Herborner Pumpentechnik, Буркард Шварц: Постигнахме по-строги стандарти от заложените в директивата за екодизайн

24.09.2013, Брой 3/2013 / Фирмени статии / Води

  • Herborner Pumpentechnik, Буркард Шварц: Постигнахме по-строги стандарти от заложените в директивата за екодизайн

Води

 

Буркард Шварц, експорт мениджърът за Източна Европа в Herborner Pumpentechnik, пред сп. Екология & Инфраструктура

Уважаеми г-н Шварц, какви са основните тенденции в производството на помпи за питейни и отпадни води?
Най-важната тенденция и в двете области е енергийната ефективност. Затова ние поддържаме влязлата в сила през 2009 г. екодизайн - Е и Р Директива 2009/125/ЕО и дори постигнахме по-строги стандарти от това, което се изисква. Herborner разработи супер гладко покритие за помпите, работещи в пречиствателните станции, и така постигна до 10% по-добра ефективност.

Също така имаме нов двигател - серия от синхронни мотори с постоянни магнити, които постигат допълнителна енергийна оптимизация чрез честотно регулиране. В пречистването на отпадъчни води вложихме нашия опит в гумирани отвътре помпи, което увеличава живота на помпата при работа с абразивни отпадъчни води до 6 пъти. Ние предоставяме помпи с двигатели с клас на енергийна ефективност IE3, въпреки че предписанията на Директивата не го изискват.Бихте ли посочили някои от най-иновативните решения на Herborner за пречистване на води от индустриални и инфраструктурни обекти?
За питейни и промишлени води бих посочил типовете помпи Herborner X и Herborner F (100% покритие на помпите и по този начин 0% корозия), UNIBAD и UNIBLOCK, а също така и малки системи като системите за връщане на кондензата. За комунални пречиствателни станции на отпадъчни води - пречиствателните помпи от модулната серия UNIVERS.

Те могат да се доставят за сух монтаж (инсталирана блок помпа за отводняване) или като потопяема помпа и както вече бе споменато - като гумирана отвътре помпа, подходяща за абразивни течности.

Как оценявате възможностите на българския пазар в сравнение с други пазари?
Бих казал отличен пазар. Но вие сами знаете как ситуацията в България влияе на местния пазар. Всичко е много силно политически зависимо, особено на пазарите в Източна Европа. В момента следваме някои положителни подходи към развиването на нови сегменти от българския пазар.

Те включват изграждане или възстановяване на водни каскади или фонтани. За целта предоставяме помпеното оборудване и имаме български и германски партньори, които безпроблемно могат да реализират такива задачи, включително пречистване на водата за съоръженията. Когато през лятото съм в България, ми липсва водата в красивите каскади и фонтани пред НДК в София.

Познавам го още от времето, когато съоръжението работеше и хората му се наслаждаваха. С нашите партньори в България полагаме усилия тези системи да заработят отново, може би заедно със светлинни ефекти, за да върнем красивата картина на центровете на градовете и общините, както успешно възстановихме красивия фонтан пред общината в град Пловдив.Кои компании са основни конкуренти на Herborner на нашия пазар и как оценявате предимствата си в сравнение с тях?
Вие знаете, че конкуренцията е добра за всички. Предпочитам да не се сравняваме с конкурентите ни. Познавам нашите силни страни и знам, че клиентите ни, които имат наши помпи в експлоатация, са изключително доволни от технологията с висока надеждност и дълъг срок на експлоатация и от експертната консултация на място. Ние гледаме на себе си като специалисти, които решават проблемите гъвкаво и бързо – това са наши много силни страни.

Винаги съм казвал, че Herborner е малка, но добра компания. Ние сме сравнително малка до средна по размер компания с около 140 служители, която не е сравнима с един концерн. Но това води до много високо качество на нашия продукт и в продължение на няколко десетилетия Herborner е иновационен лидер в Централна Европа в областта на циркулационните помпи за плувни басейни и атракциони.

