Еко Проект, Ралица Тотева: Модернизацията на технологията и оборудването ни правят по-конкурентоспособни

23.05.2013, Брой 1/2013 / Фирмени статии / Инфраструктура

  • Еко Проект, Ралица Тотева: Модернизацията на технологията и оборудването ни правят по-конкурентоспособни

Инфраструктура

 

Ралица Тотева, управител на Еко Проект, пред сп. Екология & Инфраструктура

Уважаема г-жо Тотева, Еко Проект е един от основните производители на полиетиленови тръби и фитинги у нас. Разкажете ни повече за историята и структурата на дружеството.
Еко Проект е компания, целево създадена в Габрово – традиционен център за производство на пластмасови изделия и най-вече на тръби. Мениджърският екип, служителите и голяма част от работниците имат многогодишен опит и познания в отрасъла. Заводът разполага с добри машини и производствени инсталации, просторни помещения и складове, осигурява доставки до строителните обекти на своите клиенти. Еко Проект притежава всички необходими сертификати и разрешителни за дейността и произвежданите продукти. Компанията е инициатор, учредител и член на Българската асоциация на производителите на пластмасови тръби и член на Българската асоциация по водите. Еко Проект заема достойно място в класацията за най-динамично развиващите се малки и средни фирми в България.Какво включва предлаганата гама и какви суровини използвате в производството?
Еко Проект произвежда полиетиленови изделия за вграждане в инфраструктурното строителство - полиетиленови тръби и фасонни части за водопроводни мрежи, газопренос, напоителни системи, канализация, отводняване и дренаж, протекция на оптични кабели, индустриални и други приложения, полиетиленови шахти и резервоари. Покриваме диаметри на произвежданите изделия от ф 20 мм -1200 мм, които до голяма степен удовлетворяват търсенето в страната. Няма географска област в България, където да не са вложени и ефективно да се експлоатират произведени от Еко Проект тръби. Въпреки високите цени, се стараем да използваме суровина само от водещите производители на полиетилен с висока плътност - Ineos Commercial Cervices, Borealis, Sabik.

С какви технологични и конструктивни нововъведения продуктите ви превъзхождат тези на конкуренцията?
Темата за новите технологии и материали във ВиК строителството, за съжаление, стана актуална едва през последните няколко години. Благодарение на европейското финансиране и активност в сектора има познаване и начален интерес към иновативните продукти, които разработваме и предлагаме. За пръв път в България произведохме и сертифицирахме тръби от RC - ново поколение полиетилен за полагане без пясъчно легло. Еко проект внедри в производство и многослойни полиетиленови тръби за хоризонтално сондиране и полагане в стари тръбопроводи, полиетиленови канализационни шахти и шахти за саниране на съществуващи стари такива. Ново поколение са полиетиленовите муфи за безизкопно саниране на канализационни системи. Всички тези нови продукти спестяват на строителите технологични етапи – изкоп и укрепване, изграждане на пясъчно легло, засипване и респективно разходите за тях, както и неудобството, причинявано на автомобилния трафик и придвижването на гражданите, особено в централната част на градовете. Муфите за саниране на канализационни тръбопроводи са абсолютна новост в строителството, изобретена от скандинавски специалисти. Еко Проект пуска за първи път в България този продукт с уникална ефективност в неговото приложение.Подходящ ли е настоящият момент за инвестиции в технологично и техническо оборудване? Какви са плановете ви в тази посока?
В България предстои изграждане на десетки големи и малки пречиствателни станции за питейни и отпадни води, строителство на хиляди километри нови, както и подмяна на остарели канализационни и водопроводни трасета и системи. В по-голямата си част те ще бъдат изпълнени с полиетиленови тръби. ВиК е перспективен и достатъчно обещаващ сектор, чиито пазари се разгръщат с всяка изминала година. Същевременно, броят на фирмите, предлагащи тръби и части, също се увеличава, изостря се конкуренцията. На българския пазар постоянно влизат нови участници, някои от тях с дъмпингови цени и съмнителни продукти. Еко проект търси нови конкурентни предимства и приспособява производството към конкретните нужди на клиентите без да прави компромиси с качеството на изделията. Реинвестициите чрез въвеждането в експлоатация на нови инсталации и машини са жизненоважни за подобряване и разширяване на дейността ни и увеличаване асортимента на произвежданите продукти. Възможността да предлагаме всички елементи за водоснабдителни и канализационни тръби ни осигурява нови клиенти, които поръчват от едно място тръби, фитинги и други материали. От ЕС закупихме машини за фитинги и за челна заварка за тръби с големи диаметри, инсталираме производство на многослойни полиетиленови тръби, машини за шахти и за полиетиленови муфи. Това е модернизация на технологията и оборудването, която ни прави по-конкурентоспособни.

Как преценявате настоящата ситуация във ВиК сектора у нас?
Всеизвестно е, че положението на ВиК сектора е критично. Дългите години на изоставане доведоха до огромни загуби на вода поради остарели и неефективни водопреносни мрежи, липса на достатъчно пречиствателни станции за питейни и отпадни води, безстопанствени и изключително опасни язовирни съоръжения. Необходими са бързи, адекватни и решителни реформи, за да се излезе от застоя. Благодарение на европейското финансиране стартираха няколко важни проекта, но това е само началото. За да се преодолее разликата в технологичното ниво спрямо останалите държави в ЕС, трябва да се осъществят промени в нормативните актове, да се инвестира в иновативни технологии и решения, да се замерват реално водните количества, да се пази водата като национално богатство, да се ценообразува адекватно. От години чакаме закон за водите и преструктуриране на собствеността.

 

Какви инфраструктурни проекти реализирате в момента?
Към момента осъществяваме доставки за обекти от националната и регионална инфраструктура в цялата страна за строителство и подмяна на канализация, изграждане, разширение, реконструкция и модернизации на пречиствателни съоръжения за питейни и отпадни води, реконструкция на водопроводни мрежи, рехабилитация на съществуващи водопроводи, изграждане напоителни системи, оптични трасета. Част от тях са Строителство на канализационна мрежа, ПСВО и реконструкция на водопроводни мрежи в община Тетевен, Провадия, Шумен, Търговище, Сандански, напоителни системи на земеделски кооперации в Тутракан, Златна Панега, Карнобат, Пловдив, изграждане на оптични мрежи и трасета в гр. София, Бургас, Русе, Ямбол, Несебър, община Плевен и др. Еко Проект е основен доставчик на ВиК дружествата Бургас, Габрово, Шумен, Севлиево, Благоевград, Сливен и др.

Какви са плановете ви за развитие на компанията?
Разширяване на пазарния дял, модерна дистрибуция и непрекъснато обогатяване на продуктовия асортимент – това е задача, която решаваме с всяка вложена до момента инвестиция. В духа на повече от 100-годишната традиция на габровската индустрия нашата цел е на пазара у нас да се предлага и употребява качествена продукция, българско производство.


Modernization of technology and equipment makes us more competitive
Mrs. Ralitsa Toteva, General Manager of Eco Project

 

 

 

ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ ПО ТЕМАТА

 

Еко Проект ООД - първият  производител на  усилени полиетиленови RC тръбиФирмени статии

Еко Проект ООД - първият производител на усилени полиетиленови RC тръби

Еко Проект ООД е водещ производител на полиетиленови тръби и фитинги за водопренос, газ, канализация,  дренаж, кабелна протекция и други приложения. Компанията е член на БАВ и на БАППТ.

Уеб дизайн от Ей Ем Дизайн. Списание Екология & Инфраструктура. TLL Media © 2023 Всички права запазени. Карта на сайта.

Top