AUWA Рисайклинг България, Франц Грос: В България трябва да се ускори прилагането на нови технологии за рециклиране

24.09.2013, Брой 3/2013 / Интервю /

  • AUWA Рисайклинг България, Франц Грос: В България трябва да се ускори прилагането на нови технологии за рециклиране
  • AUWA Рисайклинг България, Франц Грос: В България трябва да се ускори прилагането на нови технологии за рециклиране

Интервю

 

Франц Грос, изпълнителен директор на AUWA Рисайклинг България, пред сп. Екология & Инфраструктура

Уважаеми г-н Грос, бихте ли представили накратко дейността на AUWA и вашите партньори?
AUWA Рисайклинг България е дъщерна фирма на австрийската компания AUWA Environmental Technology & Recycling и изключителен представител на PAALGROUP Германия, SWECO Белгия, WEIMA Германия - водещи фирми в областта на балиращи преси, шредери и сепаратори за преработка на отпадъци. PAALGROUP е световна организация, специализирана в проектирането и производството на високоефективни балиращи преси и помощно оборудване.

Изключителният им дизайн съчетава ненадминато ниво на производителност и надеждност с възможно най-ниски експлоатационни разходи. Това прави балиращите преси PAAL най-популярните и икономични преси в Европа.
SWECO е със седалище във Флорънс, Кентъки, и има над 100 обслужващи офиси по целия свят. Компанията се гордее със своите технологично напреднали продукти и решения, които я правят водещ производител в областта на сепарацията на най-различни материали.

Вибрационните им сита намират приложение не само в сферата на рециклиране и пречистване на отпадъчни води, но и в химическата, хартиено-целулозната, хранително-вкусовата, фармацевтична промишленост и др.

WEIMA е доставчик на машини и технологии за раздробяване и брикетиране. Компанията предлага индивидуални решения за раздробяване на хартия и картон, документи, дискове и др. носители на информация, пластмаса, метали, електроника и каучук, органични вещества, опасни отпадъци, дървен материал.

Благодарение на стабилното ни партньорство с тези производители, можем да предложим на клиентите както доставка на единични машини и компоненти, така и цялостни решения до ключ. Стремим се да достигнем най-добрите конкурентни нива на пазара в България и в Централна и Югоизточна Европа, запазвайки дългосрочни бизнес отношения с нашите клиенти.

От колко време оперирате на българския пазар и какви са впечатленията Ви от него?
Австрийската компания AUWA Environmental Technology & Recycling е активна от 4 години на българския пазар. AUWA Рисайклинг България е основана 2013 г. с цел оптимално обслужване на нашите клиенти на място. Поставените от Европейския съюз цели за максимално оползотворяване на отпадъците и влизането в сила на закона за управление на отпадъците ще подпомогне до голяма степен нашия бизнес.

Управлението на битовите отпадъци в България се намира в начален етап на развитие, в който например Австрия се намираше 1993-1994 г. През тези години на пазара работеха малък брой фирми, преди всичко малки и средни предприятия. Днес Австрия е страна с най-голям брой предприятия за управление на отпадъци на глава от населението, общо около 1500.

Гореспоменатите изисквания за управление на отпадъците ще създадат предпоставка за разрастване на българските предприятия в добре функциониращи регионални системи, които да решават по места проблемите с отпадъците, както и за възникването на нови предприятия.

Поради големия пазарен потенциал и директивите на европейската общност в сектора на управлението на отпадъците, в България трябва да се ускори прилагането на нови технологии и това я прави привлекателна дестинация за инвестиции.Кои от предлаганите продукти намират най-голямо приложение у нас?
Операционното поле на балиращите преси на PAAL е много обширно. От рециклируеми продукти като хартия, картон и пластмаса, през материали от селското стопанство, до неподлежащи на рециклиране материали като твърди битови отпадъци (MSW) или отпадъци за гориво (RDF). Шредерите на WEIMA раздробяват отпадъците и ги правят ценни, без значение дали са промишлени, обемни, производствени отпадъци, бракувани предмети, хартия, отпадъчна дървесина, текстил или гуми.

Може да откриете преси PAAL или щредери WEIMA в български заводи и предприятия за сортиране и обработване на отпадъци, в печатници и фабрики за производство на хартия и велпапе, в преработващи заводи за фуражи.
Вибрационните сепаратори на SWECO намират най-широко приложение в България в целулозно-хартиената, хранително-вкусовата, фармацевтичната и химическата промишленост.

В областта на опазване на околната среда и рециклиране сепараторите на SWECO намират приложение при механичното пречистване на промишлени отпадни води от различни производствени процеси.


