква. Herborner разработи супер гладко покритие за помпите, работещи в пречиствателните станции, и така постигна до 10% по-добра ефективност.

Също така имаме нов двигател - серия от синхронни мотори с постоянни магнити, които постигат допълнителна енергийна оптимизация чрез честотно регулиране. В пречистването на отпадъчни води вложихме нашия опит в гумирани отвътре помпи, което увеличава живота на помпата при работа с абразивни отпадъчни води до 6 пъти. Ние предоставяме помпи с двигатели с клас на енергийна ефективност IE3, въпреки че предписанията на Директивата не го изискват.Бихте ли посочили някои от най-иновативните решения на Herborner за пречистване на води от индустриални и инфраструктурни обекти?
За питейни и промишлени води бих посочил типовете помпи Herborner X и Herborner F (100% покритие на помпите и по този начин 0% корозия), UNIBAD и UNIBLOCK, а също така и малки системи като системите за връщане на кондензата. За комунални пречиствателни станции на отпадъчни води - пречиствателните помпи от модулната серия UNIVERS.

Те могат да се доставят за сух монтаж (инсталирана блок помпа за отводняване) или като потопяема помпа и както вече бе споменато - като гумирана отвътре помпа, подходяща за абразивни течности.

Как оценявате възможностите на българския пазар в сравнение с други пазари?
Бих казал отличен пазар. Но вие сами знаете как ситуацията в България влияе на местния пазар. Всичко е много силно политически зависимо, особено на пазарите в Източна Европа. В момента следваме някои положителни подходи към развиването на нови сегменти от българския пазар.

Те включват изграждане или възстановяване на водни каскади или фонтани. За целта предоставяме помпеното оборудване и имаме български и германски партньори, които безпроблемно могат да реализират такива задачи, включително пречистване на водата за съоръженията. Когато през лятото съм в България, ми липсва водата в красивите каскади и фонтани пред НДК в София.

Познавам го още от времето, когато съоръжението работеше и хората му се наслаждаваха. С нашите партньори в България полагаме усилия тези системи да заработят отново, може би заедно със светлинни ефекти, за да върнем красивата картина на центровете на градовете и общините, както успешно възстановихме красивия фонтан пред общината в град Пловдив.Кои компании са основни конкуренти на Herborner на нашия пазар и как оценявате предимствата си в сравнение с тях?
Вие знаете, че конкуренцията е добра за всички. Предпочитам да не се сравняваме с конкурентите ни. Познавам нашите силни страни и знам, че клиентите ни, които имат наши помпи в експлоатация, са изключително доволни от технологията с висока надеждност и дълъг срок на експлоатация и от експертната консултация на място. Ние гледаме на себе си като специалисти, които решават проблемите гъвкаво и бързо – това са наши много силни страни.

Винаги съм казвал, че Herborner е малка, но добра компания. Ние сме сравнително малка до средна по размер компания с около 140 служители, която не е сравнима с един концерн. Но това води до много високо качество на нашия продукт и в продължение на няколко десетилетия Herborner е иновационен лидер в Централна Европа в областта на циркулационните помпи за плувни басейни и атракциони.

 

Каква е дългосрочната ви стратегия за българския пазар?
Разширяване на клиентската база, която използва нашата технология, и подпомагане намирането на решения при проблеми с пренасянето на течности от точка А до точка Б. Все по-активно работим и с корабостроителниците, така че разширяваме и пазара на системите за пречистване на отпадъчни води на корабите. За нас също са важни градовете и общините, които биха искали да реконструират фонтаните и шадраваните си. За съжаление, в България липсват инвеститори във водни паркове, което със сигурност се забелязва във всеки голям град, а е желано от населението. Това може да е вътрешен политически въпрос. Аз желая на всеки българин да има възможност да се възстанови от ежедневния стрес на подобно място.

 

АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО СЕГА

 

 

ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ ПО ТЕМАТА

 

Развитие на нанотехнологиите в третирането на питейни и отпадъчни водиТехнически статии

Развитие на нанотехнологиите в третирането на питейни и отпадъчни води

Потенциалните области на приложение на нанотехнологиите в третирането на води могат да бъдат подразделени условно в три категории: пречистване и ремедиация за подобряване качеството на водите и достъпността на водните ресурси; мониторинг и превенция на замърсяването.

Решения за управление на дъждовни и отпадни води, проектирани с холандски опит и произведени в БългарияФирмени статии

Решения за управление на дъждовни и отпадни води, проектирани с холандски опит и произведени в България

Даниел Тен Хоор е изпълнителен директор на КВТ Груп и заема тази позиция от края на 2013 г.Г-н Тен Хоор, представете накратко структурата и предмета на дейност на КВТ Констракшън.

Високотехнологичните продукти на sera предлагат сигурно и надеждно третиране на водатаТехнически статии

Високотехнологичните продукти на sera предлагат сигурно и надеждно третиране на водата

Още от канализационната мрежа и помпените станции започва образуване и натрупване на водороден сулфид H2S - вреден газ с тежък мирис и корозивно въздействие върху бетона и материала на тръбите. Дозиращите системи на sera за железни соли FeCl2 спомагат за свързването му и образуване на железен сулфид FeS, който се транспортира до ПСОВ.

Дозиращите помпи Grundfos SMART Digital са с широки възможности по отношение на дебити и наляганияФирмени статии

Дозиращите помпи Grundfos SMART Digital са с широки възможности по отношение на дебити и налягания

Параметри на групата дозиращи помпи Smart DIGITAL DDA, DDC и DDE като точност на дозиране до 1:3000, широк диапазон на захранващо напрежение (100-240 V, 50/60 Hz), напълно окомплектоване с инсталационни комплекти и други, дават възможност за най-оптимален избор съобразно всяко конкретно приложение.

Дозиращи помпи за пречиствателни станции

Като продължение на темата от брой 1/2017, сп. Екология & Инфраструктура представя коментарите на фирмите Адара Инженеринг и Хенлих, в които те разказват за характеристиките на своите най-актуални и интересни продукти в областта.

Системи за UV обеззаразяване на водиТехнически статии

Системи за UV обеззаразяване на води

Ефективността на ултравиолетовата светлина варира в зависимост от дължината на вълната. За повечето микроорганизми пикът на бактерицидното UV действие се проявява при около 260 nm, локалният минимум - при 230 nm, и падът до нула при 300 nm.

Изпомпване на отпадъчни води с променлива скорост Технически статии

Изпомпване на отпадъчни води с променлива скорост

Преди задвижванията с променлива честота да навлязат в употреба, изпомпването с различна скорост се е осъществявало с помощта на двускоростни двигатели и намотки с регулируемо напрежение. През последните 10-15 години индустрията е започнала усилено да използва задвижващи механизми с променлива честота при системите за транспортиране на отпадъчни води.

Дозиращи помпи за пречиствателни станцииТехнически статии

Дозиращи помпи за пречиствателни станции

Към избора и инсталирането на дозиращи помпи трябва да се подходи след цялостно проучване на всички променливи на работната среда. За тази цел операторът на пречиствателната станция трябва да се обърне към опитен и доказан доставчик на дозиращи помпи, който разбира от протичащите процеси.


Уеб дизайн от Ей Ем Дизайн. Списание Екология & Инфраструктура. TLL Media © 2018 Всички права запазени. Карта на сайта.

Top