Еко Макс Био: Иновативна система за пречистване, обезводняване и компостиране на сепарирани утайки от Еко Макс Био

19.09.2014, Брой специално издание на сп. Екология & Инфраструктура/2014 / Фирмени статии /

  • Еко Макс Био: Иновативна система за пречистване, обезводняване и компостиране на сепарирани утайки от Еко Макс Био

 

Еко Макс Био ЕООД е сред водещите български фирми в областта на екоиновациите. Репутацията си дължи на цялостните си иновативни решения и продукти за пречистване на индустриални и битови отпадни води с помощта на модерните био- и нанотехнологии.

От момента на нейното създаване преди 22 години, фирмата се налага като новатор, след като първа в България започва производство на бактериални инокуланти за нуждите на селското стопанство.

Система за произвеждане на фосфорен тор
Фирма Еко Макс Био посредством своето подразделение ""Екомакс-иновации"" разработи иновационна система за произвеждане на първокласен фосфорен тор чрез отстраняване на азот и фосфор от пречиствателни станции за отпадни води и животновъдни ферми.

В преситен воден разтвор на едновременно присъстващи магнезиеви, амониеви и ортофосфатни йони (какъвто може да бъде отпадъчната вода) в моларно съотношение Mg+2: NH4+:PO4-3 = 1:1:1 и при определена (значителна) турболенция се образуват кристали на минерала струвит (съдържащ фосфор, ангажиран от разтвора), които лесно се утаяват.

ДЕХИДРОМАКС-20-13 - контейнер
Еко Макс Био представя новата по-ефективна технология за дехидратиране, биоензимно обработване и компостирне на сепарирани утайки от животновъдни ферми с ДЕХИДРОМАКС-20-13-контейнер. В различните модификации са взети предвид всички характерни особености на отделните животновъдни отрасли.

По задание на клиента може да бъде разработена и система за обработка на утайките от промишлени производства и др. Технологията решава неразрешими досега проблеми с депониране и компостиране на животинските отпадъци, като ги превръща в първокласен биотор. Най-важното е, че с новата технология се постига контролирано разграждане на органичните вещества до лесно усвоима форма от растенията и културите и по този начин се намаляват загубите на биогенни елементи като азот, калий и фосфор.

ДЕХИДРОМАКС-20-13 е система от типа ""всичко в едно"", при която в резултат на третирането със специално разработени биоензимни препарати и реагенти, дозирани автоматично от дозираща помпа, се получава филтриране и уплътняване на утайките, третиране с ензими и присъщи за процеса на компостиране микроорганизми. Филтрирането се извършва в специален филтриращ бик-бек бокс, изработен от армиран двуслоен геотекстил.

Депонирането се извършва заедно с бик-бек бокса и така престоява до приключване на процеса на компостиране. При нормални условия компостирането приключва от 3 до 5 месеца, след което може да се разпръсне на полето за наторяване.

Главното преимущество на този метод е неговата гъвкавост и ниската цена на оборудването, както и ниските експлоатационни разходи. Полученият материал (биокомпост) може да замени химическите торове, а филтрираната вода може да се използва за напояване. При необходимост може да се изгради и нанофилтрираща система за повторно използване на водата.

Принцип на действие
Водата постъпва в биобасейна, където автоматично се подава бактериален инокулант от инкубатора за култивирана биомаса. Посредством циркулационна помпа водата циркулира в продължение на 30 минути, след което се изпомпва за филтрация. Филтрираната вода изтича и се събира във водосборния резервоар, а утайката остава в бик-бек-бокса. Когато бик-бек-боксът се напълни с утайка, се сменя с нов, а пълният се депонира за компостиране.

ДЕХИДРОМАКС-20-13-контейнер може да бъде произведен според индивидуалните нужди на всеки клиент. Най-малките инсталации са за малки ферми с капацитет 1м3 на ден, а най-големите - за 100м3 на ден.

