БАВ, инж. Иван Иванов: Вярвам в бъдещото широко приложение на IT във ВиК сектора

23.05.2013, Брой 1/2013 / Интервю / Води

  • БАВ, инж. Иван Иванов: Вярвам в бъдещото широко приложение на IT във ВиК сектора

Интервю

 

Инж. Иван Иванов, председател на БАВ, пред сп. Екология & Инфраструктура

Уважаеми инж. Иванов, на 29 и 30 май в Интер Експо Център в София ще се проведе Петата международна конференция БУЛАКВА 2013, организирана от Българската асоциация по водите. Какви ще бъдат основните тематични направления на конференцията?
Международната конференция Булаква, която се провежда традиционно по време на най-голямото изложение във водния сектор в България – ВОДА СОФИЯ, е основното ни годишно събитие. Тази година сме предвидили на конференцията да направим задълбочен преглед на текущите процеси в отрасъл ВиК, каквито са изготвянето на регионалните генерални планове, стратегията за управление и развитие на отрасъла и степента на усвояване на средствата, предоставени от Европейския съюз. Ще обърнем внимание и на текущите преговори за предстоящия програмен период 2014–2020 г. Смятам, че тези въпроси са актуални и изключително интересни за всички хора, имащи отношение към ВиК отрасъла и се надявам да се получи един форум, от който да дойдат нови идеи и импулс за изпълнението на тези проекти. Аз лично очаквам с нетърпение тази конференция, като искреното ми желание е да съберем възможно повече хора, готови да участват и изразяват позиции. Само в диалог може да се намери най-правилното решение.
През месец юни предстои семинар на тема “ИT решения за модерни ВиК услуги” в Слънчев бряг. Каква е ролята на информационните технологии в сектора?
В изпълнение на една от целите си БАВ организира периодично тематични еднодневни и двудневни семинари, на които среща специалистите от бранша и доставчиците на решения, като по този начин осигурява от една страна възможност за опресняване на познанията и от друга - внедряване на най-новите продукти на пазара в реално приложение. Семинарът, който ще организираме от 9 до 11 юни, е подобен. Може би за пръв път ще съберем на едно място в България ИТ специалистите и ползвателите на ИТ решения от ВиК операторите с тези, които предлагат подобни решения. Смятам, че за да постигнем с бързи стъпки подобрение в обслужването на клиентите и за да успеем да постигнем оптимална ефективност на вложените средства в системата, трябва да прилагаме широко подобни решения. Естествено, те сами по себе си изискват средства, за да бъдат внедрени. Необходима е преценка за разходите и ползите, която обаче може да бъде направена едва след като едно решение е познато. Убеден съм в бъдещето на широкото приложение на информационните технологии, дори и в контекста на европейската политика за иновации и се надявам БАВ да бъде основен двигател в този процес.
Представете основните теми и гост-лекторите на семинара?
За момента не бих искал да посочвам конкретните участници, защото се уточняват някои подробности, но мога да кажа, че семинарът ще обхване широко поле от приложенията на информационните технологии, в това число софтуери за автоматизация на процесите, моделиране на ВиК мрежите, географски информационни системи, дори и ERM решения. Отделяме значимо внимание и на софтуерните решения за обслужване на клиенти, финансово-счетоводна дейност, управление на човешките ресурси и документи. Ще разчитаме на участието и финансовата подкрепа на традиционните ни партньори като ЕСРИ България, Бентли, БМГ, Шнайдер и Интертех, но и на нови за нас партньори като Давид Холдинг и SIV.


 

Какви други инициативи предвиждате в скоро време?
През есента предстои годишната ни конференция за намаляване загубите на вода. Това е събитие, което организираме съвместно с EWRA – Европейската асоциация за водни ресурси, и което събира изтъкнати специалисти по темата от цял свят. Тази година възнамеряваме да дадем съществена роля на българските ВиК оператори с идеята да постигнем обмен на информация за най-добрите практики, използвани в България и тяхното разпространение. С тази цел по наша инициатива бе създадена и работна група, която текущо подпомага ВиК операторите.

В края на годината ще организираме и вече традиционната ни конференция за предизвикателствата при строителството на пречиствателни станции, на която ще направим ретроспекция на постигнатото през годината при реализирането на проектите от ОП ""Околна среда 2007-2013 г.""

 

ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ ПО ТЕМАТА

БАВ проведе Осмата национална конференция Технически статии

БАВ проведе Осмата национална конференция

Hа 1 ноември т. г.

БАВ, Иван Иванов: Утвърдихме се като фактор при взимането на стратегически решенияИнтервю

БАВ, Иван Иванов: Утвърдихме се като фактор при взимането на стратегически решения

В интервюто по повод 20-годишнината от създаването на Българската асоциация по водите (БАВ) председателят на организацията споделя своята оценка за изминалия период и развитието на водния сектор в страната.

Зелената добавена стойност за индустриалните предприятия акцент на IFAT 2016Бизнес

Зелената добавена стойност за индустриалните предприятия акцент на IFAT 2016

Добавената стойност, генерирана от използването на стоки, методи и услуги за опазване на околната среда и ресурсна ефикасност, е водещ акцент на тазгодишното издание на изложението IFAT, съобщават организаторите. Водещото световно изложение за водоснабдяване, отпадъчни води, отпадъци и управление на суровините ще се състои от 30 май до 3 юни т.

БАВ организира национален семинар Събития

БАВ организира национален семинар "Водомерно стопанство в отрасъл ВиК"

На 1 и 2 октомври т. г.

Проведе се седмата международна конференция за намаляване загубите на водаСъбития

Проведе се седмата международна конференция за намаляване загубите на вода

Hа 10 и 11 ноември т. г.

БАВ проведе семинар за качеството на питейните водиСъбития

БАВ проведе семинар за качеството на питейните води

"Hа 25 и 26 септември т.г.

БАВ, инж. Иван Иванов: Усилията трябва да се насочат към по-добро регулиране на сектора

Председателят на Българската асоциация по водите (БАВ) дава своята оценка за стратегията за развитие и управление на водоснабдяването и канализацията в Република България 2014-2023 г.

Индустриал Партс: Предстои масовото навлизане на умните технологии в сектораИнтервю

Индустриал Партс: Предстои масовото навлизане на умните технологии в сектора

Оперативният директор в Industrial Parts разказва за някои от най-интересните реализирани и настоящи проекти на компанията в областта на пречистването на води.


 

Уеб дизайн от Ей Ем Дизайн. Списание Екология & Инфраструктура. TLL Media © 2024 Всички права запазени. Карта на сайта.

Top