 

Каква е дългосрочната ви стратегия за българския пазар?
Разширяване на клиентската база, която използва нашата технология, и подпомагане намирането на решения при проблеми с пренасянето на течности от точка А до точка Б. Все по-активно работим и с корабостроителниците, така че разширяваме и пазара на системите за пречистване на отпадъчни води на корабите. За нас също са важни градовете и общините, които биха искали да реконструират фонтаните и шадраваните си. За съжаление, в България липсват инвеститори във водни паркове, което със сигурност се забелязва във всеки голям град, а е желано от населението. Това може да е вътрешен политически въпрос. Аз желая на всеки българин да има възможност да се възстанови от ежедневния стрес на подобно място.

 

 

 

ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ ПО ТЕМАТА

 

Развитие на нанотехнологиите в третирането на питейни и отпадъчни водиТехнически статии

Развитие на нанотехнологиите в третирането на питейни и отпадъчни води

Потенциалните области на приложение на нанотехнологиите в третирането на води могат да бъдат подразделени условно в три категории: пречистване и ремедиация за подобряване качеството на водите и достъпността на водните ресурси; мониторинг и превенция на замърсяването.

Решения за управление на дъждовни и отпадни води, проектирани с холандски опит и произведени в БългарияФирмени статии

Решения за управление на дъждовни и отпадни води, проектирани с холандски опит и произведени в България

Даниел Тен Хоор е изпълнителен директор на КВТ Груп и заема тази позиция от края на 2013 г.Г-н Тен Хоор, представете накратко структурата и предмета на дейност на КВТ Констракшън.

Високотехнологичните продукти на sera предлагат сигурно и надеждно третиране на водатаТехнически статии

Високотехнологичните продукти на sera предлагат сигурно и надеждно третиране на водата

Още от канализационната мрежа и помпените станции започва образуване и натрупване на водороден сулфид H2S - вреден газ с тежък мирис и корозивно въздействие върху бетона и материала на тръбите. Дозиращите системи на sera за железни соли FeCl2 спомагат за свързването му и образуване на железен сулфид FeS, който се транспортира до ПСОВ.

Дозиращите помпи Grundfos SMART Digital са с широки възможности по отношение на дебити и наляганияФирмени статии

Дозиращите помпи Grundfos SMART Digital са с широки възможности по отношение на дебити и налягания

Параметри на групата дозиращи помпи Smart DIGITAL DDA, DDC и DDE като точност на дозиране до 1:3000, широк диапазон на захранващо напрежение (100-240 V, 50/60 Hz), напълно окомплектоване с инсталационни комплекти и други, дават възможност за най-оптимален избор съобразно всяко конкретно приложение.

Дозиращи помпи за пречиствателни станции

Като продължение на темата от брой 1/2017, сп. Екология & Инфраструктура представя коментарите на фирмите Адара Инженеринг и Хенлих, в които те разказват за характеристиките на своите най-актуални и интересни продукти в областта.

Системи за UV обеззаразяване на водиТехнически статии

Системи за UV обеззаразяване на води

Ефективността на ултравиолетовата светлина варира в зависимост от дължината на вълната. За повечето микроорганизми пикът на бактерицидното UV действие се проявява при около 260 nm, локалният минимум - при 230 nm, и падът до нула при 300 nm.

Изпомпване на отпадъчни води с променлива скорост Технически статии

Изпомпване на отпадъчни води с променлива скорост

Преди задвижванията с променлива честота да навлязат в употреба, изпомпването с различна скорост се е осъществявало с помощта на двускоростни двигатели и намотки с регулируемо напрежение. През последните 10-15 години индустрията е започнала усилено да използва задвижващи механизми с променлива честота при системите за транспортиране на отпадъчни води.

Дозиращи помпи за пречиствателни станцииТехнически статии

Дозиращи помпи за пречиствателни станции

Към избора и инсталирането на дозиращи помпи трябва да се подходи след цялостно проучване на всички променливи на работната среда. За тази цел операторът на пречиствателната станция трябва да се обърне към опитен и доказан доставчик на дозиращи помпи, който разбира от протичащите процеси.


Уеб дизайн от Ей Ем Дизайн. Списание Екология & Инфраструктура. TLL Media © 2023 Всички права запазени. Карта на сайта.

Top