Предимства
• ниска цена на съоръжението като цяло;
• ниска цена на консумираната в случая електроенергия;
• не се влияе от климатичните условия;
• не се изискват високи повърхности за съоръжението;
• технологията изисква малки количества химикали;
• успешно отстранява органични съединения, като по този начин не допуска изпаряването и изтичането на неприятни миризми
• евтина поддръжка и ниски разходи за труд;
• технологията ДЕХИДРОМАКС-20-13 не включва промяна и технически модификации, които биха се наложили с оглед разположението на съоръжението при проблемен релеф или малка площ.

Компанията предлага ""Услуга до ключ"", включваща оценка на ситуацията и изготвяне на технология за източване; количество и срокове; проект и лоялност + доставка; вид на утайката за пречистване: съдържание на варовик, % твърдост на утайката, омасленост; анализ на утайката за да се установи размерът на частиците за превръщане в суха маса.

 

 

 

ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ ПО ТЕМАТА

 

Нов онлайн барометър позволява извършването на мониторинг на зелената дигитализация в БългарияФирмени статии

Нов онлайн барометър позволява извършването на мониторинг на зелената дигитализация в България

Използването на барометъра ще подпомогне бързото ориентиране на ръководителите на предприятията и организациите по отношение на това как се справят и къде са позиционирани по отношение на зелената дигитализация. Целта е да се повиши нивото им на информираност и да бъдат насърчени да изготвят последващ детайлен анализ на всички свои бизнес дейности, за да планират подобрения.

Ecomondo 2023 с +15% посещаемост: екологичният преход стартираФирмени статии

Ecomondo 2023 с +15% посещаемост: екологичният преход стартира

На площ от 150 000 кв. м в продължение на четири интензивни дни на бизнес срещи бяха разположени щандовете на над 1500 изложители – с 10% повече спрямо миналата година. Дигиталното участие също нарасна чрез B2B приложението GreentechInsights, което регистрира 600 хиляди разглеждания на изложителски профили.

Компактните инвертори на Mitsubishi Electric: най-високият стандарт за надеждност и ефективностФирмени статии

Компактните инвертори на Mitsubishi Electric: най-високият стандарт за надеждност и ефективност

Освен с характерния за портфолиото честотни инвертори на Mitsubishi Electric компактен дизайн новите стандартни регулатори от гамата FR-D 700 се открояват с опростена и безопасна работа, усъвършенствани работни характеристики и широки функционални възможности. 

Дългогодишен експертен опит в реализацията на мащабни проекти във водния секторФирмени статии

Дългогодишен експертен опит в реализацията на мащабни проекти във водния сектор

Поемайки предизвикателствата на нови проекти, компанията се стреми да следва световните норми в опазването на околната среда, както и тенденциите за енергийна ефективност и екологична целесъобразност на работа.

Ехнатон е надеждният доставчик на широка гама услуги и продукти за водния секторФирмени статии

Ехнатон е надеждният доставчик на широка гама услуги и продукти за водния сектор

Ехнатон помага на клиентите си да намалят водния си отпечатък чрез оптимизиране на процесите и мониторинг, което същевременно води до генериране на значителни икономии на енергия и понижена консумация на химикали.

Ехнатон с успешен инженерингов проект за автоматизация на локални пречиствателни станции в ПакистанФирмени статии

Ехнатон с успешен инженерингов проект за автоматизация на локални пречиствателни станции в Пакистан

В сътрудничество с фирма Електроинвент Ехнатон разработва и въвежда в експлоатация PLC и HMI софтуер за управление на над 120 локални пречиствателни станции за питейна вода в районите на Хавалпур, Бахавалпур, Бхавалнагар, Рахим Яар Кан и Лодран – Пакистан.


Уеб дизайн от Ей Ем Дизайн. Списание Екология & Инфраструктура. TLL Media © 2024 Всички права запазени. Карта на сайта.

Top