Ecomondo 2023 с +15% посещаемост: екологичният преход стартира

24.11.2023, / Фирмени статии / Отпадъци

  • Ecomondo 2023 с +15% посещаемост: екологичният преход стартира

Отпадъци

 

Международното изложение за кръгова икономика на Italian Exhibition Group закри своето 26-о издание, като отчете 15% ръст в посещаемостта в сравнение с 2022 г. – цифра, която е още по-значима, като се има предвид, че през 2022 г. Ecomondo се проведе заедно с KEY Energy Transition Expo, което след това завоюва собствена позиция в календара на международните събития.

На площ от 150 000 кв. м в продължение на четири интензивни дни на бизнес срещи бяха разположени щандовете на над 1500 изложители – с 10% повече спрямо миналата година. Дигиталното участие също нарасна чрез B2B приложението GreentechInsights, което регистрира 600 хиляди разглеждания на изложителски профили.

Организаторите отчитат и отлично медийно отразяване: с 10% повече от над 500-те милиона контакта през 2022 г., с което е постигнато едно от най-големите въздействия досега върху италианското и международното обществено мнение.

 

Декарбонизацията е правилният път

От регенеративната биоикономика до синята икономика, от валоризацията на отпадъците като ресурс до възстановяването на почвата, преминавайки през биоенергията до мониторинга на околната среда: най-мащабното издание от 26 години насам даде ясен сигнал, че технологиите за кръгова икономика са готови да регенерират екосистемите и са печеливши, когато са съчетани с политики, насочени към декарбонизация.

Най-новите екологични превозни средства също бяха представени на провеждащото се на всеки две години изложение SAL.VE. В допълнение с това, което се видя в залите на панаира в Римини, да бъдеш "зелен" се утвърди като печеливш подход за икономиката в доклада "Икономиката на утрешния ден: декарбонизирана, кръгова и регенеративна зелена икономика", представен при откриването на Конференцията за Зелена икономика 2023. Ползите от 689 милиарда евро се оценяват за период от десет години срещу кумулативни разходи от 136,7 милиарда, само от европейския регулаторен пакет за декарбонизация "Fit for 55".

 

Ecomondo: международна платформа

Международните посетители на Ecomondo идват от все повече на брой страни, главно от средиземноморската зона, като водещи са Испания, Германия, Гърция, Сърбия, Египет и Тунис, следвани от Субсахарска Африка. Над 630 чуждестранни делегати посетиха изложението благодарение на сътрудничеството на Агенция ICE и Министерството на външните работи с международната мрежа от регионални съветници на IEG и на региона Емилия-Романя. По-конкретно за сектора на синята икономика, те бяха от Северна и Субсахарска Африка, както и от Балканите, Латинска Америка, Северна Америка, Индия и Близкия изток, което генерира общо 2700 бизнес срещи. България беше представена с делегация от представители на над 50 фирми и общини.

 

Ecomondo: хъб за новости

Стартиращите фирми са основен елемент на Ecomondo. За консолидирани и нововъзникващи иноватори в екосистемата на зелените италиански компании тази година беше учредена наградата на името на Лоренцо Каньони. На подиума се качиха Eco Reciclyng от Витербо, HBI от Тревизо, световната марка AMP Robotics и три стартъпа: 3Bee от Милано, Oxoco от Бари и Mixcycling от Виченца. Най-отдадените на екоиновациите компании и публични администрации бяха отличени с Наградата за устойчиво развитие, популяризирана от Фондацията за устойчиво развитие и Ecomondo.

