ЕК отчете 1,8% годишен спад на парниковите емисии

06.01.2015, Брой 4/2014

 

Спад на парниковите емисии с 1,8% през 2013 г. спрямо 2012 г. показват данните от годишния доклад на Европейската комисия за напредъка в областта на действията по климата. В документа, в изготвянето на който участва и Европейската агенция за околната среда, се посочва, че това са най-ниските достигнати нива на емисии от 1990 г. насам.

Постигнатото по отношение на целите в областта на климата за 2020 г. показва, че Европа е готова да действа по-активно. И което е още по-добре, то показва, че ЕС реализира значителни намаления на емисиите. Значи политиките работят. Така миналата седмица лидерите на ЕС решиха да си поставят още по-амбициозна цел за намаление с поне 40% до 2030 г., коментира европейският комисар по действията в областта на климата Кони Хедегор.

За първи път се предоставя информация за използването на фискалните приходи от тръжната продажба на квоти в рамките на Схемата на ЕС за търговия с емисии (СТЕ). Отчетените за 2013 г. приходи от нея възлизат на 3,6 млрд. евро. Близо 3 млрд. евро от тях ще бъдат вложени за постигането на цели, свързани с климата и енергетиката.

Според Европейската комисия тези приходи ще допълват средствата от програмата на ЕС NER 300, от която се предоставят 2,1 млрд. евро в подкрепа на 39 мащабни демонстрационни проекта за нисковъглеродни технологии в Европа.

 

 

ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ ПО ТЕМАТА


 

Уеб дизайн от Ей Ем Дизайн. Списание Екология & Инфраструктура. TLL Media © 2024 Всички права запазени. Карта на сайта.

Top