Европейската комисия подготвя платформа за търговия с емисии

23.03.2012, Брой 1/2012

 

Европейската комисия  ще обяви търг за създаване на постоянна платформа на ЕС за търговия с разрешителни за изпускане на въглероден диоксид до средата на т. г., стана ясно в началото на м. март.

“Като част от предстоящата фаза 3 на системата за търговия с емисии, която започва през 2013 г., ще бъде създадена и преходна платформа за въглеродни аукциони в целия ЕС. Тя ще спомогне за бързо организиране на първите ранни продажби на 120 млн. разрешителни (въглеродни квоти), които са запазени за третия етап на Европейската схема за търговия с емисии (ЕСТЕ)”, се казва още в съобщението.
ЕСТЕ е един от основните инструменти на Европейския съюз в противодействието срещу климатичните промени. Повечето от квотите във втората фаза на схемата (2008-2012) се дават безплатно на замърсителите – например на заводи и енергийни централи, но от 2013 г. около половината от общо 2 млрд. европейски квоти ще се продават чрез аукциони. Доскоро в схемата участваха предимно индустриални предприятия, а от 1 януари за парниковите си емисии трябва да се отчитат и авиокомпаниите.

Всяка година след 2013 над 1 млрд. европейски въглеродни квоти ще се продават в ЕС и в Германия, Полша и Великобритания, които отказват участие в общата постоянна платформа.

 

 

ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ ПО ТЕМАТА


 

Уеб дизайн от Ей Ем Дизайн. Списание Екология & Инфраструктура. TLL Media © 2024 Всички права запазени. Карта на сайта.

Top