 

Министърът на околната среда Пикето Фратин: "Ecomondo e национален успех"

Денят на откриването беше посетен от министъра на околната среда и енергийната сигурност Джилберто Пикето Фратин, който обиколи изложбените площи заедно с президента на IEG Маурицио Ермети, главния изпълнителен директор Корадо Перабони и Алесандра Астолфи, глобален директор за панаира. Освен тях участие взеха: Франческо Корваро, специален пратеник на италианското правителство за изменението на климата на COP28, президентът на регион Емилия-Романя Стефано Боначини и съветникът по екологичния преход на община Римини Анна Монтини. През четирите дни на събитието гости на Ecomondo бяха заместник-министърът на околната среда Ваня Гава, заместник-секретарят на MASE Клаудио Барбаро и министър-председателят Алесандро Морели, както и заместник-секретарят на вътрешните работи Емануеле Приско. Сред посетителите бяха и членове на парламентарната комисия за борба с екопрестъпността, президентът на регион Кампания Винченцо Де Лука и президентът на регион Пулия Микеле Емилиано. Партньори на събитието са редица консорциуми и асоциации – CONAI, Utilitalia и Assoambiente, Confindustria, както и Европейската комисия, OECD, FAO, UfM, EEA, ISWA, които са координирани от Техническия научен комитет на събитието, ръководен от проф. Фабио Фава от Университета на Болоня. Всички те превръщат Ecomondo в обществен катализатор за европейската и средиземноморска зона благодарение на своя календар от над 240 събития.

Ecomondo се завръща в Римини от 5 до 8 ноември 2024 г.


 

 

Expo Business Partners

Марина Евтимова

+359 878832485, +39 3290620858

office@expobusinesspartner.com

 

 

 

 

 

 

ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ ПО ТЕМАТА

 

Нов онлайн барометър позволява извършването на мониторинг на зелената дигитализация в БългарияФирмени статии

Нов онлайн барометър позволява извършването на мониторинг на зелената дигитализация в България

Използването на барометъра ще подпомогне бързото ориентиране на ръководителите на предприятията и организациите по отношение на това как се справят и къде са позиционирани по отношение на зелената дигитализация. Целта е да се повиши нивото им на информираност и да бъдат насърчени да изготвят последващ детайлен анализ на всички свои бизнес дейности, за да планират подобрения.

Компактните инвертори на Mitsubishi Electric: най-високият стандарт за надеждност и ефективностФирмени статии

Компактните инвертори на Mitsubishi Electric: най-високият стандарт за надеждност и ефективност

Освен с характерния за портфолиото честотни инвертори на Mitsubishi Electric компактен дизайн новите стандартни регулатори от гамата FR-D 700 се открояват с опростена и безопасна работа, усъвършенствани работни характеристики и широки функционални възможности. 

Дългогодишен експертен опит в реализацията на мащабни проекти във водния секторФирмени статии

Дългогодишен експертен опит в реализацията на мащабни проекти във водния сектор

Поемайки предизвикателствата на нови проекти, компанията се стреми да следва световните норми в опазването на околната среда, както и тенденциите за енергийна ефективност и екологична целесъобразност на работа.

Ехнатон е надеждният доставчик на широка гама услуги и продукти за водния секторФирмени статии

Ехнатон е надеждният доставчик на широка гама услуги и продукти за водния сектор

Ехнатон помага на клиентите си да намалят водния си отпечатък чрез оптимизиране на процесите и мониторинг, което същевременно води до генериране на значителни икономии на енергия и понижена консумация на химикали.

Ехнатон с успешен инженерингов проект за автоматизация на локални пречиствателни станции в ПакистанФирмени статии

Ехнатон с успешен инженерингов проект за автоматизация на локални пречиствателни станции в Пакистан

В сътрудничество с фирма Електроинвент Ехнатон разработва и въвежда в експлоатация PLC и HMI софтуер за управление на над 120 локални пречиствателни станции за питейна вода в районите на Хавалпур, Бахавалпур, Бхавалнагар, Рахим Яар Кан и Лодран – Пакистан.

Кръговата икономика премина през Ecomondo 2021 в РиминиФирмени статии

Кръговата икономика премина през Ecomondo 2021 в Римини

За шеста поредна година Експо Бизнес Партнерс, в ролята си на официален представител на Italian Exhibition Group за България, организира делегация от 10 български фирми, заинтересовани от въвеждането на машини и технологии, свързани с кръговата икономика.


Уеб дизайн от Ей Ем Дизайн. Списание Екология & Инфраструктура. TLL Media © 2024 Всички права запазени. Карта на сайта.

Top