Екопак България откри първата у нас инсталация за сортиране на стъкло по цвят

25.11.2016, Брой 4/2016 / Бизнес / Отпадъци

  • Екопак България откри първата у нас инсталация за сортиране на стъкло по цвят
  • Екопак България откри първата у нас инсталация за сортиране на стъкло по цвят

Бизнес

 

Hа 17 ноември т. г. в с. Равно Поле Екопак България откри първата у нас инсталация за сортиране на стъклени отпадъци от опаковки по цвят. Инсталацията на стойност 2,5 млн. лева е с капацитет на обработка 100 тона стъклени опаковки дневно.

Официални гости на събитието бяха Ивелина Василева, министър на околната среда и водите, и Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община, Светослав Атанасов, изпълнителен директор на Кока-Кола Хеленик Ботълинг Къмпани и председател на борда на директорите на Екопак България, и Красимир Живков, зам.-министър на околната среда и водите.

“Инвестицията в нови технологии повиши капацитета на инсталацията два пъти, намали съдържанието на замърсители в готовата суровина два пъти, гарантира по-високо качество и дава възможност за разделяне на стъклото по цвят. Това е добра новина за рециклиращите заводи в България, както и за производителите на продукти в стъклени опаковки – те ще получат по-чиста суровина и съответно по-качествени опаковки”, обясни изпълнителният директор на компанията Тодор Бургуджиев в своето слово и подчерта, че ефективното управление на системата за разделно събиране на отпадъци дава възможност за инвестиране в по-модерни технологии. Модернизираната инсталация има капацитет да сортира половината от пуснатите на българския пазар стъклени опаковки.

Министър Василева очерта ползите за околната среда от направената инвестиция, а именно намаляване на количеството депонирани стъклени опаковки, намаляване използването на природни суровини в производството на нови опаковки, намаляване използването на електроенергия и вредни емисии в атмосферата.

“МОСВ ще продължи да подкрепя инвестиции, свързани със зелените идеи, зеленото мислене и зелената икономика”, заяви министърът на околната среда и водите и благодари за доброто сътрудничество на общините и бизнеса.

По време на официалното откриване беше припомнено, че стъклото е единственият материал, който може да се рециклира на 100%, безброй пъти. Сортирането на стъклото по цвят ще направи рециклирането по-ефективно. Това може да се случи само с активното участие на хората, които изхвърлят разделно стъклени опаковки (бутилки и буркани) в зелените контейнери.

Домакините на събитието коментираха, че нуждата от подобна инвестиция е породена и от повишаване на качествените критерии, които установяват кога отпадъците от стъклени опаковки престават да бъдат отпадък и се определят като суровина.

“Освен това за последните 3 години клиентите на Екопак България са отчели ръст на опаковките от стъкло общо с 30% в сравнение с 15% ръст на всички видове опаковки, пуснати на пазара. И не на последно място е предложеният пакет от мерки за прилагане на “кръгова икономика” на ЕК, който предвижда нарастване на целите по рециклиране на стъкло на 75% до 2025 г. (в момента тази цел е 60%)”, информираха те.

ВИДЕО ПО ТЕМАТА

 

ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ ПО ТЕМАТА

Рециклиране на стъклоТехнически статии

Рециклиране на стъкло

Стъклото е широко използвано за производството на множество продукти с различно предназначение. За производството му се използва пясък за добиване на силиций, сода на прах за снижаване на точката на топене и варовик за увеличаване на твърдостта.

 

Уеб дизайн от Ей Ем Дизайн. Списание Екология & Инфраструктура. TLL Media © 2023 Всички права запазени. Карта на сайта.

Top