 

AUWA Рисайклинг България вече втора година участва на изложението Save the planet и за първи път ще участва като изложител в рамките на “Австрийския павилион” на Международния технически панаир. Какво ще представите на изложението?
Ще покажем гамата продукти и решения на нашите партньори. Акцентът на презентацията на AUWA ще бъде ""Решения за рециклиране с балиращите преси на PAAL"".
Освен това посетителите ще имат възможността да участват в състезанието на AUWA с първа награда ""iPod"". Носителят на наградата ще има възможност да посети реномирани заводи за обработка на отпадъци в Австрия, да се запознае с машините на нашите партньори в процес на експлоатация и да обмени опит с австрийски водещи предприятия в тази област.

С лотарийния билет, публикуван по-долу, всеки може да тества знанията си за нашите партньори и техните продукти в една кратка викторина и да вземе участие в тегленето на голямата награда. Тези читатели, на които въпросите се струват трудни, ги каним да посетят щанда на фирма AUWA или уебсайта на нашите партньори. Участието в състезанието е безплатно. Победителят ще бъде окончателно обявен в последния ден на Панаира на щанда на фирма AUWA (Австрийски павилион 11/4 ) или уведомен лично по пощенски път.

 

ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ ПО ТЕМАТА

Технологии за рециклиране на електрическо и електронно оборудванеТехнически статии

Технологии за рециклиране на електрическо и електронно оборудване

Тъй като този вид отпадъци съдържат ценни и редки метали, както и потенциално опасни вещества, отговорното им управление включва на първо място повторна употреба на все още функциониращите устройства, поправка на повредените, извличане на електронните компоненти, рециклиране и обезвреждане.

ЕП прие проектозакон за увеличаване процента на рециклирани отпадъциБизнес

ЕП прие проектозакон за увеличаване процента на рециклирани отпадъци

Според документа, до 2030 г. 70% от битовите отпадъци трябва да бъдат рециклирани или подготвени за повторна употреба, докато ЕК предложи процентът да е 65. За материалите за опаковки, като хартия и картон, пластмаса, стъкло, метал и дървесина, евродепутатите предлагат цел от 80% до 2030 г. с междинни цели за всеки материал за 2025 г.

Международно събитие за управление на отпадъците и рециклиране - от 7 до 9 март в СофияФирмени статии

Международно събитие за управление на отпадъците и рециклиране - от 7 до 9 март в София

Ще бъдат демонстрирани малки и микро биогаз инсталации за оползотворяване на място на отпадъците от ферми, земеделски производства, хранително-вкусова промишленост и всички останали индустриални сектора, образуващи биоразградими отпадъци. Ще може да се видят и високо ефективни системи за компостиране и за производство на биогаз от биоразградимата част от твърдите битови отпадъци на общините. 

Kонцепцията за кръгова икономика в ЕвропаСтандарти

Kонцепцията за кръгова икономика в Европа

Преходът към кръгова икономика се основава на три стълба: ползи за околната среда, особено по отношение на ограничаване на въздействието върху нея и намаляване използването на ресурси; спестяване на разходи от понижените нужди от природни ресурси; и създаване на нови пазари, предоставящи допълнителни икономически ползи от кръгови практики, например по отношение на създаването на работни места или подобряване на благосъстоянието.

Фирмени статии

"Save the Planet" Изложение и Конференция за Югоизточна Европа 2017 за управление на отпадъци и рециклиране

От 7 до 9 март ще се проведе 8то издание на събитието за управление на отпадъци и рециклиране.  Проявата насърчава трансфера на технологии и знания от развитите страни към Региона на Югоизточна Европа, създавайки условия за нови делови контакти и партньорства.

Нови шредери за отпадъци WEIMA PowerLine и FineCutФирмени статии

Нови шредери за отпадъци WEIMA PowerLine и FineCut

В навечерието преди Международния технически панаир в Пловдив специалистът в шредирането WEIMA представя напълно обновените си едновалови шредери за отпадъци. Проектираните за универсална употреба WEIMA PowerLine 3000 с мощно хидравлично задвижване ще бъдат показани на изложението.

Auwa Рисайклинг България: Приоритет за нас е грижата за околната среда

Силвия Грос, управител на Auwa Рисайклинг БългарияИндустриалният напредък води както до благосъстояние, така и до неблагоприятни последици за природата. С нашата дейност в областта на технологиите за опазване на околната среда и рециклирането повече от 20 години отговаряме на изискванията на променената околна среда.

 

Уеб дизайн от Ей Ем Дизайн. Списание Екология & Инфраструктура. TLL Media © 2024 Всички права запазени. Карта на сайта.

Top