Еко Проект, Ралица Тотева: Модернизацията на технологията и оборудването ни правят по-конкурентоспособни

23.05.2013, Брой 1/2013 / Фирмени статии / Инфраструктура

  • Еко Проект, Ралица Тотева: Модернизацията на технологията и оборудването ни правят по-конкурентоспособни

Инфраструктура

 

Ралица Тотева, управител на Еко Проект, пред сп. Екология & Инфраструктура

Уважаема г-жо Тотева, Еко Проект е един от основните производители на полиетиленови тръби и фитинги у нас. Разкажете ни повече за историята и структурата на дружеството.
Еко Проект е компания, целево създадена в Габрово – традиционен център за производство на пластмасови изделия и най-вече на тръби. Мениджърският екип, служителите и голяма част от работниците имат многогодишен опит и познания в отрасъла. Заводът разполага с добри машини и производствени инсталации, просторни помещения и складове, осигурява доставки до строителните обекти на своите клиенти. Еко Проект притежава всички необходими сертификати и разрешителни за дейността и произвежданите продукти. Компанията е инициатор, учредител и член на Българската асоциация на производителите на пластмасови тръби и член на Българската асоциация по водите. Еко Проект заема достойно място в класацията за най-динамично развиващите се малки и средни фирми в България.Какво включва предлаганата гама и какви суровини използвате в производството?
Еко Проект произвежда полиетиленови изделия за вграждане в инфраструктурното строителство - полиетиленови тръби и фасонни части за водопроводни мрежи, газопренос, напоителни системи, канализация, отводняване и дренаж, протекция на оптични кабели, индустриални и други приложения, полиетиленови шахти и резервоари. Покриваме диаметри на произвежданите изделия от ф 20 мм -1200 мм, които до голяма степен удовлетворяват търсенето в страната. Няма географска област в България, където да не са вложени и ефективно да се експлоатират произведени от Еко Проект тръби. Въпреки високите цени, се стараем да използваме суровина само от водещите производители на полиетилен с висока плътност - Ineos Commercial Cervices, Borealis, Sabik.

С какви технологични и конструктивни нововъведения продуктите ви превъзхождат тези на конкуренцията?
Темата за новите технологии и материали във ВиК строителството, за съжаление, стана актуална едва през последните няколко години. Благодарение на европейското финансиране и активност в сектора има познаване и начален интерес към иновативните продукти, които разработваме и предлагаме. За пръв път в България произведохме и сертифицирахме тръби от RC - ново поколение полиетилен за полагане без пясъчно легло. Еко проект внедри в производство и многослойни полиетиленови тръби за хоризонтално сондиране и полагане в стари тръбопроводи, полиетиленови канализационни шахти и шахти за саниране на съществуващи стари такива. Ново поколение са полиетиленовите муфи за безизкопно саниране на канализационни системи. Всички тези нови продукти спестяват на строителите технологични етапи – изкоп и укрепване, изграждане на пясъчно легло, засипване и респективно разходите за тях, както и неудобството, причинявано на автомобилния трафик и придвижването на гражданите, особено в централната част на градовете. Муфите за саниране на канализационни тръбопроводи са абсолютна новост в строителството, изобретена от скандинавски специалисти. Еко Проект пуска за първи път в България този продукт с уникална ефективност в неговото приложение.Подходящ ли е настоящият момент за инвестиции в технологично и техническо оборудване? Какви са плановете ви в тази посока?
В България предстои изграждане на десетки големи и малки пречиствателни станции за питейни и отпадни води, строителство на хиляди километри нови, както и подмяна на остарели канализационни и водопроводни трасета и системи. В по-голямата си част те ще бъдат изпълнени с полиетиленови тръби. ВиК е перспективен и достатъчно обещаващ сектор, чиито пазари се разгръщат с всяка изминала година. Същевременно, броят на фирмите, предлагащи тръби и части, също се увеличава, изостря се конкуренцията. На българския пазар постоянно влизат нови участници, някои от тях с дъмпингови цени и съмнителни продукти. Еко проект търси нови конкурентни предимства и приспособява производството към конкретните нужди на клиентите без да прави компромиси с качеството на изделията. Реинвестициите чрез въвеждането в експлоатация на нови инсталации и машини са жизненоважни за подобряване и разширяване на дейността ни и увеличаване асортимента на произвежданите продукти. Възможността да предлагаме всички елементи за водоснабдителни и канализационни тръби ни осигурява нови клиенти, които поръчват от едно място тръби, фитинги и други материали. От ЕС закупихме машини за фитинги и за челна заварка за тръби с големи диаметри, инсталираме производство на многослойни полиетиленови тръби, машини за шахти и за полиетиленови муфи. Това е модернизация на технологията и оборудването, която ни прави по-конкурентоспособни.

Как преценявате настоящата ситуация във ВиК сектора у нас?
Всеизвестно е, че положението на ВиК сектора е критично. Дългите години на изоставане доведоха до огромни загуби на вода поради остарели и неефективни водопреносни мрежи, липса на достатъчно пречиствателни станции за питейни и отпадни води, безстопанствени и изключително опасни язовирни съоръжения. Необходими са бързи, адекватни и решителни реформи, за да се излезе от застоя. Благодарение на европейското финансиране стартираха няколко важни проекта, но това е само началото. За да се преодолее разликата в технологичното ниво спрямо останалите държави в ЕС, трябва да се осъществят промени в нормативните актове, да се инвестира в иновативни технологии и решения, да се замерват реално водните количества, да се пази водата като национално богатство, да се ценообразува адекватно. От години чакаме закон за водите и преструктуриране на собствеността.

 

Какви инфраструктурни проекти реализирате в момента?
Към момента осъществяваме доставки за обекти от националната и регионална инфраструктура в цялата страна за строителство и подмяна на канализация, изграждане, разширение, реконструкция и модернизации на пречиствателни съоръжения за питейни и отпадни води, реконструкция на водопроводни мрежи, рехабилитация на съществуващи водопроводи, изграждане напоителни системи, оптични трасета. Част от тях са Строителство на канализационна мрежа, ПСВО и реконструкция на водопроводни мрежи в община Тетевен, Провадия, Шумен, Търговище, Сандански, напоителни системи на земеделски кооперации в Тутракан, Златна Панега, Карнобат, Пловдив, изграждане на оптични мрежи и трасета в гр. София, Бургас, Русе, Ямбол, Несебър, община Плевен и др. Еко Проект е основен доставчик на ВиК дружествата Бургас, Габрово, Шумен, Севлиево, Благоевград, Сливен и др.

Какви са плановете ви за развитие на компанията?
Разширяване на пазарния дял, модерна дистрибуция и непрекъснато обогатяване на продуктовия асортимент – това е задача, която решаваме с всяка вложена до момента инвестиция. В духа на повече от 100-годишната традиция на габровската индустрия нашата цел е на пазара у нас да се предлага и употребява качествена продукция, българско производство.


Modernization of technology and equipment makes us more competitive
Mrs. Ralitsa Toteva, General Manager of Eco Project

 

АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО СЕГА

 

 

ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ ПО ТЕМАТА

 

Еко Проект ООД - първият  производител на  усилени полиетиленови RC тръбиФирмени статии

Еко Проект ООД - първият производител на усилени полиетиленови RC тръби

Еко Проект ООД е водещ производител на полиетиленови тръби и фитинги за водопренос, газ, канализация,  дренаж, кабелна протекция и други приложения. Компанията е член на БАВ и на БАППТ.

Уеб дизайн от Ей Ем Дизайн. Списание Екология & Инфраструктура. TLL Media © 2018 Всички права запазени. Карта на сайта.

Top