АСЕКОБ разработва проект за прозрачност в управлението на отпадъците

28.02.2014, Брой 1/2014

 

Асоциацията на еколозите от общините в България обяви, че започва сформирането на мрежа от организации във връзка с проекта “Прозрачност в управлението на отпадъците – създаване на мрежа от организации, работещи за подобряване на системата за управление на отпадъците на общинско ниво”.

В проекта ще участват неправителствени организации, граждани и фирми, които ще взаимодействат с местните власти и съвместно ще осъществяват информационни кампании, обучения и прилагане на граждански контрол по отношение дейностите за УБО. Участниците в мрежата ще имат възможност да преминат различни обучителни курсове и семинари, провеждани от АСЕКОБ.

След приключване на обучението организациите ще стартират информационните кампании, ще анализират и предоставят информация относно дейностите и показателите на системата за УБО – общи количества, по компоненти, аналитична и обобщена информация. За да се осъществи това, асоциацията предлага да разработи допълнителен модул към системата Депо Инфо на АСЕКОБ, който да бъде инсталиран на няколко регионални депа и да осигури публичен достъп до обобщените данни.

В тази връзка ще бъде направено и предложение за промяна в законодателната рамка с цел изискване за въвеждане на такава информация и осигуряване на публичен достъп до нея, осигуряване на пълна прозрачност в процеса на вземане на решения и прилагането на моделите за управление. 

Проектът за прозрачност в управлението на отпадъците се финансира в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г.

 

 

ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ ПО ТЕМАТА

АСЕКОБ, Николай Сиджимов: Необходима е прозрачност в управлението на отпадъците на всички ниваИнтервю

АСЕКОБ, Николай Сиджимов: Необходима е прозрачност в управлението на отпадъците на всички нива

Изпълнителният директор и член на УС на Асоциацията на еколозите от общините в България представя акцентите в дейността на АСЕКОБ в областта на третирането на отпадъци.

АСЕКОБ, Николай Сиджимов: За 20 години АСЕКОБ се превърна в мярка за професионализъм и колегиалностИнтервю

АСЕКОБ, Николай Сиджимов: За 20 години АСЕКОБ се превърна в мярка за професионализъм и колегиалност

Изпълнителният директор и член на УС на Асоциацията на еколозите от общините в България споделя впечатленията си от провелата се XXXVIII Асамблея на АСЕКОБ.

Кои са иновациите в управлението на отпадъците през тази година?Фирмени статии

Кои са иновациите в управлението на отпадъците през тази година?

община Пловдив, инж. Иван Тотев: Разполагаме с богат опит в устойчивото управление на отпадъциИнтервю

община Пловдив, инж. Иван Тотев: Разполагаме с богат опит в устойчивото управление на отпадъци

От разговора с кмета на Пловдив може да научите повече за актуалните и вече реализираните проекти в областта на устойчивото управление на различните групи отпадъци, генерирани на територията на общината.

община Кнежа, Илийчо Лачовски: Проектите ни в областта на енергийната ефективност допринасят за ограничаване на замърсяването на въздухаИнтервю

община Кнежа, Илийчо Лачовски: Проектите ни в областта на енергийната ефективност допринасят за ограничаване на замърсяването на въздуха

Кметът на Кнежа говори за ползите от предприетите мерки за повишаване на енергийната ефективност на сградите в общината и как те допринасят за подобряване на качеството на атмосферния въздух.

Община Павликени, инж. Емануил Манолов: Най-мащабният ни проект е изграждането на ГПСОВИнтервю

Община Павликени, инж. Емануил Манолов: Най-мащабният ни проект е изграждането на ГПСОВ

Кметът представя приоритетите в екологичната политика на Павликени и разказва за добри практики от Франция в областта на управлението на води, с които експерти от общината са се запознали в рамките на конкурса ЕКООБЩИНА.


 

Уеб дизайн от Ей Ем Дизайн. Списание Екология & Инфраструктура. TLL Media © 2019 Всички права запазени. Карта на сайта.

Top