Аурубис България откри пречиствателна станция за дъждовни и повърхностни води

06.01.2015, Брой 4/2014 / Събития / Води

  • Аурубис България откри пречиствателна станция за дъждовни и повърхностни води
  • Аурубис България откри пречиствателна станция за дъждовни и повърхностни води

Събития

 

Hа 18 ноември т.г. в производствената база на Аурубис България в гр. Пирдоп бе представена новата пречиствателна станция за отпадъчни води от дъждовно-дренажната канализация на промишлената площадка на компанията.

Съоръжението бе открито със символично прерязване на лента от министъра на икономиката Божидар Лукарски, Н.Пр. Детлеф Лингеман, посланик на Германия, зам.-министъра на околната среда и водите Красимир Живков, заедно с домакините д-р Франк Шнайдер, член на Изпълнителния съвет на Аурубис Груп и Тим Курт, изпълнителен директор на Аурубис България. На събитието присъстваха представители на централната и местна власт, дипломатическия корпус, металургичния бизнес, неправителствения сектор и т. н.

› Реклама„Инвестиционният проект за изграждане на нова пречиствателна станция в Аурубис България е поредното достижение по нашия отговорен път да бъдем едно от най-екологично чистите металургични предприятия в света. Поздравления за екипа ни тук, който допринася за устойчивото развитие и напредък на компанията към успешно бъдеще”, заяви д-р Франк Шнайдер, член на Изпълнителния съвет на Аурубис Груп.

Екологичният проект е на обща стойност от 6,3 милиона евро и е изцяло финансиран от компанията. Той е изпълнен в рамките на една година, а етапите по реализацията му включват изграждане на пречиствателна станция с капацитет 230 м3/час, буферни басейни и довеждаща канализация. С новата пречиствателна станция ще бъдат третирани дъждовно-дренажните води от цялата промишлена територия на компанията до постигане на параметри за заустване.

„С предвидената съвременна технология ще бъде постигнато ниво на пречистване в пълно съответствие с най-добрите налични практики, разработени от Европейската комисия”, допълват от компанията. Планира се част от пречистената вода да се използва повторно в процеса, с което да се намали консумацията на свежа вода.
„С изграждането на новата пречиствателна станция заводът между Пирдоп и Златица се превръща в един от малкото у нас с три пречиствателни съоръжения – за производствени, битови и дъждовни води, с което компанията за пореден път засвидетелства ангажимента си към опазването на околната среда, наред с ежедневните мерки за предпазване на въздуха и почвите.

Ние ежедневно доказваме, че изискванията и стандартите при нас са в пълно съответствие с националното и европейското законодателство, което е подкрепено от въвеждането на най-добрите в световен мащаб технологии за опазване на околната среда”, каза Тим Курт, изпълнителен директор на Аурубис България.

След приватизацията на завода за преработка на мед край Пирдоп през 1997 г. компанията инвестира над 500 млн. евро в модернизация на процесите и подобряване на параметрите за влияние върху околната среда.

„В резултат на редицата предприети технически и организационни подобрения, специфичните емисии на SO2, прах и тежки метали намаляха с 95% от 2000 г. насам”, поясняват от компанията. Сред най-значимите реализации на Аурубис в областта са: изграждане на система за третиране на газове (2008 г.); изграждане на нова рафинерия (2008 г.); разширяване на флотационна фабрика (2010 г.). В края на настоящата година предстои да бъде финализирана и инвестиционната програма ""Аурубис България 2014"" на стойност 44,2 млн. евро.


 

""В допълнение към тези инвестиции, Аурубис България отстоява и своята корпоративна социална отговорност, като спонсорира множество други проекти. Партньорската ни програма за развитие през финансовата 2014-15 г. е на стойност 270 хил. евро и се реализира в общините Пирдоп и Златица за инициативи, насочени към подобряване на социалния климат в региона и подпомагане на различни проекти с водещи български учебни заведения за развитието и реализацията на младежи и спортни таланти"", допълват от компанията.


ВИДЕО ПО ТЕМАТА

 

ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ ПО ТЕМАТА

Аурубис България, Никола Треан: Гледаме много сериозно на ефекта от дейността ни върху околната средаИнтервю

Аурубис България, Никола Треан: Гледаме много сериозно на ефекта от дейността ни върху околната среда

Изпълнителният директор на Аурубис България представя екологичната политика на компанията и разказва за най-интересните реализирани проекти по отношение на ефективното потребление на ресурсите.


 

Уеб дизайн от Ей Ем Дизайн. Списание Екология & Инфраструктура. TLL Media © 2024 Всички права запазени. Карта на сайта.

Top